Μενού Ροή
dbrs
DBRS: Τιτλοποιήσεις αντλιών θερμότητας για τα νοικοκυριά – Η απόλυτη λύση στην πορεία προς τη βιώσιμη ενέργεια

Η θέρμανση στην Ευρώπη βασίζεται κυρίως στα ορυκτά καύσιμα, παρά την πρόοδο προς την υιοθέτηση πιο βιώσιμης ενέργειας, όπως σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης DBRS Morningstar. Η μείωση της εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα για θέρμανση είναι ζωτικής σημασίας για τον μετριασμό των κινδύνων ενεργειακής ασφάλειας, την προστασία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από τις ασταθείς τιμές της ενέργειας και την επίτευξη των κλιματικών στόχων. Εκτός από τα ορυκτά καύσιμα, μερικές από τις πιθανές λύσεις θέρμανσης για οικιακές και εμπορικές ιδιοκτησίες είναι οι αντλίες θερμότητας, η συνδυασμένη θερμότητα και ηλεκτρική ενέργεια και η τηλεθέρμανση. Στην προσπάθεια απαλλαγής από τον άνθρακα της θέρμανσης του χώρου και του νερού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επισημάνει τις αντλίες θερμότητας ως απαραίτητες.  

Οι αντλίες θερμότητας, ειδικά όταν τροφοδοτούνται από ηλεκτρική ενέργεια χαμηλών εκπομπών, είναι μια βιώσιμη και ολοένα πιο προσιτή λύση θέρμανσης, η οποία μπορεί επίσης να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις απαιτήσεις θέρμανσης στη βιομηχανία και την τηλεθέρμανση, τονίζει ο οίκος. Αποτελούν σημαντικό συστατικό τόσο της καθαρής τεχνολογίας όσο και των στρατηγικών για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι αντλίες θερμότητας είναι ένα εξαιρετικά αποδοτικό μέσο θέρμανσης ή ψύξης επειδή το μεγαλύτερο μέρος της θερμότητας μεταφέρεται αντί να παράγεται: λειτουργούν εξάγοντας θερμότητα από μια πηγή, όπως τον περιβάλλοντα αέρα, τη γεωθερμική ενέργεια που είναι αποθηκευμένη στο έδαφος ή κοντινές πηγές νερού ή σπατάλης θερμότητας από ένα εργοστάσιο, και στη συνέχεια ενισχύουν και μεταφέρουν τη θερμότητα εκεί που χρειάζεται. Ως αποτέλεσμα, οι αντλίες θερμότητας μειώνουν σημαντικά την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων και μειώνουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ευθυγραμμίζοντας με τους στόχους καθαρής τεχνολογίας. Καθώς οι αντλίες θερμότητας δεν παράγουν ενέργεια, μπορούν να τροφοδοτούνται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, γεγονός που ενισχύει τη βιωσιμότητά τους.

dbrs1

Πρόσφατες εξελίξεις στην αγορά αντλιών θερμότητας της Ευρώπης

Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που ενθαρρύνουν την ταχύτερη εγκατάσταση αντλιών θερμότητας στην Ευρώπη περιλαμβάνουν την οδηγία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την οδηγία για την ενεργειακή απόδοση, την οδηγία για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων και το ταμείο κοινωνικού κεφαλαίου. Εκτός από αυτά, έχει δοθεί αυξημένη έμφαση στην επιτάχυνση των πράσινων τεχνολογιών μέσω του σχεδίου REPowerEU. Άλλοι παράγοντες πολιτικής που υποστηρίζουν την ανάπτυξη των αντλιών θερμότητας περιλαμβάνουν τον κανονισμό για τον οικολογικό σχεδιασμό και τον κανονισμό ενεργειακού labeling για θερμαντήρες χώρου. Ανάλογα με τη χώρα, τα κίνητρα από τις κυβερνήσεις, οι επιδοτήσεις ή τα φορολογικά κίνητρα και τα προγράμματα που υποστηρίζουν έμμεσα την εγκατάσταση αντλιών θερμότητας συμβάλλουν επίσης στην ανάπτυξη της αγοράς.

Παρά την ύπαρξη των παραπάνω στηρίξεων, τα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις αντλίες θερμότητας για το 2023 δείχνουν μείωση 6,5% στις πωλήσεις αντλιών θερμότητας σε ετήσια βάση, τερματίζοντας μια τάση επιτάχυνσης της ανάπτυξης για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία.

dbrs2

Οι λόγοι αυτής της πτώσης, όπως τονίζει η DBRS, ήταν η ακριβότερη ηλεκτρική ενέργεια σε σύγκριση με το φυσικό αέριο, το αρχικό κόστος που σχετίζεται με τη μετάβαση σε αντλίες θερμότητας και η αβεβαιότητα σχετικά με τα προγράμματα επιδοτήσεων σε ορισμένες χώρες. Επιπλέον, υπήρξαν εμπόδια για αυτόν τον τομέα, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέβαλε το σχέδιο δράσης για τις αντλίες θερμότητας για τα τέλη του 2024, γεγονός που μείωσε την εμπιστοσύνη σε αρκετές αγορές.

Η χρηματοδότηση αντλιών θερμότητας έρχεται στις ευρωπαϊκές αγορές τιτλοποίησης

Το υψηλό αρχικό κόστος παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την υιοθέτηση αντλιών θερμότητας στην Ευρώπη, παράλληλα με προκλήσεις όπως οι τρέχοντες μακροοικονομικοί αντίθετοι άνεμοι, τα εμπόδια πολιτικής, οι κατασκευαστικοί περιορισμοί, οι ευπάθειες της αλυσίδας εφοδιασμού και οι πιθανές ελλείψεις ειδικευμένων εγκαταστατών, επισημαίνει ο οίκος. Οι εμπορικές τράπεζες συχνά χρηματοδοτούν αντλίες θερμότητας ως δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις και αυτή η διαδικασία μπορεί να είναι επίπονη και χρονοβόρα με περιορισμένες επιλογές για τους πελάτες.

Οι εταιρείες κατασκευής και εγκατάστασης αντλιών θερμότητας που παρέχουν τις δικές τους λύσεις χρηματοδότησης είναι μια πρόσφατη τάση, εξορθολογίζοντας τη διαδικασία και ενεργώντας ως one-stop πάροχος. Ωστόσο, η δεξαμενή χρηματοδότησης θα πρέπει να διευρυνθεί περαιτέρω για να αναπτυχθεί η αγορά. Μέχρι στιγμής, τα έργα αντλιών θερμότητας έχουν θεωρηθεί ως έργα υποδομής μεγάλης κλίμακας, που βασίζονται σε επιχειρηματικά κεφάλαια, ιδιωτικά κεφάλαια ή κρατική χρηματοδότηση, για τη χρηματοδότησή τους. Ενώ αυτές οι επιλογές χρηματοδότησης μπορεί να είναι κατάλληλες στα αρχικά στάδια μεγάλων έργων, η κλιμάκωση θα απαιτήσει πρόσβαση σε μια ευρύτερη σειρά επιλογών χρηματοδότησης για τους τελικούς χρήστες των αντλιών θερμότητας.

Κατά την άποψη της DBRS, η τιτλοποίηση είναι μια πιθανή οδός για την αντιμετώπιση των οικονομικών προκλήσεων που σχετίζονται με την υιοθέτηση της αντλίας θερμότητας από τον τελικό χρήστη. Θα επιτρέψει τη συγκέντρωση περιουσιακών στοιχείων και σχετικών ταμειακών ροών για μετατροπή σε τίτλο που συνήθως διαπραγματεύεται σε μια χρηματοπιστωτική αγορά, ως μέσο άντλησης κεφαλαίων. Για παράδειγμα, οι εταιρείες εγκατάστασης θα μπορούσαν να αντλήσουν κεφάλαια μέσω τιτλοποίησης αντλίας θερμότητας, με την οποία ένας πελάτης υπογράφει σύμβαση για την αγορά αντλίας θερμότητας, ο εγκαταστάτης χρησιμοποιεί το χρέος για να χρηματοδοτήσει την εγκατάσταση και η αποπληρωμή του δανείου πηγαίνει στην πληρωμή του χρέους. Η μίσθωση αντλιών θερμότητας — η οποία απαιτεί από τον πελάτη να πραγματοποιεί σταθερές μηνιαίες πληρωμές, συμπεριλαμβανομένων των συνηθισμένων ετήσιων χρεώσεων συντήρησης — θα μπορούσε επίσης να αποτελεί μέρος μιας τιτλοποιημένης ομάδας περιουσιακών στοιχείων. Σύμφωνα με τις συμβάσεις μίσθωσης, ο πελάτης δεν είναι ιδιοκτήτης της συσκευής.

Όπως επισημαίνει η DBRS, έχει σημειωθεί μια κρίσιμη εξέλιξη στην αγορά χρηματοδότησης αντλιών θερμότητας της Ευρώπης φέτος, με την πρώτη χρηματοδοτική διευκόλυνση αφιερωμένη ειδικά στην τιτλοποίηση αντλιών θερμότητας. Η Aira, μια σουηδική νεοσύστατη εταιρεία τεχνολογίας καθαρής ενέργειας, εξασφάλισε δέσμευση 200 εκατ. ευρώ από την BNP Paribas για τιτλοποίηση αντλιών θερμότητας. Η Aira θα χρησιμοποιήσει αυτή τη δέσμευση χρέους για να πουλήσει αντλίες θερμότητας σε καταναλωτές στη Γερμανία μέσω μηνιαίων δόσεων που δεν απαιτούν προκαταβολικά έξοδα.

Πιστωτικός κίνδυνος

Οι αντλίες θερμότητας έχουν σχετικά χαμηλότερο κόστος λειτουργίας κατά τη διάρκεια ζωής τους και ανώτερη ενεργειακή απόδοση σε σύγκριση με τους λέβητες πετρελαίου ή αερίου. Ως εκ τούτου, αναμένεται να απελευθερώσουν διαθέσιμο εισόδημα για τους δανειολήπτες μέσω χαμηλότερων λογαριασμών κοινής ωφέλειας, τονίζει η DBRS. Κατά συνέπεια, μπορεί να αναμένεται ότι θα έχουν σχετικά χαμηλό ποσοστό αθέτησης υποχρεώσεων.

Ωστόσο, αυτό υπονομεύτηκε πρόσφατα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες λόγω του αυξανόμενου πληθωρισμού, των επιτοκίων, της αστάθειας στις τιμές των ορυκτών καυσίμων και της αύξησης του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας. Τα εξασφαλισμένα δάνεια αντλιών θερμότητας χρησιμοποιούν συνήθως ακίνητα ή τον ίδιο τον εξοπλισμό ως εγγύηση. Τα μη εξασφαλισμένα δάνεια αντλιών θερμότητας (όπως τα ακάλυπτα πράσινα στεγαστικά δάνεια) αναμένεται να έχουν κυβερνητικά προγράμματα διασφάλισης ποιότητας, προγράμματα επικύρωσης πωλήσεων, μοντέλα συνεργασίας (π.χ. με κλιμακωτούς εγκαταστάτες ή εταιρείες ενέργειας) ή/και μοντέλα ασφάλισης.

Κατά την DBRS, ο κίνδυνος αθέτησης των στεγαστικών δανείων μπορεί να είναι ένας καλός δείκτης για τον κίνδυνο αθέτησης των συμβάσεων οικιακών αντλιών θερμότητας. Πάντως ο κίνδυνος αθέτησης για τη χρηματοδότηση της αντλίας θερμότητας αναμένεται να είναι κάπως υψηλότερος από τον κίνδυνο αθέτησης των στεγαστικών δανείων λόγω άλλων πιθανών εκτιμήσεων δανειολήπτη, συμπεριλαμβανομένου του σχετικού κόστους πετρελαίου ή φυσικού αερίου, της τεχνολογικής προόδου κατά τη διάρκεια της χρηματοδότησης, του συστήματος ή/και της συντήρησης ελλείψεις επιδόσεων και ρυθμιστικές ή πολιτικές αλλαγές. Σε σύγκριση με τα τυπικά καταναλωτικά δάνεια, η διάρκεια των δανείων και μισθώσεων αντλιών θερμότητας τείνει να είναι μεγαλύτερη και πιο κοντά σε αυτή των στεγαστικών δανείων.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας