Μενού Ροή
sahinis-EYDAP
Data Centers: Πέρα από ενέργεια “διψούν” για νερό

Την αισιοδοξία του ότι μπορούν να υπάρξουν λύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης εξέφρασε, μιλώντας την Τρίτη, στις εργασίες του 8ου Sustainability Summit for SE Europe & the Mediterranean του Economist, στο ξενοδοχείο Divani Apollon Palace στο Καβούρι, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Χάρης Σαχίνης, συνδέοντας την κλιματική κρίση και με το πρόβλημα ανομβρίας που αντιμετωπίζει τα τελευταία δύο χρόνια η χώρα μας. 

Όσον αφορά τη ζήτηση νερού, σημείωσε ότι αυτή αυξάνεται και λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας, με αποτέλεσμα οι ταμιευτήρες νερού να αδειάζουν πιο γρήγορα. Αναφέρθηκε επίσης στην αυξανόμενη ζήτηση νερού από τα data centres. Επεσήμανε ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα για την εξοικονόμηση νερού και τον περιορισμό της κατανάλωσης. 

Να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες υποδομές απαιτούν και υψηλά φορτία. Είναι ενδεικτικό π.χ. ότι τα 3 νέα data centers της Microsoft στην Αττική, δύο  στο Κορωπί και ένα στην περιοχή των Σπάτων, θα έχουν υψηλή δυναμικότητα. το Κέντρο Δεδομένων στα Σπάτα (19,2 MW) και τα Κέντρα Δεδομένων στο Κορωπί (9,6 MW).

Όσον αφορά την προσφορά νερού, ο κ. Σαχίνης αναφέρθηκε σε διάφορες λύσεις που είναι υπό μελέτη, όπως η ανακύκλωση νερού –μεταξύ άλλων– για άρδευση και για διάφορες βιομηχανίες, η αφαλάτωση –η οποία όμως έχει υψηλή κατανάλωση ενέργειας, ενώ πρέπει να γίνουν και μεγάλες αλλαγές στο δίκτυο, όπως είπε–, και τέλος η λήψη μιας ποσότητας νερού από τον ταμιευτήρα των Κρεμαστών, λύση που είναι και η πιο φτηνή, όπως σχολίασε. Τέλος, αναφέρθηκε στη σημασία της ύπαρξης ρυθμιστικής αρχής και ρυθμιστικού σχεδίου για το νερό, εκτιμώντας ότι αυτό είναι υπέρ του καταναλωτή.

Πέντε χρόνια μετά το European Green Deal υπάρχει μια νομοθετική κόπωση, τόνισε ο Loïc Charpentier, manager of the advocacy programme του Water Europe, προσθέτοντας ότι, την ίδια στιγμή, υπάρχει ένα νέο «αφήγημα» για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης και αυτό μπορεί να είναι μια ευκαιρία για το νερό. Επεσήμανε ότι χρειάζεται μια μέση οδός ανάμεσα στην ποιοτική και την οικονομική προσέγγιση για το νερό. Σημείωσε ότι υπάρχουν 22.000 πάροχοι νερού στην ΕΕ και ότι πρέπει να μειωθεί αυτός ο κατακερματισμός ώστε να λειτουργήσουν καλύτερα οι επενδύσεις. Τόνισε ότι μπορεί και πρέπει να υπάρχει εξοικονόμηση νερού στην Ευρώπη, καθώς η οικονομία ζητά περισσότερο νερό, ενώ το 35% των Ευρωπαίων πλήττεται από τη λειψυδρία. Σχολίασε ότι στην Ευρώπη οι ημιαγωγοί, η άμυνα, ο ψηφιακός τομέας και η ηλεκτροκίνηση καταναλώνουν 45 εκατ. κυβικά μέτρα νερό μηνιαίως, ενώ στα data centres αντιστοιχεί το 5% της χρήσης νερού. Οπότε, τόνισε, θα πρέπει να δοκιμαστούν λύσεις όπως η ανακύκλωση νερού μέσα από ένα κοινό hub πόρων.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας