Μενού Ροή
Η απάντηση της Φον ντερ Λάιεν στην επιστολή Μητσοτάκη: Στόχος της Κομισιόν να πέσουν οι τιμές στην ενέργεια

Στόχος της νέας Επιτροπής είναι να μειώσει τις τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη, οι οποίες είναι υψηλότερες σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο, ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, από κοινού με τον εκτελεστικό διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), Φατίχ Μπιρόλ, σχετικά με την υποστήριξη για την ενεργειακή ασφάλειας της Ουκρανίας τον ερχόμενο χειμώνα.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η φον ντερ Λάιεν ερωτήθηκε και για την επιστολή που έστειλε στην Κομισιόν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσω της οποίας ζητείται μία ευρωπαϊκή λύση στις στρεβλώσεις της αγοράς ενέργειας που οδηγούν σε μεγάλες αποκλίσεις στην τιμή του ηλεκτρικού μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Η πρόεδρος της Κομισιόν απάντησε ότι, πράγματι, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές της ενέργειας, όπως για παράδειγμα, η πίεση της κλιματικής αλλαγής στα ενεργειακά συστήματά μας, καθώς και η ανάγκη μίας καλύτερης διασύνδεσης εντός της ΕΕ και των γειτόνων της. Σημείωσε, ωστόσο, ότι οι ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία, όντως, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο, αλλά «μικρό».

«Συνολικά γνωρίζουμε ότι έχουμε στην Ευρώπη, σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο, διαρθρωτικά πολύ υψηλές τιμές ενέργειας και ένας πολύ σαφής στόχος της νέας Επιτροπής -κάτι το οποίο περιγράφεται και στην έκθεση Ντράγκι- είναι να χαμηλώσει διαρθρωτικά τις τιμές της ενέργειας», είπε η κ. φον ντερ Λάιεν. Σύμφωνα με την ίδια, προς αυτήν την κατεύθυνση υπάρχει ένα μείγμα μέτρων που μπορούν να ληφθούν, όπως η διαφοροποίηση ενέργειας, οι τεράστιες επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η πρόεδρος της Επιτροπής υπογράμμισε και τον σημαντικό ρόλο της εξοικονόμησης ενέργειας και της ενεργειακής απόδοσης. Ανέφερε, επίσης, τη σημασία να εξοπλιστεί η αγορά με προσφορά ενέργειας, διότι, όπως είπε, η ΕΕ εξαρτάται πολύ από την παγκόσμια αγορά. «Όσο περισσότερο έχουμε εγχώρια ενέργεια, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τόσο πιο ανεξάρτητοι είμαστε και τόσο χαμηλότερες είναι οι τιμές χωρίς καμία αμφιβολία», τόνισε.

«Σε ένα μήνα, θα σηματοδοτήσουμε 1.000 ημέρες από την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. 1.000 ημέρες απόλυτης σκληρότητας από το Κρεμλίνο. Από την αρχή, στοχεύουν την ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας για να προσπαθήσουν να βυθίσουν τη χώρα στο σκοτάδι. Οι μισές ενεργειακές υποδομές της χώρας έχουν καταστραφεί. Αυτό είναι περίπου το ισοδύναμο της χωρητικότητας των τριών χωρών της Βαλτικής μαζί. Έτσι, σας δίνει μια ιδέα για τη βαρβαρότητα αυτών των επιθέσεων» ξεκίνησε την ομιλία της, αναλύοντας εν συνεχεία τη δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, και τι αυτό συνεπάγεται για την ευρύτερη περιοχή.

«Σε δύο εβδομάδες ξεκινά η περίοδος θέρμανσης. Καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να ενισχύσει την υποστήριξή της στην Ουκρανία. Μαζί ετοιμαζόμαστε για τον χειμώνα. Μετά από αυτή τη συνέντευξη Τύπου, θα ταξιδέψω στο Κίεβο για να συζητήσω αυτά τα θέματα προσωπικά με τον Πρόεδρο Zelenskyy αύριο. Στις προσπάθειές μας να βοηθήσουμε την Ουκρανία, χαίρομαι πολύ που μπορώ να βασιστώ στη συνεχή υποστήριξη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας» καταλήγει στην ομιλία της η κ. φον ντερ Λάιεν.

Η επιστολή Μητσοτάκη στην Κομισιόν

Υπενθυμίζεται πως στις 13 Σεπτεμβρίου έγινε γνωστό πως ο πρωθυπουργός έστειλε επιστολή στην Κομισιόν προτείνοντας μία σειρά παρεμβάεων προκειμένου να μπορέσει η ΕΕ να μειώσει τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.

Στην επιστολή του προς την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρωθυπουργός τόνιζε ότι οι παθογένειες αυτές είχαν ως αποτέλεσμα απότομες αυξήσεις στις τιμές, και ζητά από τις Βρυξέλλες άμεση πολιτική απάντηση για την παρατεταμένη κρίση.

«Σου απευθύνω αυτή την επιστολή αναφορικά με το ζήτημα των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Σε διάστημα λίγων μηνών, οι τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα έχουν υπερδιπλασιαστεί, από 60 ευρώ/MWh τον Απρίλιο σε 130 ευρώ/MWh τον Αύγουστο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε στην ΕΕ να λάβει μέτρα για την αύξηση των δυνατοτήτων διασυνοριακής μεταφοράς ενέργειας, δηλαδή την ενίσχυση των διασυνδέσεων ανάμεσα στα κράτη-μέλη. Όπως λέει, «Σε μεγάλο βαθμό, η αύξηση των τιμών στην Ελλάδα αντανακλούσε περιφερειακούς παράγοντες. Παρόμοιες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, την Κροατία και άλλα κράτη μέλη. Πρόκειται για μια περιφερειακή κρίση».
 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας