Με εμβληματικά έργα στην περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης, ύψους επένδυσης δισεκατομμυρίων ευρώ, «χτίζεται» η μετατροπή της Ελλάδας σε ένα από τα σημαντικότερα ενεργειακά hubs της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπως επισήμανε στο Thessaloniki Investment Forum η Κυριακή Κοσμίδου, καθηγήτρια Χρηματοοικονομικής-Τραπεζικής και διευθύντρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Διοίκηση Επιχειρήσεων» του ΑΠΘ.
Επιχειρώντας τη χαρτογράφηση της επενδυτικής κινητικότητας στον ενεργειακό τομέα, ανέφερε τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP), ύψους επένδυσης 4,5 δισ. ευρώ, τον Πλωτό Σταθμό Επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη, 400-500 εκατ. ευρώ, τον Διασυνδετήριο Αγωγό Ελλάδας - Βουλγαρίας (IGB), ύψους 220 εκατ. ευρώ και τα μεγάλα έργα ηλιακής και αιολικής ενέργειας για την αντικατάσταση του λιγνίτη με ανανεώσιμες πηγές, συνολικού ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ.
Συμπλήρωσε στη «λίστα» τα σχεδιαζόμενα έργα του σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Θεσσαλονίκη, εκτιμώμενου ύψους επένδυσης 350 εκατ. ευρώ, την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας, εκτιμώμενου ύψους 500 εκατ. ευρώ και την ανάπτυξη των πρότζεκτ παραγωγής, αποθήκευσης και χρήσης υδρογόνου στη Δυτική Μακεδονία, συνολικού εκτιμώμενου ύψους 1 δισ. ευρώ, με χρηματοδότηση και από ευρωπαϊκά προγράμματα. Όπως είπε, η χρηματοδότηση όλων αυτών των έργων απαιτεί τεράστια κεφάλαια και δεν μπορεί να καλυφθεί μόνο από τα υπάρχοντα χρηματοδοτικά εργαλεία, αλλά χρειάζεται να γίνει συνδυασμός πηγών.
Δίκαιη μετάβαση, target model και Δυτικά Βαλκάνια
Στη δίκαιη μετάβαση, αλλά και στα πλεονεκτήματα της συμμετοχής της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό target model για την ενέργεια, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, Αθανάσιος Σαββάκης, επίτιμος πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ).
«Το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, που κατά κύριο λόγο αφορά τη Δυτική Μακεδονία και δευτερευόντως την Τρίπολη είναι εξαιρετικό εργαλείο, που μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις, ώστε πρωτοποριακές και καινοτόμες ενεργειακές επενδύσεις να ξεκινήσουν και να εγκατασταθούν στην περιφέρειά μας. Η βασική προϋπόθεση (για να επιτευχθεί αυτό) είναι η δημιουργία οικοσυστήματος. Έχουμε τις βασικές υποδομές και το κύριο πλεονέκτημα της χώρας μας είναι η συμμετοχή στο ευρωπαϊκό target model (...) Για να γίνει όμως απολύτως χρήσιμο αυτό το εργαλείο και να αναδείξει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει μια χώρα που συμμετέχει στο target model, χρειάζονται διασυνδέσεις. Εμείς ως χώρα ίσως είμαστε η λιγότερο διασυνδεμένη, γιατί έχουμε μόνο δύο όμορα κράτη της ΕΕ που μετέχουν στο ίδιο grid, τη Βουλγαρία και την Ιταλία. Συνεπώς έχουμε περιορισμένες εναλλακτικές και διόδους που είναι αμφίδρομες. Η επέκταση όμως αυτής της ενεργειακής ολοκλήρωσης και στα Δυτικά Βαλκάνια δημιουργεί εξαιρετική προοπτική τόσο για την ελληνική βιομηχανία, όσο και για το ευρωπαϊκό σύστημα ενέργειας», επισήμανε.