Μενού Ροή
Από σήμερα στην Αγία Πετρούπουλη ο Κ. Σκρέκας - Συναντήσεις με Α. Μίλερ (Gazprom) και Ρώσο υπουργό Ενέργειας

Τη «βαριά» ατζέντα της επίσκεψης του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Βλ. Πούτιν στη Μόσχα στις 8 Δεκεμβρίου, αναμένεται να προετοιμάσει δύο μέρες νωρίτερα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Ξεχωριστή θέση, στις διμερείς συνομιλίες αναμένεται να αποτελέσει το ζήτημα των τιμών φυσικού αερίου.

Ως εκ τούτου οι συναντήσεις που θα έχει Δευτέρα, και την Τρίτη, στην Αγία Πετρούπολη, ο υπουργός Ενέργειας αποκτούν μεγάλο ενδιαφέρον.

Ο κ. Σκρέκας αναμένεται να συναντηθεί με τον υπουργό Ενέργειας της Ρωσίας, Νίκολαι Σουλγκίνοφ και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ.

Το συμβόλαιο με την Gazprom

Βασικό θέμα αναμένεται να είναι το νέο συμβόλαιο της ΔΕΠΑ Εμπορίας με την Gazprom.

Μπορεί το συμβόλαιο με τη Gazprom Export να ισχύει μέχρι το τέλος του 2026, ωστόσο οι τιμές, ο τρόπος τιμολόγησης και συνολικά η διαχείριση της ρήτρας take or pay, που έχει τεθεί, έχει μπει σε διαπραγμάτευση, όπως κάθε χρόνο.

Η ρήτρα αφορά τη δέσμευση για εισαγωγή συγκεκριμένων μίνιμουμ ποσοτήτων, που ανεξάρτητα από το αν παραληφθούν ή όχι θα πρέπει να πληρωθούν. Βέβαια τα τελευταία χρόνια λόγω αύξησης της κατανάλωσης δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, όπως υπήρχε τα χρόνια των μνημονίων.

Η Ελλάδα ζητεί να τιμολογηθεί η μεγαλύτερη ποσότητα ρωσικού φυσικού αερίου στη βάση των τιμών του πετρελαίου, ενώ αντίθετα οι Ρώσοι ζητούν να γίνει ότ,ι και πέρυσι, με ένα σημαντικό μέρος των πωλούμενων ποσοτήτων συνδεδεμένων με τις τιμές Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στο Ολλανδικό TTF.

Δύσκολη διαπραγμάτευση

Σύμφωνα με πληροφορίες του energymag.gr η αλλαγή των όρων της σύμβασης μεταξύ της ΔΕΠΑ Εμπορίας και της Gazprom δεν θα αποτελέσει εύκολη υπόθεση, δεδομένου ότι η ρωσική πλευρά θεωρείται βέβαιο ότι θα ζητήσει ανταλλάγματα.

Για τον λόγο αυτόν στην Αθήνα έχουν ξεκινήσει να εξετάζουν διάφορα σενάρια για προτάσεις που ενδεχομένως θα μπορούσαν να δελεάσουν τους Ρώσους.

Οι αξιώσεις

Η ρωσική πλευρά πιέζει προκειμένου να βρεθεί ανταποδοτικό έργο αντί του φράγματος στο Πευκόφυτο, που δεν υλοποιήθηκε ποτέ και προβλέπονταν στην προηγούμενη συμφωνία, λόγω της ακύρωσης του συγκεκριμένου κομματιού της εκτροπής του Αχελώου. Πρόκειται για εκκρεμότητα που κρατά από την δεκαετία του 1990.

Όπως έχει μεταδώσει το energymag.gr οι αξιώσεις των Ρώσων έχουν συζητηθεί επανειλημμένως τα τελευταία χρόνια, με το βασικό επιχείρημα της ελληνικής πλευράς να είναι ότι η αντικατάσταση των δύο έργων με απευθείας ανάθεση αντίκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Στην Αθήνα θεωρούν δεδομένο ότι το ζήτημα θα επανέλθει από τους Ρώσους και αναζητούν λύση που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στις διαπραγματεύσεις για τη σύμβαση της ΔΕΠΑ με τη Gazprom και δεν θα προκαλέσει την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η επιθυμία της ελληνικής πλευράς είναι η αλλαγή των όρων στη σύμβαση για την προμήθεια ρωσικού αερίου να ισχύσει από το επόμενο έτος, δεδομένων των έκτακτων συνθηκών που ισχύουν στην αγορά φυσικού αερίου λόγω της κλιμάκωσης της διεθνούς ενεργειακής κρίσης.

Ο κ. Σκρέκας

Μιλώντας για τις συζητήσεις με την Ρωσία, πριν από μερικές μέρες, ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ανέφερε ότι δεν ξέρει αν και πως μπορεί να τεθεί θέμα διαπραγμάτευσης για αγορά φυσικού αερίου με καλύτερους όρους από την Ρωσία, στο επικείμενο ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Μόσχα.

Διευκρινίζοντας ότι «η πραγματικότητα είναι πως η οριζόντια έκπτωση 15% στο φυσικό αέριο για όλους τους καταναλωτές, είναι εφικτή διότι εν πολλοίς η ΔΕΠΑ έχει ένα καλό συμβόλαιο με την ρωσική εταιρεία παροχής αερίου, με ρήτρα πετρελαίου».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας