Tα "ακριβά" ορυκτά καύσιμα παρήγαγαν το μεγαλύτερο μερίδιο της ενέργειας τους καλοκαιρινούς μήνες (Ιούνιος- Ιούλιος), γεγονός που εξηγεί την εκτίναξη του κόστους παραγωγής και των τιμών του ρεύματος.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΑΔΜΗΕ για την ηλεκτροπαραγωγή στην Ελλάδα που επεξεργάστηκε η μη κερδοσκοπική οργάνωση greentank, η άνοδος αυτή διαδέχτηκε την υπεροχή των ΑΠΕ κατά τους πέντε πρώτους μήνες του 2021 (Ιανουάριος-Μάιος).
Συμπερασματικά, και παίρνοντας υπόψιν την συνολικά υψηλή επίδοση των ΑΠΕ τον Ιούλιο (σε σχέση με προηγούμενους μήνες), η μείωση του μεριδίου των ΑΠΕ στο μίγμα ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να αποδοθεί μερικώς στην μεγάλη αύξηση της ζήτησης κατά τους 2 πρώτους καλοκαιρινούς μήνες, η οποία εν μέρει οφείλεται στην τουριστική περιόδο, σε συνδυασμό με τα κύματα καύσωνα κατά την ίδια εποχή.
Το τελευταίο μπορεί να θεωρηθεί και ως ένα ισχυρό σήμα για την ανάγκη:
- Γρήγορης αύξησης της εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ, με ταυτόχρονη ανάπτυξη μονάδων αποθήκευσης ενέργειας ώστε να επιτευχθεί μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ στο ελληνικό μίγμα ηλεκτρικής ενέργειας
- Βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης ώστε να μειωθεί η ζήτηση, κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες
Με αυτό το τρόπο, η Ελλάδα όχι μόνο θα μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου συμβάλλοντας στο μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, αλλά και θα βοηθήσει στη μείωση του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην χώρα, ειδικά εάν ληφθεί υπόψιν η τιμή άνθρακα του Ευρωπαϊκού χρηματιστηρίου ρύπων, η οποία ξεπέρασε για πρώτη φορά πριν μερικές μέρες τα 60€/τόνο CO2eq και αναμένεται να αυξηθεί περισσότερο τα επόμενα χρόνια.
Σημειώνεται σημαντική συσχέτιση μεταξύ της αύξησης του μεριδίου των ορυκτών καυσίμων και της αύξησης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας τους μήνες του Ιουνίου και Ιουλίου
Συγκεντρωτικά, για τους πρώτους 7 μήνες του 2021, ΑΠΕ και μεγάλα υδροηλεκτρικά είχαν μερίδιο 43%, έναντι 37% του ορυκτού αερίου, 11% του λιγνίτη και 10% των καθαρών εισαγωγών.
Η ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη το πρώτο επτάμηνο του 2021 εξακολουθεί να είναι μειωμένη σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2020, αντίθετα με την αυξητική τάση που επικρατεί στις περισσότερες λιγνιτοπαραγωγές χώρες της ΕΕ κυρίως λόγω των υψηλών τιμών ορυκτού αερίου. Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το γεγονός ότι οι ΑΠΕ παρουσιάζουν οριακά τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση απ’ όλες τις βασικές πηγές ενέργειας. Αναλυτικά οι μεταβολές του επτάμηνου 2021 σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2020 ήταν:
- Λιγνίτης: -2%
- Ορυκτό αέριο: +13%
- ΑΠΕ: +14%
- Μεγάλα ΥΗ: +91%
- Καθαρές εισαγωγές: -52%