Η Εθνική Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Ρουμανίας (ANRE) ενέκρινε έναν ανταγωνιστικό μηχανισμό που βασίζεται σε δημοπρασίες για συνδέσεις στο δίκτυο νέων σταθμών ισχύος τουλάχιστον 5 MW. Ο νέος κανόνας θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2026.
Η εγκεκριμένη μεθοδολογία αντικατοπτρίζει τη διαδικασία που περιγράφεται σε προσχέδια προτάσεων που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα αυτό το έτος. Θα δει δημοπρασίες να διεξάγονται σε ετήσια βάση, προσφέροντας περιόδους κατανομής 10 ετών που ξεκινούν από το δεύτερο έτος μετά τη δημοπρασία.
Ο διαχειριστής συστήματος μεταφοράς της Ρουμανίας, Transelectrica, θα καθορίσει και θα δημοσιεύσει τη διαθέσιμη χωρητικότητα για κάθε ζώνη του δικτύου έως τις 15 Ιανουαρίου κάθε έτους. Στη συνέχεια, από την 1η Ιουλίου, η Transelectrica θα διοργανώνει καθημερινές συνεδριάσεις δημοπρασιών, με τις τιμές εκκίνησης να υπολογίζονται διαιρώντας τη συνολική εκτιμώμενη αξία των έργων ανάπτυξης δικτύου με τη συνολική διαθέσιμη χωρητικότητα του δικτύου.
Ο George Niculsecu, πρόεδρος ANRE, δήλωσε ότι η νέα μεθοδολογία «προωθεί έναν μηχανισμό που διασφαλίζει ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον που προσφέρει καλύτερη προβλεψιμότητα στο ενεργειακό σύστημα».
Η ANRE έχει επίσης κάνει αρκετές άμεσες αλλαγές στις διαδικασίες σύνδεσης στο δίκτυο της Ρουμανίας, συμπεριλαμβανομένων νέων κανόνων για οικονομική εγγύηση. Προϋπόθεση για την έκδοση οποιασδήποτε νέας άδειας σύνδεσης στο δίκτυο άνω του 1 MW ήταν η εγγύηση πριν από τη σύναψη σύνδεσης και ανέρχεται στο 5% του τιμολογίου σύνδεσης.
Η εγγύηση, η οποία μπορεί να λάβει τη μορφή τραπεζικής εγγύησης, προθεσμιακής κατάθεσης ή άμεσης πληρωμής, μπορεί να επιβληθεί από τον διαχειριστή του δικτύου εάν δεν υπογραφεί η συμφωνία σύνδεσης, δεν πραγματοποιηθούν πληρωμές που οφείλονται βάσει αυτής, δεν ληφθεί οικοδομική άδεια από τον νόμιμη προθεσμία, το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι την προθεσμία της σύμβασης σύνδεσης ή ο επενδυτής παραιτείται από το έργο.
Η αλλαγή ισχύει για όλες τις εν εξελίξει εφαρμογές για τις οποίες δεν έχουν εκδοθεί άδειες σύνδεσης στο δίκτυο, όχι μόνο για μελλοντικούς αιτούντες. Δικηγόροι από τη δικηγορική εταιρεία Nyerges & Partners με έδρα το Βουκουρέστι λένε ότι οι αλλαγές καθιστούν την οικονομική εγγύηση «ένα αποτελεσματικό μέσο που περιορίζει τα τεχνητά μπλοκαρίσματα του δικτύου που προκαλούνται από ανέφικτα έργα ή από εκείνα που δεν διαθέτουν πηγές χρηματοδότησης».
Άλλες άμεσες αλλαγές που εγκρίθηκαν από την ANRE καλύπτουν τους υπολογισμούς του δικτύου στο στάδιο των δοκιμών του έργου, υποχρεώνοντας τους φορείς εκμετάλλευσης δικτύων να υποβάλλουν μηνιαίες ενημερώσεις για την κατάσταση του δικτύου και να προσφέρουν 12μηνες παρατάσεις οικοδομικής άδειας, υπό την προϋπόθεση καθυστερήσεων εκτός ελέγχου των επενδυτών και οικονομική εγγύηση 5% του τιμολόγιο σύνδεσης.
Η ANRE διέταξε επίσης ότι οποιαδήποτε αίτηση σύνδεσης στο δίκτυο χωρίς εκδοθείσα άδεια θα τερματιστεί την 1η Ιανουαρίου 2026, καθώς τίθεται σε ισχύ η νέα δημοπρασία. «Δεδομένου ότι ο χρόνος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας σύνδεσης στο δίκτυο είναι σε μεγάλο βαθμό εκτός ελέγχου των επενδυτών και οι σημαντικές καθυστερήσεις είναι συχνές, αυτή η αρχή ενέχει υψηλούς κινδύνους για την έναρξη νέων επενδύσεων», λένε οι δικηγόροι της Nyerges & Partners. «Αυτή η υποχρέωση αναμένεται να δώσει κίνητρα στους φορείς εκμετάλλευσης του δικτύου να επισπεύσουν τη διαδικασία σύνδεσης».
Η Ρουμανική Ένωση Φωτοβολταϊκών Βιομηχανιών δήλωσε ότι αναμένει από το έθνος να προσθέσει τουλάχιστον 3 GW ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2026, με την ηλιακή ενέργεια να αντιπροσωπεύει περίπου τα 2 GW του συνόλου. Στατιστικά στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας δείχνουν ότι η Ρουμανία είχε εγκαταστήσει 1.414 MW ηλιακής ενέργειας μέχρι το τέλος του 2022.
Τον Ιούλιο, το κοινοβούλιο της Ρουμανίας ενέκρινε νομοσχέδιο που υποχρεώνει τους αγοραστές με φωτοβολταϊκά συστήματα με ισχύ από 10,8 kW έως 400 kW να εγκαταστήσουν συστήματα αποθήκευσης ενέργειας.