Διχασμένοι εμφανίστηκαν οι υπουργοί Οικονομικών κατά την χτεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, που διεξήχθη στο Λουξεμβούργο.
Αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ ζήτησαν την ανάληψη κοινής ευρωπαϊκής δράσης για την καταπολέμηση των τιμών ρεκόρ της ενέργειας, με το γνωστό μπλοκ των Γερμανών και των Κάτω Χωρών να αντιτάσσονται.
Η Γαλλία και η Ισπανία ανέλαβαν την ευθύνη να παρουσιάσουν ορισμένες βραχυπρόθεσμες λύσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Η τιμή του φυσικού αερίου αυξήθηκε μαζικά και βάναυσα τις τελευταίες εβδομάδες», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ κατά την άφιξή του στις συνομιλίες.
«Ήρθε η ώρα για μια ευρωπαϊκή απάντηση» στο σοκ των τιμών, είπε ο Le Maire, προσθέτοντας ότι η γαλλική κυβέρνηση είχε ήδη διατάξει τα δικά της ανώτατα όρια τιμών για το φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα.
Η Ισπανία επίσης πρότεινε στην ΕΕ να πραγματοποιήσει «ομαδικές αγορές» φυσικού αερίου προκειμένου να αυξήσει τη διαπραγματευτική δύναμη του μπλοκ ενόψει των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας.
Η πρόταση της Ελλάδας
Η Ελλάδα πρότεινε τη δημιουργία ενός ταμείου της ΕΕ για να βοηθήσει τις χώρες να ξεπεράσουν τη συμπίεση των τιμών της ενέργειας, ενώ η Γαλλία θέλει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος να αποσυνδέονται από τις τιμές του φυσικού αερίου στην ΕΕ.
Ωστόσο, ορισμένα κράτη μέλη, κυρίως η Γερμανία και οι Κάτω Χώρες, αντιτάχθηκαν στην έκκληση για μέτρα σε ολόκληρη την ΕΕ, επικαλούμενες ότι είναι κατά της επέμβασης των αρχών στην ανοιχτή αγορά ενέργειας της Ευρώπης.
«Δεν βλέπω τουλάχιστον μια μεγάλη αποτυχία της αγοράς που πρέπει να επιδιορθωθεί, νομίζω ότι η αγορά λειτουργεί», δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Απρόθυμη να εγκαταλείψει την Ρωσία
Η Γερμανία εμφανίστηκε επίσης απρόθυμη να εγκαταλείψει τη σχέση της με τη Ρωσία για τις προμήθειές της σε φυσικό αέριο, παρά τις εκκλήσεις άλλων χωρών της ΕΕ να απομακρυνθούν από τη Μόσχα ως πηγή ενέργειας.
«Ελπίζω ότι τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα θα λάβουν αποφασιστική και επείγουσα δράση για να αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα και να διασφαλίσουν ότι η διαδικασία, η πράσινη διαδικασία μετάβασης είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή και δίκαιη», δήλωσε η Ισπανίδα υπουργός Οικονομίας Νάντια Καλβίνο.
Η κλιματική ανησυχία έχει επίσης αυξήσει τη συζήτηση σχετικά με την ασφάλεια της πυρηνικής ενέργειας ως πηγή ενέργειας, με τον Γάλλο Le Maire να επιμένει ότι «για να είμαστε επιτυχημένοι στην κλιματική αλλαγή, χρειαζόμαστε πυρηνική ενέργεια».
Σε αυτό αντιτίθεται σθεναρά η Γερμανία, η Αυστρία και το Λουξεμβούργο, καθώς πιστεύουν ότι οι κίνδυνοι της πυρηνικής ενέργειας, όπως αποδείχθηκαν στις καταστροφές του Τσερνομπίλ και της Φουκουσίμα, είναι πολύ σημαντικοί για να αγνοηθούν.