Οι πρόσφατες εξελίξεις αφήνουν ανοιχτή την πόρτα στις επενδύσεις σε πυρηνικά εργοστάσια. Από την μία πλευρά , η Ευρωπαϊκή Ενωση αποδέχτηκε ότι η πυρηνική ενέργεια έχει χαμηλό ανθρακικό αποτύπωμα και τη συμπεριλαμβάνει στις πράσινες μορφές ενέργειας. Από την άλλη πλευρά των διεθνών τραπεζών, οι μεγαλύτεροι όμιλοι του πλανήτη τις τελευταίες μέρες διακήρυξαν ότι στηρίζουν επί της αρχής τις επενδύσεις πυρηνικών εργοστασίων, απομακρυνόμενοι έτσι από την παλαιότερη αρνητική στάση τους.
Ο Γιώργος Μπορόβας, μέλος του Δ.Σ. της Παγκόσμιας Πυρηνικής Ένωσης μίλησε από την Ιαπωνία στην εκπομπή “Prime” του ΕΡΤNews και στον Ηλία Σιακαντάρη, σχετικά με τα υπέρ και τα κατά που μπορεί να φέρει η πυρηνική ενέργεια.
«Υπάρχουν πολλές χώρες οι οποίες έχουν φτιάξει πυρηνικά εργοστάσια. Η Κίνα ξεκίνησε το 1988, η Κορέα την ίδια εποχή άλλες χώρες στην περιοχή τη δικιά μας, η Ρουμανία, η Βουλγαρία τώρα, πιο πρόσφατα η Τουρκία και η Αίγυπτος», ανέφερε αρχικά ο κ. Μπορόβας.
«Όταν μιλάμε για πυρηνικούς αντιδραστήρες σήμερα, μιλάμε για αντιδραστήρες καινούργιας γενιάς»
Για το αν είναι έτοιμη η Ιαπωνία να αναλάβει πυρηνικά εργοστάσια μετά τα δύο πυρηνικά δυστυχήματα, ο κ. Μπορόβας τόνισε: «Νομίζω ότι υπάρχει η τεχνογνωσία και σίγουρα όταν μιλάμε για πυρηνικούς αντιδραστήρες σήμερα, μιλάμε για πυρηνικούς αντιδραστήρες καινούργιας γενιάς και όχι αυτούς της Τσερνόμπιλ ή της Φουκουσίμα. Επίσης, έχουμε και μια χώρα η οποία έχει φοβερό ανθρώπινο δυναμικό, τεράστιες κατασκευαστικές εταιρείες εταιρείες ενέργειας. Οπότε νομίζω ότι ως μια χώρα μπορούμε να το κάνουμε αυτό το επιχείρημα».
Παράλληλα, εξήγησε πως, «το πυρηνικό εργοστάσιο προσφέρει ενέργεια ίσως και για 100 χρόνια, οπότε δεν μπορεί να συγκριθεί, το τι δίνει ένα πυρηνικό εργοστάσιο. Το κόστος είναι μεγάλο αρχικά, αλλά δίνει για ένα πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα».
Όσο για το αν υπάρχει ηθικός κίνδυνος από την ανάπτυξή της πυρηνικής ενέργειας, είπε: «Πρώτα απ’ όλα, η γνώμη μου είναι ότι η πυρηνική ίσως είναι η πιο φιλική για το περιβάλλον. Αν δούμε το περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα της πυρηνικής είναι πολύ μικρότερο από οτιδήποτε, ακόμα και από πολλές ανανεώσιμες. Αλλά γενικά το ηθικό θέμα είναι το αντίθετο, δηλαδή ότι όσο περισσότερη ενέργεια, τόσο περισσότερο μπορεί να έχουμε μια βιώσιμη ανάπτυξη. Και έχω δει σε διάφορες χώρες στον κόσμο, που όταν έχουν άφθονη ενέργεια, υπάρχει πλούτος και όταν υπάρχει λίγη ενέργεια υπάρχει φτώχεια».
Σχετικά με τις γεωπολιτικές εξαρτήσεις που μπορεί να δημιουργεί λόγω των εισαγωγών που έχει ανάγκη, ο κ. Μπορόβας εξήγησε ότι, «η γεωπολιτική εξάρτηση των ανανεώσιμων και των υδρογονανθράκων που υπάρχουν από χώρες όπως η Ρωσία, είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι έχουμε με την πυρηνική. Αν μιλήσουμε για τα αιολικά, για τα ηλιακά, πολλά από αυτά παράγονται σε χώρες όπως την Κίνα. Δεν είναι ότι παράγονται μέσα στη χώρα τη δικιά μας, οπότε υπάρχει πάντα εξάρτηση από αυτό».
Για τα πιθανά ρίσκα από την εξέλιξη της τεχνολογίας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, ο κ. Μπορόβας ανέφερε πως δεν υπάρχει θέμα. «Το θέμα είναι τι θα κάνουμε τώρα για τα επόμενα χρόνια, όπως προσπαθούμε να φύγουμε από τον άνθρακα και πώς θα προχωρήσουμε. Πρέπει να έχουμε λύσεις τώρα. Η πυρηνική ενέργεια είναι λύση η οποία είναι γνωστή. Η τεχνογνωσία υπάρχει και ακόμα και αυτοί οι πυρηνικοί αντιδραστήρες τώρα, οι οποίοι αρχίζουν να κατασκευάζονται ανά τον κόσμο, είναι πολύ πιο φτηνά από ό, τι ήταν τα παλιά. Οπότε δεν νομίζω ότι υπάρχει τέτοιο θέμα, ότι γίνει μια τεράστια επένδυση και κάποια στιγμή σε 10 – 20 χρόνια αυτή η επένδυση δεν θα έχει νόημα».
«Οι περισσότερες χώρες στην Ευρώπη “κοιτάνε” πάλι την πυρηνική ενέργεια»
Όσο για το ποιες ευρωπαϊκές χώρες, πέρα από τις κλασικές που όλοι γνωρίζουμε, είναι ενεργές στην ανάπτυξη νέων πυρηνικών εργοστασίων, ο κ. Μπορόβας είπε πως, «είναι οι περισσότερες χώρες. Αυτό είναι το πολύ ενδιαφέρον, ότι οι περισσότερες χώρες στην Ευρώπη “κοιτάνε” πάλι την πυρηνική ενέργεια. Τώρα, έχουμε την Τσεχία, η οποία φτιάχνει καινούρια πυρηνικά εργοστάσια.
Η Πολωνία, η Εσθονία, η Ρουμανία θα ξεκινήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα πάλι. Η Βουλγαρία θέλει να ξαναχτίσει, οπότε υπάρχουν πάρα πολλές χώρες οι οποίες κοιτάνε να προχωρήσουν το πυρηνικό πρόγραμμα και οι χώρες οι οποίες είναι εναντίον, είναι οι εξαιρέσεις πλέον, η Γερμανία, η Αυστρία. Οι περισσότερες άλλες χώρες, ακόμα και η Ολλανδία ή η Ελβετία, όλες κοιτάνε να χτίσουν καινούργια πυρηνικά εργοστάσια».
Πηγή: ertnews.gr