Μενού Ροή
Εταιρεία της Βόρειας Μακεδονίας προσπαθεί να εισέλθει στην αγορά πράσινου υδρογόνου

Μια νεοφυής επιχείρηση της Βόρειας Μακεδονίας που ειδικεύεται στην «πράσινη» ενέργεια πρόκειται να αποκαλύψει την καινοτόμο προσέγγισή της στο κοινό. Μετά από τρία χρόνια θεωρητικής έρευνας, η εταιρεία ετοιμάζεται να ξεκινήσει πειραματικές δοκιμές με στόχο την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της διαδικασίας ηλεκτρόλυσης για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου. Αυτή η μέθοδος υπόσχεται να μειώσει την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και, κατά συνέπεια, να μειώσει το κόστος παραγωγής υδρογόνου.

Ο τοπικός εμπειρογνώμονας ενέργειας Dejan Trajkovski ανακοίνωσε αυτή την ανακάλυψη, τονίζοντας τη σημασία του «πράσινου υδρογόνου» στις σύγχρονες ενεργειακές στρατηγικές. Το «πράσινο υδρογόνο», που παράγεται μέσω της ηλεκτρόλυσης του νερού με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στις σημερινές πρωτοβουλίες «πράσινης» ενέργειας.

Σύμφωνα με τον Trajkovski, το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της εταιρείας περιγράφει μια νέα συσκευή που προηγείται του ηλεκτρολύτη, χρησιμοποιώντας μια μοναδική διαδικασία για την προετοιμασία του νερού. Αυτό το παρασκεύασμα προορίζεται να διευκολύνει τη διάσπαση του νερού σε υδρογόνο και οξυγόνο μέσω ηλεκτρόλυσης. Αν και η βιβλιογραφία αναφέρεται σε διάφορες τεχνικές, αυτός ο τομέας έρευνας εξακολουθεί να αναδύεται, με περιορισμένα αποτελέσματα και άφθονες ευκαιρίες για πειραματισμό.

«Εκτιμώ τις πιθανότητες επιτυχίας τους σε περίπου 50%, αλλά οι προσπάθειές τους δεν πρέπει να απορριφθούν. Θα πρέπει όλοι να είμαστε αισιόδοξοι για την πιθανή επιτυχία της ομάδας, καθώς είναι ήδη ενεργή σε τρεις χώρες", δήλωσε ο Τραϊκόφσκι στην ανάρτησή του. "Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει σαφής διαχωρισμός μεταξύ επιτυχίας και αποτυχίας. Οποιαδήποτε βελτίωση στην απόδοση της ηλεκτρόλυσης πέραν του 70% θεωρείται σχετική επιτυχία».

Η εταιρεία στοχεύει φιλόδοξα σε ποσοστό απόδοσης άνω του 90%, το οποίο ακούγεται σχεδόν πολύ ελπιδοφόρο. Εάν η τεχνική επεξεργασίας των μορίων νερού μειώνει αποτελεσματικά το ενεργειακό φράγμα για διάσταση, θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικά χαμηλότερη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και ελαχιστοποιημένες απώλειες λόγω αντίστασης στον ηλεκτρολύτη, ενισχύοντας τελικά την απόδοση. Ωστόσο, απαιτούνται ακριβείς μετρήσεις της ενέργειας που απαιτείται για την προετοιμασία του νερού για να επιβεβαιωθεί η πιθανή εξοικονόμηση.

Εάν το πείραμα αποδειχθεί επιτυχές, η εταιρεία σχεδιάζει να κατασκευάσει τη συσκευή στη Βόρεια Μακεδονία και να την εξάγει παγκοσμίως. Η startup αρνήθηκε τη χρηματοδότηση από μια γνωστή παγκόσμια εταιρεία ηλεκτρολογίας, καθώς η προσφορά περιελάμβανε τη μετεγκατάσταση της παραγωγής εκτός της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο Trajkovski σημείωσε: «Θα ήταν πολύ πιο επωφελές εάν η κυβέρνηση υποστήριζε την επιστημονική έρευνα, όπως πρότειναν καθηγητές και μηχανικοί, για να ενσωματώσει αυτές τις καινοτομίες στην οικονομία μας». Και πρόσθεσε: «Θυμάστε πόσο συχνά εμείς οι μηχανικοί παροτρύναμε τις αρχές να υποστηρίξουν έργα όπως ένα αναστρέψιμο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο, ένα συνδυασμένο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο, ακόμη και ένα αιολικό πάρκο; Δυστυχώς, ο κρατικός παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας ESM και οι διευθυντές του έχουν επανειλημμένα υποστηρίξει ότι είμαστε ανίκανοι και ότι τέτοιες επιχειρήσεις θα πρέπει να αφεθούν σε ξένες ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες στη συνέχεια θα επωφεληθούν από την αγορά μας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας