Το ενεργειακό περιβάλλον και πως επηρεάζει τις γεωστρατηγικές εξελίξεις περιέγραψε μιλώντας σε εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ την περασμένη Πέμπτη, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ.
Ο ίδιος εξέφρασε την υποστήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες της Ελλάδας "στα Δυτικά Βαλκάνια για να σπάσει το μονοπώλιο της Gazprom στην Κεντρική Ευρώπη και τελικά, ελπίζω, στην Ουκρανία".
Ο κ. Πάιατ ανέφερε ότι το σύνολο των έργων στην Βόρεια Ελλάδα, έχει ακριβώς αυτόν τον στόχο.
Συγκεκριμένα τόνισε την σημασία του συνόλου των έργων γύρω από την Αλεξανδρούπολη. Την πλωτή μονάδα υποδοχής LNG της Αλεξανδρούπολης και τον βουλγαρικό αγωγό IGB που συνδέεται με τον αγωγό TAP.
Αντίβαρο
Όλες αυτές οι υποδομές όπως ανέφερε λειτουργούν ως αντίβαρο στον ρωσικό Nord Stream IΙ, διαφοροποιώντας τις πηγές και τις διαδρομές, υπονομεύοντας την ικανότητα της Ρωσίας να χρησιμοποιεί την ενέργεια ως γεωπολιτικό εργαλείο.
Ο αμερικανός πρέσβης, υπενθύμισε την σθεναρή υποστήριξη των ΗΠΑ σε μια πιο δυναμική ελληνική εξωτερική πολιτική, αναφέροντας το παράδειγμα του πλαισίου συνεργασίας 3+1 με την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Κύπρο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, το οποίο αποτέλεσε το χαρακτηριστικό στοιχείο αυτής της νέας γεωγραφίας.
"Ομοίως, έχουμε κάνει καλή πρόοδο τα τελευταία χρόνια, συμμετέχοντας στην Ελλάδα στην Πρωτοβουλία Τρεις Θάλασσες. Αυτό το βλέπουμε ως μια ακόμη ευκαιρία να ενισχυθεί η συνδεσιμότητα Βορρά-Νότου από τη Μαύρη Θάλασσα στο Αιγαίο" πρόσθεσε.
Το Κογκρέσο των ΗΠΑ, επίσης, υποστήριξε αυτές τις προσπάθειες, ανέφερε τονίζοντας το East Med Act του 2019 που παρείχε ένα πλαίσιο του Κογκρέσου για την υποστήριξη και τη συνεργασία των ΗΠΑ με την 3+1.
Δοκιμαστική αποστολή αερίου από τη Ρεβυθούσα στην Ουκρανία
Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα της μείωσης της ισχύος της Gazprom στην Ουκρανία, ο κ. Πάιατ σε πρόσφατο διάλογο με διεθνολόγους είχε αποκαλύψει, ότι "πέρυσι, η αμερικανική εταιρεία ERU έστειλε μια δοκιμαστική αποστολή φυσικού αερίου από τη Ρεβυθούσα εδώ έξω από την Αθήνα στην Ουκρανία μέσω του τρέχοντος άδειου Διαβαλκανικού Αγωγού, αποδεικνύοντας μια πιθανή νέα διαδρομή για τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας στην Ουκρανία, και πρόκειται για μια περιοχή που οι πρεσβείες μας εδώ στην Αθήνα και στο Κίεβο συνεχίζουν να συζητούν με την ελληνική και την ουκρανική κυβέρνηση".