Μενού Ροή
Συμμαχία για το ενεργειακό κόστος με την συμμετοχή του Χρ. Σταικούρα - Η κοινή δήλωση των 5

Δέσμη 5 πυλώνων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη, περιλαμβάνει η κοινή δήλωση πέντε υπουργών Οικονομικών μεταξύ των οποίων και του Έλληνα Χρήστου Σταικούρα που παρουσιάστηκε στην σημερινή συνεδρίαση του Ecofin.

Την δήλωση υπογράφουν εκτός του Έλληνα υπουργού ΟΙκονομικών, η Ισπανίδα ομολογός του Νάντια Καλβίνο, ο Γάλλος υπουργός Μπρούνο Λε Μερ, η Τσέχα Αλένα Σιλέροβα και ο Ρουμάνος, υπουργός Νταν Βιλτσεάνου.

Η δήλωση περιλαμβάνει εκ πρώτοις μια έκκληση για κοινή στάση σε ευρωπαικό επίπεδο για τον συντονισμό των εθνικών απαντήσεων για άμεση αντίδραση στις δραματικές αυξήσεις των τιμών.

Οι προτάσεις

Όσον αφορά το φυσικό αέριο, τονίζεται ότι θα πρέπει να διερευνηθεί γιατί οι τρέχουσες συμβάσεις αερίου ήταν ανεπαρκείς.

Επίσης γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην αποθήκευση αερίου, προκειμένου να μετριαστούν και να εξομαλυνθούν οι αυξήσεις των τιμών.

Οι πέντε υπουργοί προτείνουν την μεταρρύθμιση της χονδρικής αγοράς ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη προστασίας του καταναλωτή.

Γίνεται ειδική αναφορά στην επίτευξη ενεργειακής ανεξαρτησίας επενδύοντας στη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού και στην μείωση της ευρωπαικής εξάρτησης από τις χώρες εξαγωγής αερίων όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Τέλος τονίζεται η ανάγκη εξορθολογισμού των δικαιωμάτων ρύπων με στόχο τον καλύτερο προγραμματισμό των ενδιαφερόμενων φορεών ως προς την τιμή τους, ώστε να αποφεύγεται υπερβολική αστάθεια.

Αναλυτικά η δήλωση:

Κοινή Δήλωση της

Nadia Calviño, Ισπανίδα Πρώτη Αντιπρόεδρος και Υπουργός για την Οικονομία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό,

Bruno Le Maire, Γάλλος Υπουργός Οικονομίας, Οικονομικών

Alena Schillerová, Τσέχα Υπουργός Οικονομικών,

Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργός Οικονομικών

Dan Vîlceanu, Ρουμάνος υπουργός Οικονομικών

Οι τιμές του φυσικού αερίου και οι τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος αυξήθηκαν δραματικά τους τελευταίους μήνες.

Είναι μια σημαντική και αυξανόμενη επιβάρυνση για τα νοικοκυριά και τις εταιρείες μας, με ιδιαίτερα έντονο αντίκτυπο στις πιο ευάλωτες και στις ΜΜΕ μας.

Οι 5 πυλώνες

Προτείνουμε την ακόλουθη προσέγγιση, βασισμένη σε 5 πυλώνες:

1. Πρώτον, απαιτείται κοινή προσέγγιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή εργαλειοθήκη πολιτικής για τον συντονισμό των εθνικών απαντήσεων για άμεση αντίδραση στις δραματικές αυξήσεις των τιμών.

2. Δεύτερον, όσον αφορά το φυσικό αέριο, θα πρέπει να διερευνηθεί η λειτουργία της ευρωπαϊκής αγοράς φυσικού αερίου για να κατανοηθεί γιατί οι τρέχουσες συμβάσεις αερίου ήταν ανεπαρκείς.

Θα πρέπει επίσης να οικοδομήσουμε κοινές κατευθυντήριες γραμμές για την αποθήκευση αερίου, προκειμένου να μετριάσουμε και να εξομαλύνουμε τις αυξήσεις των τιμών.

Επιπλέον, θα πρέπει να συντονίσουμε καλύτερα τις αγορές μας φυσικού αερίου για να αυξήσουμε τη διαπραγματευτική μας δύναμη.

3. Τρίτον, πρέπει να μεταρρυθμίσουμε τη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας έχει πολλά πλεονεκτήματα: εξασφαλίζει τον ενεργειακό εφοδιασμό ανά πάσα στιγμή, για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Πρέπει όμως να βελτιωθεί για να διαπιστωθεί καλύτερα η σχέση μεταξύ της τιμής που πληρώνουν οι καταναλωτές και του μέσου κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα εθνικά μείγματα παραγωγής.

Αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό, καθώς η απαλλαγή από τον άνθρακα θα αυξήσει τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας στην οικονομία μας.

4. Τέταρτον, θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην επίτευξη ενεργειακής ανεξαρτησίας επενδύοντας στη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού μας και να μειώσουμε την ευρωπαϊκή εξάρτηση από τις χώρες εξαγωγής αερίων όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Οι χαμηλές ενέργειες άνθρακα, για παράδειγμα η βιομάζα, η αιολική και η ηλιακή ενέργεια, θα διαδραματίσουν βασικό ρόλο στη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού μας.

5. Το ETS είναι απαραίτητο για να δώσει μια σαφή τιμή στον άνθρακα και να ενεργοποιήσει τη μετάβαση της ενέργειας.

Επομένως, για να δώσουμε την ευκαιρία στους δημόσιους και ιδιωτικούς ενδιαφερόμενους φορείς να προγραμματίσουν εκ των προτέρων και να μετατοπίσουν τις επενδύσεις τους σε δραστηριότητες χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, πρέπει να διασφαλίσουμε μια πιο προβλέψιμη τιμή άνθρακα και να αποφύγουμε την υπερβολική αστάθεια.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας