Στην Ελλάδα….το σκέφτονται, η Ιταλία προχωράει και μάλιστα με γρήγορα βήματα. Ο λόγος για την εισαγωγή της πυρηνικής ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα, αφού σύμφωνα με πληροφορίες των ιταλικών ΜΜΕ, η ιταλική κυβέρνηση, με πρωτοβουλία της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, ετοιμάζει νομοθετικό πλαίσιο για την εκ νέου εισαγωγή της πυρηνικής ενέργειας, με στόχο την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας το 2050 και τη μείωση της εξάρτησης από το φυσικό αέριο που έχει αντίκτυπο και στις τιμές ηλεκτρισμού της χώρας που είναι από τις υψηλότερες στην ΕΕ.
Ο υπουργός Επιχειρήσεων, Αντόλφο Ούρσο, ανακοίνωσε ότι η Ρώμη προτίθεται να θεσπίσει νομοθετικό πλαίσιο έως το τέλος του έτους ανοίγοντας το δρόμο για την εγκατάσταση τρίτης και τέταρτης γενιάς πυρηνικών αντιδραστήρων στην επικράτεια της Ιταλίας. Υπενθυμίζεται ότι, στον απόηχο του πυρηνικού δυστυχήματος του Τσερνόμπιλ το 1986, τον επόμενο χρόνο (1987) η ιταλική κυβέρνηση προκήρυξε δημοψήφισμα που οδήγησε στην εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας. Η σημερινή θέση της Ρώμης συνιστά στροφή 180 μοιρών από τη θέση αυτή, με τον Ούρσο να διευκρινίζει ότι το νομοθετικό πλαίσιο θα αποσκοπεί στην κατασκευή προχωρημένων αντιδραστήρων, με τη χρήση της εγχώριας τεχνογνωσίας. «Δεν θέλουμε να εισάγουμε πυρηνικούς αντιδραστήρες από άλλες χώρες, θέλουμε να τους χτίσουμε την Ιταλία για να τους εξάγουμε αργότερα», τόνισε κατά τη διάρκεια επιχειρηματικού συνεδρίου στο Μιλάνο. Σε χώρες όπως η Ουγγαρία αλλά και η Τουρκία, τον πρώτο λόγο στο πυρηνικό πρόγραμμα έχουν οι Ρώσοι που κατασκευάζουν τους αντιδραστήρες αξιοποιώντας τη δική τους τεχνολογία, μηχανικούς, εξοπλισμό κλπ. και τους παραδίδουν «με το κλειδί στο χέρι»,
Ο στόχος της Ιταλίας είναι να δημιουργηθεί μια αγορά αλυσίδα αξίας ικανή να αναπτύσσει και να κατασκευάζει αντιδραστήρες τρίτης και τέταρτης γενιάς, που είναι σχεδιασμένοι ώστε να είναι πιο ασφαλείς και αποδοτικοί, πληρώντας έτσι τις σύγχρονες περιβαλλοντικές και τεχνολογικές προδιαγραφές.
Η κυβέρνηση Μελόνι θεωρεί ότι με την ένταξη της πυρηνικής ενέργειας και την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό της μείγμα, η Ιταλία μπορεί να διαφοροποιήσει τις πηγές ενέργειας και να μειώσει την εξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα και δη το φυσικό αέριο. Ο Ούρσο τόνισε επίσης ότι το κόστος ενέργειας στην Ιταλία είναι πολύ υψηλότερο σε σχέση με τους ανταγωνιστές της στην Ευρώπη και πυρηνική ενέργεια θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση του κόστους αυτούς παρέχοντας μια σταθερή και λιγότερο ακριβή πηγή ενέργειας σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Σε επίπεδο ΕΕ, η πυρηνική ενέργεια απολαμβάνει αυξημένης αναγνώρισης ως στρατηγική τεχνολογία για την απανθρακοποίηση. Τον περασμένο Φεβρουάριο, το Ευρωκοινοβούλιο και οι εθνικές κυβερνήσεις συμφώνησαν να περιλάβουν τον κλάδο πυρηνικής ενέργειας στη λίστα «στρατηγικών τεχνολογιών», μια σφραγίδα που διευκολύνει τις επενδύσεις και την ανάπτυξη πυρηνικών projects εντός της ΕΕ.
Η Ιταλία έχει αξιοσημείωτη προϊστορία στον πυρηνικό τομέα, κυρίως χάρη στον Νομπελίστα Ιταλο-αμερικανό φυσικό Ενρίκο Φέρμι (τιμήθηκε με το Νόμπελ Φυσικής το 1938) που δημιούργησε τον πρώτο πυρηνικό αντιδραστήρα. «Η πυρηνική ενέργεια που εφευρέθηκε στην Ιταλία πρέπει να γίνει σημαία του Made in Italy”, δήλωσε ο κ, Ούρσο. Πλην όμως η κοινή γνώμη της Ιταλίας δεν διάκειται θετικά έναντι στην επιστροφή της πυρηνικής ενέργειας. Τον Ιούνιο του 2011, τρεις μήνες μετά το δυστύχημα στην Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, δημοψήφισμα έδειξε ότι το 94% των Ιταλών διαφωνούν με την πυρηνική ενέργειας. Καθώς τίποτε δεν δείχνει ότι το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί δραματικά από τότε, η κυβέρνηση Μελόνι θα κληθεί να πορευτεί μεταξύ των πολιτικών φιλοδοξιών της και του κοινωνικού προβληματισμού, μια κατάσταση που παρατηρείται και στην Ελλάδα.
Η Ελλάδα
Στην Ελλάδα, η συζήτηση για την πυρηνική ενέργεια έχει «φουντώσει» τους τελευταίους μήνες, κάτι που συμπίπτει και με τις «πυρηνικές εξελίξεις» στη βαλκανική γειτονιά της Ελλάδας (Σερβία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Τουρκια). Μιλώντας προ διημέρου σε ημερίδα της Athlos Energy, o σύμβουλος του Πρωθυπουργού για θέματα ενέργειας Νίκος Τσάφος δήλωσε ότι παραμένει στο τραπέζι το ενδεχόμενο σύναψης διμερούς PPA για την αγορά πυρηνικής ενέργειας από το Κοζλοντούι της Βουλγαρίας, είτε μια επενδυτική συμμετοχή στο πυρηνικό πρόγραμμα της γειτονικής χώρας, που προωθεί την εγκατάσταση δυο ακόμη πυρηνικών αντιδραστήρων στο Σταθμό που σήμερα έχει ισχύ 2.000 MW.
Ο κ. Τσάφος εμφανίστηκε πολύ πιο επιφυλακτικός για το ενδεχόμενο δημιουργίας πυρηνικών μονάδων στη χώρα, σημειώνοντας ότι η εμπειρία άλλων ευρωπαϊκών χωρών όπως η Φινλανδία και η Σλοβακία δείχνει ότι είναι πολύ δύσκολο να υλοποιηθεί εντός χρονοδιαγράμματος και προϋπολογισμού μια επένδυση σε πυρηνικές μονάδες. “Η κυβέρνηση έχει ανοιχτό μυαλό αλλά και σκεπτικισμό”, σημείωσε, εξηγώντας όμως, ότι παρακολουθεί στενά τις τεχνολογικές εξελίξεις και τα νέα δεδομένα. “‘Αν δούμε ότι υπάρχουν καλύτερες προοπτικές υλοποίησης τότε μπορούμε να το εξετάσουμε”, σημείωσε κρατώντας ανοικτούς διαύλους αλλά με επιφυλάξεις.
Εντύπωση πάντως προκάλεσε η χθεσινή παρέμβαση του κ. Σκυλακάκη από το βήμα της Βουλής που υπεραμύνθηκε των ΑΠΕ και ζήτησε να σταματήσει ο πόλεμος σε αυτές, χρησιμοποιώντας τα πυρηνικά ως φόβητρο. Και είπε χαρακτηριστικά «Άλλο τρόπο δεν έχω, εκτός αν έρθετε και μου πείτε να βάλουμε πυρηνικά στη χώρα, πράγμα το οποίο δεν έχω ακούσει κάποιον να το προτείνει και είναι μια άλλη συζήτηση».