Μενού Ροή
Τίμερμανς: Παράδειγμα προς μίμηση η Ελλάδα στην ενεργειακή της στροφή

Εύσημα στην Ελλάδα για την πράσινη ενεργειακή της στροφή αποδίδει ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν αρμόδιος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία ο Φρανς Τίμερμανς. Σε  του συνέντευξη στις Βρυξέλλες ενόψει της παρουσίασης σήμερα του πακέτου Fit for 55 για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα ως το 2030, ο αναφέρει: «Η Ελλάδα κινείται ταχύτατα προς τη μετα-λιγνιτική εποχή. Αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για άλλες χώρες σχετικά με το τι μπορεί να επιτευχθεί στο μέτωπο αυτό αν υπάρχει η αναγκαία πολιτική βούληση».

Ο κ. Τίμερμανς διαφοροποιεί μάλιστα την περίπτωση της χώρας μας από αυτές άλλων χώρων με εγχώρια παραγωγή και εξάρτηση από τον άνθρακα, όπως η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Πολωνία κ.ά. «Η Ελλάδα έχει κινηθεί γρήγορα για να αναπτύξει τις υποδομές παραγωγής ηλιακής και αιολικής ενέργειας. Στις άλλες αυτές χώρες το φυσικό αέριο είναι απολύτως αναγκαίο ως μεταβατικό καύσιμο – με τρόπο που δεν ισχύει για την Ελλάδα, που είχε ήδη κάνει κάποια βήματα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και όπου οι φυσικές συνθήκες ευνοούν αυτές την ανάπτυξή τους. Θα πρέπει όμως να φροντίσουμε ότι οι άλλες αυτές χώρες δεν θα εγκλωβιστούν στο φυσικό αέριο – ότι οι ενεργειακές τους υποδομές θα μπορούν στο μέλλον να το αντικαταστήσουν με υδρογόνο και άλλες μορφές παραγωγής ενέργειας με μηδενικούς ρύπους».

Η σημερινή παρουσίαση του Fit for 55 – του πακέτου 12 νομοθετικών προτάσεων της Κομισιόν για την επίτευξη του νομικά δεσμευτικού στόχου της μείωσης των εκπομπών του άνθρακα κατά 55% το 2030 σε σύγκριση με το 1990 – αποτελεί το έναυσμα για μία σκληρή, μακροχρόνια και σύνθετη διαπραγμάτευση για να καθοριστεί η συνεισφορά του κάθε κράτους-μέλους.

Με δίκαιο τρόπο

«Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης πρέπει να γίνει με δίκαιο τρόπο, αλλιώς θα αποτύχει», σημειώνει ο Τίμερμανς. «Θα το απορρίψουν τα κράτη-μέλη και το Κοινοβούλιο». Η «ολιστική προσέγγιση» της Κομισιόν, ισχυρίζεται, οδηγεί σε μία δίκαιη κατανομή του κόστους και των ευκαιριών που συνεπάγεται η πράσινη μετάβαση. «Έχουμε επίσης διορθωτικούς μηχανισμούς ενσωματωμένους, ώστε αν π.χ. η εφαρμογή της νομοθεσίας αύξανε την ενεργειακή φτώχεια, θα υπήρχαν τα εργαλεία για να αποτραπεί αυτό». Για παράδειγμα, το πακέτο Fit for 55 περιλαμβάνει επέκταση του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών (ETS) στις οδικές μεταφορές (όπου «οι εκπομπές συνεχίζουν να αυξάνονται αντί να μειώνονται», όπως αναφέρει ο Τίμερμανς) και για την εξοικονόμηση ενέργειας που καταναλώνουν τα κτίρια. «Μέρος των εσόδων από τα συστήματα αυτά προτείνουμε σε επενδύεται σε ένα κοινωνικό ταμείο που θα δίνει τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να αποκαθιστούν αδικίες που τυχόν θα προκύψουν», εξηγεί. Σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν, το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα που θα χρηματοδοτηθεί από την επέκταση του ETS στις οδικές μεταφορές και τα κτίρια θα διαθέσει 70 δισ. ευρώ σε βάθος επταετίας για τη συγχρηματοδότηση (ως 50%) εθνικών προγραμμάτων ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων και προώθησης της χρήσης οχημάτων μηδενικών εκπομπών.

«Όλοι μας θα πρέπει σε κάποιο βαθμό να κάνουμε προσαρμογές στη ζωή μας για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων το κατανοεί αυτό», σημειώνει ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας