Τα ζητήματα των τιμών ενέργειας αναμένεται να τεθούν στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο.
Στο Συμβούλιο θα συμμετάσχει ο υπουργός Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης και η υφυπουργός Αλεξάνδρα Σδούκου, οι οποίοι σε συνέχεια της επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς την πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν αλλά και της κοινής επιστολή των υπουργών Ενέργειας της Ελλάδας της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας προς την απερχόμενη Επίτροπο Ενέργειας Κάντρι Σίμσον θα αναδείξουν την ανάγκη διαμόρφωσης πιο ευέλικτων μηχανισμών αντίδρασης σε περιόδους κρίσεων.
Πάντως οι επιστολές αυτές παράλληλα με ανάλογες των φορέων της βιομηχανίας Ρουμανίας, Ελλάδος και Βουλγαρίας φαίνεται ότι έχουν ενεργοποιήσει σε κάποιο βαθμό τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών. Μάλιστα μια νέα παρέμβαση από τις βιομηχανικές ενώσεις προωθείται.
Στο μεταξύ , ήδη, στην κοινή επιστολή των τριών υπουργών προτείνονταν έκτακτα μέτρα, όπως η φορολόγηση των υπερεσόδων των παικτών της αγοράς και η αναδιανομής τους στους καταναλωτές κλπ. Στα βασικά ζητήματα που έθεταν ήταν η έλλειψη διασυνοριακών διασυνδέσεων που εμποδίζει τις αποδοτικές ροές ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης σε κρίσιμες περιόδους, επιδεινώνοντας τις αυξήσεις των τιμών, ειδικά κατά τις βραδινές ώρες αιχμής, όταν μειώνεται η παραγωγή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Η ανάπτυξη αυτών των συνδέσμων διασύνδεσης που λείπουν, είναι ζωτικής σημασίας για την άμβλυνση της συμφόρησης και τη σύγκλιση των διασυνοριακών τιμών. Ως ένα από τα σημαντικά ζητήματα είναι η περιορισμένη ενοποίηση των περιφερειακών αγορών ηλεκτρικής ενέργειας με το ευρύτερο σύστημα της ΕΕ έχει οδηγήσει σε σημαντικές αποκλίσεις τιμών, με ανισότητες που συχνά υπερβαίνουν τα 50-100 ευρώ/MWh. Για να αποκατασταθεί η συνοχή της αγοράς και να βελτιωθεί η σταθερότητα των τιμών, είναι απαραίτητο να επιταχυνθούν οι επενδύσεις σε υποδομές και να ενοποιηθούν οι αγορές μας πιο στενά με την αγορά της ΕΕ. Εξάλλου και το γεγονός ότι η διαθεσιμότητα ευέλικτων πηγών παραγωγής, ιδιαίτερα υδροηλεκτρικής ενέργειας έχει περιοριστεί λόγω παρατεταμένων ξηρασιών, έχει οδηγήσει σε μεγαλύτερη εξάρτηση από μονάδες που λειτουργούν με άνθρακα και φυσικό αέριο. Και το μείζον ζήτημα είναι οι γεωπολιτικοί παράγοντες και η ασφάλεια εφοδιασμού.
Επί τάπητος ΕΕ το χάσμα τιμών στη ΝΑ Ευρώπη - Νέες πρωτοβουλίες εν όψει
Οι επιστολές παράλληλα με ανάλογες των φορέων της βιομηχανίας Ρουμανίας, Ελλάδος και Βουλγαρίας φαίνεται ότι έχουν ενεργοποιήσει σε κάποιο βαθμό τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών
Επί τάπητος ΕΕ το χάσμα τιμών στη ΝΑ Ευρώπη - Νέες πρωτοβουλίες εν όψει