της Νεφέλης Ζορμπά
Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου θα αποτελέσει ένα από τα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν την 9η Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των τριών χωρών, η οποία διεξάγεται σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Στη Σύνοδο θα συμμετάσχει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ – Σίσι.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της αγοράς, το φιλόδοξο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης των τριών χωρών θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων των τριών ηγετών, αλλά και των υπουργών Ενέργειας Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, οι οποίοι επίσης θα συμμετάσχουν στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής.
Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές δεν αποκλείεται τα τρία κράτη να υπογράψουν συμφωνία για τη διασύνδεση των δικτύων ηλεκτρισμού, στο πρότυπο του Μνημονίου Κατανόησης Ελλάδας – Αιγύπτου που υπεγράφη την περασμένη εβδομάδα μεταξύ του Έλληνα υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα και του υπουργού Ηλεκτρισμού και ΑΠΕ της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Σάκερ.
Το MoU Ελλάδας – Αιγύπτου έχει διάρκεια τριών ετών με πρόβλεψη ανανέωσης για δύο ακόμα τριετίες. Στο κείμενο της διμερούς συμφωνίας γίνεται ξεκάθαρη αναφορά στον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων των δύο κρατών εντός των αποκλειστικών οικονομικών τους ζωνών, όπως αυτά απορρέουν από τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας το 1982 που και οι δύο χώρες έχουν υπογράψει.
Ο EuroAfrica Interconnector
Η ιδιαίτερα φιλόδοξη επένδυση προβλέπει την ηλεκτρική διασύνδεση των τριών χωρών με την πόντιση υποβρυχίου καλωδίου μήκους 1.396 χιλιομέτρων.
Βασικός υποκινητής του έργου είναι η εταιρεία EuroAfrica Interconnector, την οποία διαχειρίζονται τα ίδια πρόσωπα με τον EuroAsia Interconnector, δηλαδή ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου επί προεδρίας Αναστασιάδη και Κληρίδη, Γιάννης Κασουλίδης και ο Κύπριος επιχειρηματίας, Νάσος Κτωρίδης.
Σύμφωνα με το σχέδιο που έχουν εκπονήσει, ο EuroAfrica Interconnector θα ξεκινάει από τη Νταμιέττα στη βόρεια ακτή της Αιγύπτου και θα καταλήγει σχεδόν 500 χιλιόμετρα βορειανατολικά, στην Κοφινού της Κύπρου. Από εκεί θα φτάνει μέχρι την Κορακιά της Κρήτης, διανύοντας άλλα 898 χιλιόμετρα.
Το υποθαλάσσιο καλώδιο θα έχει μεταφορική ισχύ 2.000 MW ενώ το συνολικό κόστος της επένδυσης αναμένεται να υπερβεί τα 2,5 δισ. ευρώ.
Το μεγαλεπήβολο εγχείρημα της διασύνδεσης των τριών χωρών έχει σαφή πολιτική υποστήριξη από τις κυβερνήσεις Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου. Στις 8 Οκτωβρίου 2019, στο πλαίσιο της 7ης Συνόδου Κορυφής, οι ηγέτες των τριών κρατών με κοινή δήλωση είχαν αναγνωρίσει τη σημασία του έργου.
Συνεργασία για τη μεταφορά LNG
Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής θα πραγματοποιηθούν επαφές μεταξύ εκπροσώπων ναυτιλιακών εταιρειών και εταιρειών, με αντικείμενο τη μεταφορά LNG.
Το θέμα είχε συζητηθεί και στην επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Κάιρο τον περασμένο Ιούνιο.
Τον Κυριάκο Μητσοτάκη είχε συνοδέψει στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο οποίος είχε συναντηθεί με τους Αιγύπτιους υπουργούς Ηλεκτρισμού και ΑΠΕ, Περιβάλλοντος και Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων.
Στις συναντήσεις είχε τεθεί στο τραπέζι το ενδεχόμενο συνεργασίας μεταξύ της ΔΕΠΑ και της EGAS, της εταιρείας φυσικού αερίου της Αιγύπτου, για την αγοραπωλησία και μεταφορά με πλοία φυσικού αερίου, στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός εικονικού αγωγού μεταξύ των δύο χωρών.