Στη Χάλκη πραγματοποιήθηκε σήμερα η εκδήλωση ένταξης του νησιού στην εθνική πρωτοβουλία GR-eco islands, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, της Γενικής Γραμματέως Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρας Σδούκου, του Πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα Patrick Maisonnave, του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου, του Δημάρχου Χάλκης, Άγγελου Φραγκάκη, επικεφαλής των ελληνικών και γαλλικών εταιρειών, καθώς και άλλων επίσημων προσκεκλημένων.
Μετά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας, τον περασμένο Ιούλιο, από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα με την Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Δήμο Χάλκης, τη ΔΕΗ, τον Όμιλο Συγγελίδη/Citroen, την Akuo Energy Greece, την Omexom/Vinci Energies, τη Vodafone Ελλάδας και την ALD Automotive, η Χάλκη γίνεται σήμερα το πρώτο GR-eco island της Eλλάδας.
Στην εκδήλωση έναρξης της νέας εποχής για το νησί πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση και παραλαβή των επιμέρους έργων και δράσεων που υλοποίησαν οι συμμετέχουσες ελληνικές και γαλλικές εταιρείες στο μνημόνιο συνεργασίας.
Η Χάλκη στην εποχή της βιώσιμης και πράσινης μετάβασης
Οι κάτοικοι της Χάλκης, από σήμερα, θα μπορούν να επωφελούνται από την πράσινη ενέργεια η οποία θα παράγεται από το φωτοβολταϊκό πάρκο μέγιστης ισχύος 1MWp, που θα μειώσει δραστικά ή ακόμα και θα μηδενίσει τις ανταγωνιστικές χρεώσεις των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας. Μέσω της Ενεργειακής Κοινότητας "ChalkiON", η οποία αποτελεί την πρώτη περίπτωση τέτοιου έργου στην Ελλάδα, οι κάτοικοι του νησιού ουσιαστικά θα παράγουν οι ίδιοι την ενέργεια που θα καταναλώνουν. Θα έχουν την εμπειρία της κίνησης και των μεταφορών με ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αλλά και ένα ηλεκτροκίνητο σκάφος, επιτομή της κυκλικής οικονομίας. Επίσης, έχουν στη διάθεσή τους καινοτόμες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες και τεχνολογικές εφαρμογές, με την ανάπτυξη υποδομής 5G και ευρυζωνικών δικτύων.
Η μετατροπή της Χάλκης σε πράσινο και «έξυπνο» νησί θα επιτύχει επιπλέον εξοικονόμηση εκπομπών περίπου 1.800 τόνων CO2 στην ατμόσφαιρα, συμβάλλοντας σημαντικά στην προσπάθεια της χώρας να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.
Εθνική πρωτοβουλία GR-eco islands
Η πρωτοβουλία των GR-eco islands αποσκοπεί στη μετατροπή των ελληνικών νησιών σε διεθνή πρότυπα πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης και εστίες καινοτομίας, μέσα από δράσεις όπως είναι η αυξημένη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η δημιουργία ψηφιακών υποδομών, η προώθηση της ενεργειακής απόδοσης, η βιώσιμη διαχείριση των αποβλήτων και των υδάτων, ο εξηλεκτρισμός των μεταφορών, ο πράσινος μετασχηματισμός της γεωργίας και του τουρισμού και η ανάπτυξη των λιμενικών και άλλων υποδομών, μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων και προσαρμοσμένων προγραμμάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και των συναρμόδιων υπουργείων, υπό την «ομπρέλα» του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, στην ομιλία του, ανέφερε: «Από εδώ, από τη Χάλκη, ξεκινάει σήμερα μια νέα εποχή για τα τόσο όμορφα ελληνικά νησιά μας, αλλά ταυτόχρονα τόσο ευαίσθητα και εκτεθειμένα στην κλιματική κρίση. Με τη στρατηγική πρωτοβουλία των GR-eco islands προχωράμε ένα βήμα πιο πέρα, αποσκοπώντας να μετατρέψουμε τη μεγάλη παγκόσμια πρόκληση της κλιματικής αλλαγής σε ευκαιρία για τη χώρα μας. Και τα νησιά μας σε παγκόσμιες κοιτίδες πράσινης οικονομίας, ενεργειακής αυτάρκειας, ψηφιακών καινοτομιών και βιώσιμης κινητικότητας. Με πράσινες επενδύσεις που ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ, από το νέο Ταμείο Απανθρακοποίησης και το νέο ΕΣΠΑ, και με προτεραιότητα, σε πρώτη φάση, στα μικρότερα, μη διασυνδεμένα και απομακρυσμένα νησιά μας. Προχωρούμε στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις, στα υβριδικά συστήματα παραγωγής και αποθήκευσης πράσινης ενέργειας με μπαταρίες, σε ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για την κυκλική οικονομία και τη διαχείριση των αποβλήτων. Τα πράσινα ξενοδοχεία, το cold ironing, ο ενεργειακός μετασχηματισμός δηλαδή των λιμανιών, η προώθηση της ηλεκτροκίνησης όχι μόνο στις χερσαίες αλλά και στις θαλάσσιες μεταφορές και η προστασία της βιοποικιλότητας τόσο του θαλάσσιου, όσο και του χερσαίου περιβάλλοντος, είναι τα θεμέλια πάνω στα οποία οικοδομούμε αυτήν τη σημαντική, περιβαλλοντική μεταρρύθμιση. Σήμερα είχαμε τη δυνατότητα να πάρουμε μια γεύση από το μέλλον. Ένα βιώσιμο μέλλον που για τους κατοίκους της Χάλκης είναι παρόν, είναι καθημερινότητά τους πια. Αυτό το μέλλον θέλουμε. Για αυτό το μέλλον θα παλέψουμε».
Κατά την παρουσίαση του έργου, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, τόνισε: «Σήμερα, η Χάλκη γίνεται το πρώτο GR-eco island, δίνοντας υπόσταση στο όραμα της ελληνικής Κυβέρνησης για το «πρασίνισμα» των νησιών μας. Μέσω της εθνικής αυτής πρωτοβουλίας, τα ελληνικά νησιά θα γίνουν οι πρωτοπόροι της κλιματικής δράσης στην Ευρώπη, με προτεραιότητα τη μετάβαση στην ανανεώσιμη ενέργεια, στην κινητικότητα μηδενικών ρύπων και στην αειφόρο ανάπτυξη με τεχνολογίες αιχμής. Η ηλιακή ενέργεια θα καλύψει πλήρως τις ανάγκες των κατοίκων της Χάλκης, οι οποίοι θα συμμετέχουν, μέσω της Ενεργειακής Κοινότητας ChalkiON, τόσο στην παραγωγή, όσο και στην κατανάλωση φθηνής ενέργειας. Ο εκδημοκρατισμός της ενέργειας είναι ένα από τα εργαλεία μας για να θωρακίσουμε τις τοπικές κοινωνίες απέναντι στις μελλοντικές ενεργειακές κρίσεις».
Συμμαχία ελληνικών και γαλλικών εταιρειών
Το έργο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την ευγενική συμμετοχή της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ανέλαβε να υποστηρίξει τη διαδικασία αδειοδότησης, ενώ ο Δήμος Χάλκης ίδρυσε την Ενεργειακή Κοινότητα. Η ΔΕΗ κάλυψε το κόστος του εξοπλισμού για την κατασκευή του φωτοβολταϊκού σταθμού, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη μεταφορά υλικών και φορτιστών στο λιμάνι της Χάλκης. Παράλληλα, εγκατέστησε τέσσερα συστήματα φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων ΔΕΗ blue στο νησί. Η Akuo Energy και η Omexom/Vinci Energies ήταν υπεύθυνες για την αδειοδότηση, την ανάπτυξη και την κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου, ενώ ανέλαβαν και τον «έξυπνο» δημόσιο και αρχιτεκτονικό φωτισμό στο δημαρχείο της πόλης και τον πύργο με το παλιό ρολόι του Δήμου Χάλκης. Η Citroën και η ALD Automotive προσέφεραν έξι ηλεκτρικά οχήματα στον Δήμο Χάλκης για την αναβάθμιση του στόλου της Αστυνομίας και του Λιμενικού. Από την πλευρά των ψηφιακών υποδομών, η Vodafone Ελλάδας ολοκλήρωσε την αναβάθμιση της συνδεσιμότητας του νησιού σε 5G, υλοποίησε την παροχή δημοσίου, δωρεάν wi-fi και παρέχει υπηρεσίες Internet of Things (IoT) στον δήμο. Παράλληλα, το Ίδρυμα Vodafone ενέταξε τη Χάλκη στο Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής που υλοποιεί, ώστε οι κάτοικοι του νησιού να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε υπηρεσίες ηλεκτρονικής υγείας, ενώ δημιούργησε και το πρότυπο STEM lab Generation Next ειδικά για το σχολείο της Χάλκης. Τέλος, ένα μεγάλο μέρος των τουριστικών θαλάσσιων μετακινήσεων θα πραγματοποιείται από ένα ηλεκτροκίνητο σκάφος, που αντλεί την ενέργεια του από τον ήλιο, χορηγία της Παπαστράτος. Το συνολικό ποσό της δωρεάς προς τους κατοίκους και τον Δήμο Χάλκης, στο πλαίσιο δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ), ανέρχεται σε 1,5 εκατ. ευρώ.