Μενού Ροή
Georgios Stassis PPC Group
ΔΕΗ: Το πρώτο data center με Damac θα γίνει στα Σπάτα - Έρχεται νέο μεγαλύτερο deal στη Δ. Μακεδονία

Δυναμικά εισέρχεται η ΔΕΗ στα data centers στην Ελλάδα με στόχο να καλύψει τόσο δικές της ανάγκες, όσο και για τη παροχή υπηρεσιών σε τρίτους από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η αρχή γίνεται με την DAMAC, σε έκταση στα Σπάτα και αφορά ένα small scale για τα διεθνή δεδομένα, data center, ισχύος 25 MW.

Συστάθηκε χθες η εταιρεία «Data in Scale» αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 4 εκατ. ευρώ, και ανήκει κατά 55% στη CAIO Holding Company Limited, εταιρεία συμφερόντων της DAMAC με έδρα τo Λονδίνο και κατά 45% στην ΔΕΗ. Αντικείμενο της Data In Scale, είναι σύμφωνα με το ΓΕΜΗ, από την ανάπτυξη κέντρων δεδομένων προς πώληση ή εκμίσθωση σε τρίτους και την παροχή υπηρεσιών σε πελάτες, μέχρι τη συνεργασία με εταιρείες σε Ελλάδα και εξωτερικό, υποννοώντας επιχειρήσεις με μεγάλες ανάγκες σε δεδομένα. Στα Σπάτα θα αναπτυχθεί το πρώτο από μια σειρά παρόμοιων επενδύσεων που σκοπεύουν να αναπτύξουν ο ελληνικός με τον όμιλο από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, το επόμενο βήμα της επιχείρησης θα είναι πολύ μεγαλύτερο. Βρίσκεται στα σκαριά σχέδιο για δημιουργία, από κοινού με ξένο τεχνολογικό κολοσσό, όνομα πολλαπλάσιου βεληνεκούς από τη DAMAC, ενός data center, μεγέθους μεγαλύτερου από κάθε άλλο μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, στα πρώην λιγνιτικά πεδία της Δ. Μακεδονίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euro2day, το έργο θα είναι τεραστίων διαστάσεων σε σχέση με όσα αναπτύσσουν ή δρομολογούν έλληνες και ξένοι παίκτες σήμερα στη χώρα, θα συγκαταλέγεται σε ένα από τα μεγαλύτερα στην ευρύτερη περιοχή, και έχει στόχο να δημιουργήσει ένα από τα μεγαλύτερα οικοσυστήματα data centers στη ΝΑ Ευρώπη, απευθυνόμενο σε νοσοκομεία, τράπεζες, πανεπιστήμια, ενεργειακούς ομίλους και το χώρο των μεταφορών, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Είναι πέντε τομείς που παράγουν ασύλληπτα μεγάλους όγκους δεδομένων, των οποίων η επεξεργασία απαιτεί τεράστια υπολογιστική ισχύ και μεγάλα data centers, μέσω των οποίων θα αναπτύσσει και θα πουλά software στους πελάτες της, η άλλη θυγατρική της ΔΕΗ, η Olympus AI που συστάθηκε τον Αύγουστο στο χώρο της τεχνητής νοημοσύνης.

Τα πρώην λιγνιτικά πεδία της Δυτικής Μακεδονίας

Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει το επόμενο σχέδιο, αυτό για την ανάπτυξη από κοινού με ξένο τεχνολογικό κολοσσό ενός data center γιγαντιαίων διαστάσεων για τα ελληνικά δεδομένα, σε κάποια από τις κενές εκτάσεις των πρώην λιγνιτορυχείων της Δ. Μακεδονίας, πλησίον των νέων μεγάλων φωτοβολταικών πάρκων που κατασκευάζει στη περιοχή.

Τα μεγάλα φωτοβολταικά της επιχείρησης θα καλύπτουν τις τεράστιες ανάγκες σε φθηνή ενέργεια που θα απαιτεί η συγκεκριμένη επένδυση για την εγκατάσταση και τον κλιματισμό (cooling) των servers. Οσο για τη μεταφορά των δεδομένων, θα συμβάλει το δίκτυο οπτικών ινών Fiber-to-the-home που αναπτύσσει ο όμιλος.

Σχέδιο που «κουμπώνει» με την αξιοποίηση παραγωγής λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης από τον ίδιο τον όμιλο, σε δικά του data center, μέσω των οποίων θα επεξεργάζεται τα δεδομένα που θα «ανεβάζουν» στο cloud οι πελάτες του. Και θα μπορεί να διαθέτει προϊόντα προσφέροντάς τους μια φόρμουλα υπηρεσιών (Platform as a Service – PaaS) επικεντρωμένη σε δεδομένα και τεχνητή νοημοσύνη.

Είναι το νέο business της ΔEΗ στο οποίο είχε αναφερθεί για πρώτη φορά σε αδρές γραμμές το περασμένο Μάιο, ο CEO, Γιώργος Στάσσης, στο περιθώριο του συνεδρίου Power Summit 2024 της Eurelectric, για να αποκαλύψει λίγες μέρες μετά, κατά την ανακοίνωση των ετήσιων αποτελεσμάτων, ότι έκλεισε η πρώτη συμφωνία, αυτή με τη DAMAC, η οποία θα λειτουργήσει ως anchor tenant για τον όμιλο.

Δηλαδή θα διασφαλίσει τις δικές του ανάγκες, και κυρίως θα λειτουργήσει ως «μαγνήτης» για περαιτέρω συνεργασίες, όπως αυτήν που έχει στα σκαριά ο όμιλος με ξένο τεχνολογικό κολοσσό.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας