Μενού Ροή
Η επιστροφή των ενεργειακών στις τηλεπικοινωνίες – Όλες οι προσεχείς συμφωνίες

Το 2003, η ΔΕΗ επιχείρησε την πρώτη εισοδό της στην αγορά των τηλεπικοινωνιών δημιουργώντας με την Tellas ένα τεράστιο δίκτυο οπτικών ινών στις γραμμές του ΑΔΜΗΕ.

Το εγχείρημα δεν ευδοκίμησε και η ΔΕΗ το 2007 βγήκε από την αγορά πουλώντας το μερίδιό της στη Wind.

Σήμερα, 14 χρόνια μετά, σχεδόν όλα τα κομμάτια της τότε ΔΕΗ που σήμερα αποτελούν αυτόνομες εταιρείες προετοιμάζονται ή έχουν ήδη εισέλθει στις τηλεπικοινωνίες.

Σε ανάλογη πορεία κινούνται και άλλες σημαντικές εταιρείες του κλάδου της ενέργειας, όπως η Τέρνα Ενεργειακή, ο όμιλος Μυτιληναίου και η Άβαξ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το αποτέλεσμα του μεγάλου διαγωνισμού για το έργο ανάπτυξης υποδομών υπερυψηλής ευρυζωνικότητας Ultra-Fast Broadband (UFBB), προϋπολογισμού 868 εκατ. ευρώ, ανέδειξε δύο νικητές: Έναν από τα telecoms, τον ΟΤΕ και έναν από τον κλάδο της ενέργειας την κοινοπραξία της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με την Grid Telecom, τη θυγατρική εταιρεία του ΑΔΜΗΕ.

Επίκεινται ανακοινώσεις από τη ΔΕΗ

Η επόμενη συνεργασία εταιρείας του κλάδου της ενέργειας με εταιρεία του κλάδου των τηλεπικοινωνιών αναμένεται να είναι αυτή μεταξύ της ΔΕΗ και της Forthnet.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών βρίσκονται στο τελικό στάδιο και οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες.

Η ΔEΗ όπως έχει δηλώσει δεν σκοπεύει να πουλάει υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών στους τελικούς πελάτες. Θα πουλάει όμως υπηρεσίες χονδρικής, δηλαδή την υποδομή δικτύου, ώστε να φτάσουν άλλοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι μέχρι το σπίτι του καταναλωτή το λεγόμενο τελευταίο μίλι (last mile) δηλαδή από την καμπίνα του δρόμου (ΚΑΦΑΟ) στο σπίτι του συνδρομητή, προσφέροντας πολύ υψηλές ταχύτατες άνω των 1.000Mbps.

ΑΔΜΗΕ με Vodafone

Στα τέλη του περασμένου Ιουνίου, η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, Grid Telecom είχε ανακοινώσει 20ετή συμφωνία με την Vodafone με αντικείμενο την αμοιβαία ανταλλαγή και παραχώρηση της χρήσης των δικτύων οπτικών ινών που διαθέτουν.

Με την συμφωνία η Vodafone αποκτά πρόσβαση στο δίκτυο οπτικών ινών άνω των 4.000 χλμ. του ΑΔΜΗΕ που περνάνε μέσα από το καλώδιο γείωσης, στην κορυφή των πυλώνων ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και στις δέσμες οπτικών ινών που εκτείνει στις διασυνδέσεις της ηπειρωτικής χώρας με την Κρήτη και τις Κυκλάδες.

Με αυτόν τον τρόπο, η Vodafone θα μπορεί να αναπτύξει πιο γρήγορα τα δίκτυα οπτικών ινών μέχρι το σπίτι, αλλά και τo δίκτυo κινητής 5G, στο πλαίσιο του επενδυτικού πλάνου ύψους 600 εκατ. ευρώ που έχει ανακοινώσει.

Από την άλλη, η Grid Telecom αποκτά πρόσβαση σε δίκτυο οπτικών ινών εντός των μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας, στο οποίο το δικό της δίκτυο δεν φτάνει.

Το Ultra-Fast Broadband

Το έργο, που κλειδώνει στα δύο σχήματα, θα υλοποιηθεί ως Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), είναι ένα από τα μεγαλύτερα της κατηγορίας του στην Ευρώπη και θα επιτρέψει τη δημιουργία περισσότερων από 750.000 συνδέσεων ταχύτητας τουλάχιστον 100 Mbps, με δυνατότητα αναβάθμισης σε 1Gbps.

Στόχος είναι η κάλυψη της πλειονότητας των περιοχών της χώρας οι οποίες σήμερα δεν εξυπηρετούνται από τους παρόχους, κινητοποιώντας ιδιωτικές επενδύσεις ύψους 400 εκατ. ευρώ.

Οπως προβλέπουν οι όροι του διαγωνισμού, οι υποψήφιοι υπέβαλαν ενιαία προσφορά για το σύνολο των επτά γεωγραφικών ζωνών του έργου σε όλη την Ελλάδα.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας