Υπό την πίεση της ανάγκης να υπάρξει από τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου ένα «σχέδιο άμεσης δράσης» για την «ορατή απειλή» της κλιματικής αλλαγής και των υψηλών τιμών της ενέργειας, πραγματοποιείται στην Ελλάδα, η Σύνοδος Κορυφής των Μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Πρόκειται πια για το MED9, καθώς η ομάδα των επτά χωρών που συμμετείχαν μέχρι σήμερα στην ομάδα της EUMED εμπλουτίζεται από φέτος με τη συμμετοχή της Κροατίας και της Σλοβενίας.
Στην ατζέντα της Συνόδου βρίσκονται οι προκλήσεις ασφαλείας στη Μεσόγειο που θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα στην περιοχή, νέες εν δυνάμει κρίσεις, όπως η απειλή κύματος μεταναστευτικών ροών μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν αλλά και κρίσεις, των οποίων τις συνέπειες βιώνουν ήδη οι χώρες της Μεσογείου, όπως η κλιματική αλλαγή.
Μάλιστα όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά τη χθεσινή ενημέρωση των συντακτών, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη η φετινή Σύνοδος Κορυφής του MED9 θα εστιάσει στην κλιματική κρίση, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ανάγκη κοινής δράσης και συνεργασίας των χωρών της Μεσογείου.
Θα είναι μία συνέχεια της συζήτησης η οποία έγινε στη Μασσαλία ως προς την προστασία της βιοποικιλότητας, τη δυνατότητα και την ανάγκη στενότερης συνεργασίας στο επίπεδο της πολιτικής προστασίας ειδικά για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
Στη Σύνοδο θα λάβουν μέρος: ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ο πρωθυπουργός της Μάλτας Ρόμπερτ Αμπέλα, ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα, και ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας Αουγκούστο Σάντος Σίλβα.
Την ξεχωριστή σημασία της Συνόδου υπογραμμίζει και η παρουσία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που θα παρακολουθήσει τις εργασίες της.
Μητσοτάκης στην El Pais
Ο Πρωθυπουργός θυμίζει ότι οι θερμοκρασίες-ρεκόρ που καταγράφηκαν φέτος στην Ελλάδα μαζί την πολύμηνη ξηρασία «την μετέτρεψαν σε πυριτιδαποθήκη» κάτι που συνέβη και σε πολλές χώρες. «Άλλες έχασαν ζωές και δάση από πυρκαγιές. Ενώ άλλες θρήνησαν θύματα, υποδομές και περιουσίες από τις βροχές.
Η κλιματική κρίση, συνεπώς, δεν είναι πλέον μια αφηρημένη έννοια. Αποβιβάστηκε στις όμορφες ακτές μας. Αποτελεί μία ορατή απειλή για το περιβάλλον, για τις κοινωνίες και τις οικονομίες μας» προειδοποιεί.
«Πρώτα απ’ όλα, οφείλουμε να επαναβεβαιώσουμε τη δέσμευσή μας για περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό. Διασφαλίζοντας ότι η φωνή της Μεσογείου θα ακούγεται πιο δυνατά στην παγκόσμια σκηνή σε θέματα Περιβάλλοντος»
Υπογραμμίζει ακόμη την ανάγκη να υπάρξει ευθυγράμμιση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων στην κατεύθυνση της κλιματικής προσαρμογής και της κλιματικής ουδετερότητας. «Και εδώ πρέπει να υπάρξουν καινοτόμα σχήματα συνεργασίας για την εφαρμογή τολμηρών ιδεών» συμπληρώνει.\
Φλέγονται οι τιμές
Την ίδια στιγμή όμως και ιδιαίτερα στον Ευρωπαϊκό Νότο οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας "φλέγονται".
Οι τιμές ρεκόρ του φυσικού αερίου εκτοξεύουν στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών της τιμές της χονδρικής στο ρεύμα.
Από την Ιταλία, όπου οι λογαριασμοί ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν κατά 20% το τελευταίο τρίμηνο και αναμένεται να αυξηθούν κατά 40% από τον Οκτώβριο, και την Ισπανία, όπου η κυβέρνηση αντιμετωπίζει μια πολιτική κρίση που πυροδότησαν οι τιμές-ρεκόρ ηλεκτρικής ενέργειας οι οποίες τριπλασιάστηκαν το τελευταίο εξάμηνο, μέχρι την μέχρι τη χώρα μας, όπου η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα δαπανήσει 150 εκατομμύρια ευρώ για να μειώσει τους λογαριασμούς καταναλωτών έως το τέλος του έτους, οι κυβερνήσεις σε ολόκληρη την ΕΕ και ειδικά στον Νότο αισθάνονται την πίεση και το πολιτικό ρίσκο.
Η Ευρώπη βρίσκεται εν μέρει στη μετάβασή της προς 100 % καθαρή ενέργεια, με «ένα μείγμα παλιών και νέων πηγών ενέργειας, στις οποίες το διοξείδιο του άνθρακα θα αυξήσει την τιμή της». Όμως για να επιτευχθεί η προστασία τους κλίματος κλείνουν εργοστάσια με καύση άνθρακα και πυρηνικούς σταθμούς-και όταν υπάρχει λιγότερος άνεμος και ήλιος, είναι όλο και περισσότερο το φυσικό αέριο που αγοράζεται στις παγκόσμιες αγορές για να καλύψει το ενεργειακό κενό, συνεπώς οι τιμές αυξάνονται συνεχώς.
Και την κατάσταση χειροτερεύει η δομή των αγορών χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ, όπου η ακριβότερη πηγή ενέργειας που χρησιμοποιείται για την κάλυψη της συνολικής ζήτησης καθορίζει την τιμή για ολόκληρη την αγορά. Αυτό σημαίνει ότι οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου αυξάνουν το συνολικό κόστος ακόμη και αν το καύσιμο είναι υπεύθυνο μόνο για ένα μικρό μέρος της συνολικής παραγωγής ενέργειας.