«Έως τον τέλος Δεκεμβρίου του 2021 αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες κατασκευής του φωτοβολταϊκου πάρκου ισχύος 204 MW» που κατασκευάζουν τα ΕΛΠΕ στα διοικητικά όρια των δήμων Κοζάνης και Εορδαίας ενώ «η ένταξή του στο διασυνδεμένο ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2022» δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου σε δημοσιογράφους της περιοχής ο Σωτήρης Καπέλος, διευθυντής λειτουργίας των «ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες» και υπεύθυνος του έργου. Το έργο είναι προϋπολογισμού 130 εκ € χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και από ιδίους πόρους των ΕΛΠΕ και θα παράγει 350 GWh/έτος.
Απώτερος στόχος των ΕΛΠΕ είναι τα 2.000MW πράσινης ενέργειας μέχρι το 2030 εκ των οποίων 1000MW θα προέχονται από τα τα φωτοβολταϊκά. Εξετάζεται επίσης η αποθήκευση ενέργειας και το πράσινο υδρογόνο. Το έργο καταλαμβάνει 4.400 στρέμματα δημόσιας γης και η αναμενόμενη παραγωγή ενέργειας θα είναι πάνω από 350 γιγαβατώρες ανά έτος.
Το ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας , είναι η μέση μεσοστασθμική τιμή 57,72 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τα επόμενα είκοσι έτη. Η αδειοδότηση ξεκίνησε το 2011 και αναμένεται στα τέλη του 2021 η ολοκλήρωσή του. Αποτελείται από 18 επιμέρους έργα τα οποία θα συνδεθούν σε έναν υποσταθμό στο κέντρο υπερυψηλής τάσης της Καρδιάς .
Χρηματοδότηση-ολοκλήρωση έργου
Η επένδυση 130 εκ επιδοτείται από την ευρωπαϊκή τράπεζα ανασυγκρότησης και ανάπτυξης με 75εκ , 25εκ από εμπορικές τράπεζες και το υπόλοιπο με ιδία κεφάλαια . Έχει ολοκληρωθείς το 50% του έργου και η σύνδεσή του αναμένεται το πρώτο τρίμηνο του 2022.Υπάρχει τακτική επικοινωνία με τοπική κοινωνία και αρχές για την εξέλιξη του έργου. Ο εργολάβος είναι η UVI , η οποία παρακολουθείται το χρονοδιάγραμμα και την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων, αλλά και των όρων ασφαλείας και υγιεινής. Η επιθεώρηση Εργασίας την προηγούμενη βδομάδα δεν διαπίστωσε κάποια παράβαση, ενώ υπάρχει και πιστοποίηση για τον έλεγχο του COVID 19.
Η ισχύς του αντιστοιχεί στο 9% του διασυνδεδεμένου συστήματος της χώρας. Τα 1500 στρέμματα από τα 4.400 θα αποδοθούν πίσω για βόσκηση. Ανάμεσα στα 18 έργα θα υπάρχουν διάδρομοι 10 μέτρων για να υπάρχει μετακίνηση της άγριας ενδημικής πανίδας και του ζωικού κεφαλαίου. Οι δρόμοι θα είναι ανοιχτοί για όλους , δεν θα είναι ιδιωτικοί δρόμοι.
Περιβαλλοντικά
Είναι έργο μηδενικών εκπομπών CO2 , καλύπτει τις ανάγκες 75.000 νοικοκυριών , ολόκληρης της Δυτικής Μακεδονίας όπως ανέφερε ο κ. Καπέλλος .Πάνω από το 35% των υλικών του έργου είναι ελληνικά ενώ τα πάνελ και ο εξοπλισμός είναι εισαγόμενος. Δημιουργούνται γύρω στα 300-350 θέσεις εργασίας για ενάμιση έτος κατά τη διάρκεια της κατασκευής . Το 60% της απασχόλησης είναι από την Κοζάνη και είναι πολύ υψηλού επιπέδου, όπως το χαρακτήρισε με εταιρείες πολλών δυνατοτήτων. Στους όμορους δήμους Κοζάνης και Εορδαίας θα υπάρχει δραστηριότητα του ομίλου με χορηγίες και άλλες δράσεις.
Ανταποδοτικά
Το 3% των εσόδων, περίπου 500.000 τον χρόνο θα αποδίδεται στους λογαριασμούς των όμορων κοινοτήτων και στο δήμο .Για 20 χρόνια θα υπάρχουν κάποιες μόνιμες θέσεις ς εργασίας .Η βλάστηση θα αποψιλώνεται και θα δίνεται στους κτηνοτρόφους κάθε χρόνο. Για τη δέσμευση από το δασαρχείο πληρώθηκε 1, 5 εκ ευρώ .Επίσης αναλαμβάνεται η υποχρέωση αναδάσωσης αξίας 1, 5 εκ ευρώ με την απασχόληση να προκύπτει από την τοπική κοινωνία και τα προϊόντα υλοτόμησης περιέρχονται στη διαχείριση του δασαρχείου.
«Προσπαθούμε να δημιουργούμε εντάσεις στην περιοχή .Έχουμε προσλάβει εταιρεία εξειδικευμένη με τα περιβαλλοντικά , υπάρχει επικοινωνία με τις αρχές, την αστυνομία, την πυροσβεστική και κατευθείαν επαφή με τους προέδρους των κοινοτήτων .Το θέμα της σκόνης ήταν ένα θέμα αντιμετωπίστηκε με διαβροχή του δρόμου για να ελαχιστοποιηθεί η όχληση στους κατοίκους και το χωριό.
Τα φωτοβολταϊκά έργα δεν γίνονται για να καλύψουν τις θέσεις εργασίας, αλλά επειδή είναι μια πράσινη ενέργεια που καλύπτει το κενό των εργοστασίων .Σε αυτό το έργο θα δημιουργηθούν 30 θέσεις εργασίας για την ασφάλεια του χώρου, τον καθαρισμό και τη αποψίλωση ς. Οδηγούμαστε στην ενεργειακή μετάβαση που απαιτείται άφθονη και φτηνή ενέργεια. Τα επόμενα χρόνια η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας με τον λευκό δράκο θα πρωταγωνιστήσει σε αυτόν τον τομέα για να δώσει υψηλόβαθμες θέσεις εργασίας».
Αναφέρθηκε επίσης στη συντήρηση δρόμων που αναλαμβάνου τα ΕΛΠΕ για την πρόσβαση στα χωράφια και σε κτίρια , χορηγίες για γιορτές , όπως και στη δωρεάν ηλεκτροδότηση των Λιβερών , των Σιδερών και της Ασβεστόπετρας. . «Δεν είναι βιομηχανική παραγωγή, δεν έχει απόβλητα και άλλου είδους παραγωγής ρύπων , είναι εξοπλισμός που τοποθετείται που όχι μόνο δεν αυξάνει την θερμοκρασία αλλά η θερμότητα δεν φτάνει στο έδαφος , απορροφάται από τα πανελ και το έδαφος κρατά μεγαλύτερη υγρασία. Δεν τεκμηριώνεται επιστημονικά ότι αλλάζει το μικροκλίμα».