Όταν η οικογένεια El Sewedy ξεκινούσε μια μικρή επιχείρηση εμπορίας ηλεκτρικού εξοπλισμού στο Κάιρο το 1938, ουδείς μπορούσε να φανταστεί ότι σε 87 χρόνια η Elsewedy Electric -όπως ονομάζεται σήμερα- θα είχε εξελιχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους παρόχους ολοκληρωμένων ενεργειακών λύσεων του πλανήτη με εξαγωγές σε 110 χώρες του κόσμου και κεφαλαιοποίηση που υπερβαίνει τα 17,6 δις δολάρια.
Γράφοντας ιστορία -και- στην ελληνική αγορά καθώς είναι η πρώτη εταιρεία που εξασφαλίζει χρηματοδότηση για την κατασκευή έργου αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στα Οινόφυτα από την Εθνική Τράπεζα και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ).
Η συνολική χρηματοδότηση του έργου ανέρχεται σε 41,9 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει δανεισμό από το ΤΑΑ ύψους 5,5 εκατ., επενδυτική ενίσχυση από το ΤΑΑ ύψους 10 εκατ. καθώς και τραπεζικό δανεισμό από την Εθνική Τράπεζα ποσού 18,2 εκατ., παράλληλα με ίδια κεφάλαια της Elsewedy Electric SAE ποσού 8,2 εκατ. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του τέταρτου τριμήνου του 2025.
Η Εθνική Τράπεζα ήταν αυτή που είχε χρηματοδοτήσει το 2019 και την πρώτη επένδυση της Elsewedy Electric στην Ελλάδα, την εξαγορά μέσω θυγατρικών της τριών αιολικών πάρκων κι ενός υδροηλεκτρικού σταθμού, συνολικής ισχύος 63,6 MW, της RF Energy, θυγατρικής κατά 50% του ομίλου FG Εurope-Όμιλος Φειδάκης. Το τίμημα είχε ανέλθει στα 55 εκατ. ευρώ και η Εθνική είχε χρηματοδοτήσει το 75% της αξίας συναλλαγής με το υπόλοιπο 25% να καλύπτεται από ίδια κεφάλαια
Από τον εξοπλισμό στα καλώδια, και από τα καλώδια στις ολοκληρωμένες λύσεις
Η ELSEWEDY ELECTRIC ξεκίνησε το 1938 ως εταιρεία εμπορίας ηλεκτρικού εξοπλισμού και το 1960 ανέλαβε να εισάγει και να διανέμει στην αιγυπτιακή αγορά καλώδια κατασκευασμένα στο εξωτερικό.
Το 1984 έγινε η πρώτη ιδιωτική εταιρεία παραγωγής καλωδίων στην Αίγυπτο θέτοντας σε λειτουργία το πρώτο εργοστάσιό της. Το 1996 ήρθε το δεύτερο εργοστάσιο για να ενισχύσει τις εξαγωγές της και έκτοτε άρχισε η επέκταση σε πλείστα όσα προϊόντα και σε 110 χώρες σε όλο τον κόσμο.
Σήμερα η εταιρεία έχει 30 παραγωγικές εγκαταστάσεις σε 16 χώρες, αριθμεί 14.000 υπαλλήλους και αναπτύσσει ιδιαίτερο δυναμισμό με τα έσοδά της να αυξάνονται 51,5% και τα καθαρά κέρδη 64,2% στο 9μηνο του 2024, δραστηριοποιούμενη στους εξής επτά τομείς: καλώδια και αξεσουάρ, ηλεκτρικά προϊόντα, τηλεπικοινωνίες, μετασχηματιστές, παραγωγή αιολικής ενέργειας, μέτρηση και διαχείριση ενέργειας, μηχανική, προμήθειες και συμβάσεις.
Η οικογένεια Elsewedy ελέγχει πάνω από το 76% των μετοχών, ενώ το 2024 πώλησε στο fund Electra από το Αμπού Ντάμπι το 20% έναντι 450 εκατομμυρίων δολαρίων.
Ο μηχανικός που όταν δεν ταξιδεύει, διαβάζει ιστορία
Αρχιτέκτονας της εντυπωσιακής αυτής πορείας είναι ο πρόεδρος και CEO της Elsewedy Electric, Ahmed El Sewedy, ο οποίος δραστηριοποιείται στην οικογενειακή επιχείρηση από το 1986.
«Μια επιτυχημένη επιχείρηση χρειάζεται κάτι περισσότερο από ανώτερης ποιότητας προϊόντα, χρειάζεται φιλοδοξία, καινοτομία, αφοσίωση και ικανότητα προσαρμογής σε διαφορετικές αγορές», είναι το μότο του και εκτιμά ότι τα επόμενα 3-4 χρόνια θα γίνουν στο επιχειρηματικό περιβάλλον περισσότερες αλλαγές απ’ ότι είχαν συμβεί τα προηγούμενα 100 χρόνια».
Ο Ahmed El Sewedy σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός στο πανεπιστήμιο του Καϊρου και σήμερα συγκαταλέγεται στους πλουσιότερους Αιγύπτιους καθώς και στους μεγαλύτερους επενδυτές στο χρηματιστήριο του Καϊρου, όπου, άλλωστε, είναι εισηγμένη η εταιρεία από το 2008.
Ταξιδεύει τουλάχιστον 2-3 ημέρες κάθε εβδομάδα και όταν δεν βρίσκεται στο αεροπλάνο του αρέσουν η ποδηλασία, η αιγυπτιακή ιστορία και οι τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας.
Ο Ahmed El Sewedy είχε συναντηθεί το 2020 με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου κι είχαν συζητήσει την προοπτική να προχωρήσει η Elsewedy Electric σε νέες επενδύσεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των έργων υποδομής.