Με την ενέργεια και το κόστος της να αποτελούν τα μεγάλα ζητήματα για την Γερμανική, την Ευρωπαϊκή αλλά και την Ελληνική οικονομία, είναι προφανές ότι όλοι στην "Γηραιά Ήπειρο" αναμένουν την αποσαφήνιση προθέσεων της νέας γερμανικής κυβέρνησης, του "μεγάλου συνασπισμού", κατά πάσαν πιθανότητα, με συμμετοχή CDU - CSU- SPD, χριστιανοδημοκρατών - σοσιαλδημοκρατών, για τα ενεργειακά ζητήματα.
Άλλωστε, στο μέτωπο της ενέργειας, τόσο η ΕΕ όσο και η Γερμανία και βέβαια η Ελλάδα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις αδυναμίες που αναφάνησαν στο Target Model αντιμετωπίζουν "νάρκες" στην ανταγωνιστικότητά τους και έτσι οι φωνές για ηπιότερη στοχοθεσία σε σχέση με την “πράσινη μετάβαση” πληθαίνουν, θέτοντας, όμως, έτσι το “πείραμα” που έχει προτάξει η ΕΕ, ως “λοκομοτίβα” επανάκαμψής της στην παγκόσμια ηγεσία, σε κίνδυνο.
Ήδη, με πρόσφατες δηλώσεις του ο εν αναμονή καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς έχει δώσει στίγμα για τις προθέσεις του. “Οι οικονομικές πολιτικές της Γερμανίας υπηρετούσαν αποκλειστικά την προστασίας του κλίματος (επί καγκελαρίας Σολτς)”, είπε ο Μερτς σε πρόσφατη προεκλογική ομιλία του στη βιομηχανική πόλη Μπόχουμ. “Αυτό πρέπει να αλλάξει και θα το κάνουμε”. Είναι προφανές ότι το κόμμα του, το CDU, υπό την πίεση του ακροδεξιού AFD, προεκλογικά, τουλάχιστον, προέταξε την επανεξέταση του χρονοδιαγράμματος κλεισίματος των ανθρακικών μονάδων, ενώ “έκλεισε” το μάτι και στην πυρηνική ενέργεια με την αναφορά για ένταξη στην “πυρηνική ομπρέλα” Γαλλίας - Μ. Βρετανίας.
Κι αυτό την ώρα που ο νέος καγκελάριος δεν αποκλείει να ξανανοίξουν οι πυρηνικές μονάδες, που ωστόσο έχει μεγάλο κόστος, ενώ δεν είναι και πολύ υποστηρικτικός στα σχέδια για χρήση πράσινου υδρογόνου σε κλάδους όπως η χαλυβουργία -προκρίνοντας τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα ως εναλλακτική για τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος.
Να σημειωθεί ότι σε προεκλογική συνέντευξή του στο T-Online ο κ. Μερτς εξέφρασε τη δέσμευση θα δρομολογήσει το ταχύτερο δυνατόν την κατασκευή 50 μονάδων φυσικού αερίου, μια εξαγγελία που εφόσον υλοποιηθεί βάζει ακόμη πιο “βαθιά” τη Γερμανία στη “ρότα” του φυσικού αερίου. Και βέβαια αυτό προς ώρας προέρχεται, κύρια από τις ΗΠΑ και άρα θέτει εν αμφιβόλω το στόχο για ενεργειακή αυτονομία της Γερμανίας αλλά και της ΕΕ και απομακρύνει τη στοχοθεσία για μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 90% από τα επίπεδα του 1990 το 2040, που εισηγήθηκε η προηγούμενη Κομισιόν.
Σημειώνεται ότι με αφορμή τις εκλογές στη Γερμανία η συζήτηση για το ενεργειακό μέλλον της ΕΕ έχει φουντώσει. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και εν αναμονή καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς συναντήθηκε στα μέσα Ιανουαρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης,στο περιθώριο της συνόδου των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, με θέμα συζήτησης, μεταξύ άλλων, το μέλλον της πράσινης μετάβασης ή πιο σωστά του ρυθμού για αποανθρακοποίηση και διασφάλιση της ενεργειακής αυτονομίας στην ΕΕ. Αυτό αναφέρουν αναλυτές αλλά και παράγοντες της βιομηχανικής αγοράς, που υποσημειώνουν ότι πλέον οι φωνές για “επιβράδυνση” της πορείας “ακούγονται” περισσότερο.
“Θα πρότεινα περισσότερο ρεαλισμό και καλύτερη κατανόηση του τι πραγματικά συμβαίνει. Να μην θέτουμε πολύ αυστηρούς κανόνες. Να αφήσουμε τις χώρες να επιλέξουν τον δικό τους δρόμο, τις δικές τους τεχνολογίες. Να εξετάσουμε το τελικό αποτέλεσμα και όχι να προσδιορίζουμε τα πάντα στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, το τι ακριβώς θα πρέπει να κάνουμε” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, πριν λίγες μέρες, σε συζήτηση με τον Πρόεδρο του Ινστιτούτου «Jacques Delors» και πρώην Πρωθυπουργό της Ιταλίας Enrico Letta, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.
“Πρέπει να εφαρμόσουμε την πράσινη μετάβαση με ρυθμό που θα καταστρέψει τη βιομηχανία μας, θα την καταστήσει λιγότερο ανταγωνιστική και θα την επιβαρύνει με περιττές ρυθμίσεις; Η απάντηση, και πάλι, είναι σαφώς όχι, μολονότι κάποια στιγμή υπήρξε ο κίνδυνος να στείλουμε μηνύματα στην αγορά ότι αυτή ήταν η πρώτη προτεραιότητά μας και ίσως ήμασταν υπερβολικά βολονταριστές στη σκέψη μας, με την έννοια ότι «αν το κάνουμε εμείς, όλοι θα μας ακολουθήσουν» και «θα είμαστε πρωτοπόροι» προς ένα πολύ λαμπρότερο μέλλον. Αποδείχθηκε ότι ο κόσμος είναι πιο περίπλοκος από αυτό. Πιστεύω ότι σήμερα ο διάλογος αφορά ότι, ναι, πρέπει να γίνει η πράσινη μετάβαση, αλλά με ρυθμό και τρόπο που να μην καταστρέφει την ανταγωνιστικότητά μας και να μην πλήττει τους λιγότερο προνομιούχους” προσέθεσε ο Πρωθυπουργός.