Την ευκαιρία να θέσει στον υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα τα ζητήματα με την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους θα έχει σήμερα ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος, καθώς με τη συμμετοχή του ΥΠΕΝ θα γίνει η διευρυμένη διαδικτυακή συνεδρίαση του Δ.Σ. του Συνδέσμου.
Η συνεδρίαση γίνεται σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία με τις τιμές φυσικού αερίου να έχουν εκτιναχτεί, σε σχέση με πέρυσι, κατά 108,9% το Νοέμβριο, με βάση την ΕΛΣΤΑΤ, και τις τιμές του ρεύματος από τα 60 ευρώ/MWh, πέρυσι, να βρίσκονται τα 250-270 ευρω/MWh.
Είναι χαρακτηριστικό ότι για σήμερα 13/12 η μέση χονδρική τιμή στην ελληνική αγορά έχει διαμορφωθεί στα 254,68 ευρώ/MWh, λίγο υψηλότερη από την τιμή στην αγορά της Βουλγαρίας που είναι στα 251,23 ευρώ/MWh. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέση τιμή του Νοεμβρίου διαμορφώθηκε στα 228,87ευρώ/MWh αυξημένη κατά 15% σε σχέση με τον Οκτώβριο και κατά 328%, σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2020.
Το κόστος CO2
Επιπλέον η άνοδος των τιμών των ρύπων, που ξεπέρασαν μέσα στον Νοέμβριο τα 75 ευρώ/ τόνο τροφοδοτεί περαιτέρω τις πιέσεις στην αγορά ενέργειας και βέβαια στα κόστη της βιομηχανίας.
Ας σημειωθεί ότι την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου η τιμή των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων διαμορφώθηκε στο 83,73 ευρώ/τόνο CO2.
Η βιομηχανία
Στο φόντο αυτό οι παραγωγικοί φορείς έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου ζητώντας άμεσες παρεμβάσεις ώστε αφενός να ανασχεθεί η αύξηση του κόστους παραγωγής αλλά και να διαφυλαχθεί η ανταγωνιστικότητα του επιχειρείν.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση του επενδυτικού συνεδρίου του ΣΕΒ με τίτλο Reinventing Greece through investments in innovation, στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα των τιμών ενέργειας: «Εδώ και χρόνια οι τιμές της ενέργειας αποτελούσαν αγκάθι, τώρα όμως έχουμε φτάσει σε μια ακραία έκφανση, υπογράμμισε προσθέτοντας ότι καλώς η κυβέρνηση έσκυψε στα θέματα των νοικοκυριών. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα στηρίξει και την ελληνική παραγωγή ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί και να μείνει ανταγωνιστική έναντι άλλων χωρών που ανταγωνιζόμαστε» τόνισε συγκεκριμένα. Ο ίδιος ανέφερε ότι δε θα πρέπει η κρίση να αποτελέσει άλλοθι για να καθυστερήσει η πράσινη μετάβαση και για να φτιάξουμε μια ανταγωνιστική αγορά ενέργειας που θα προστατεύει όλους τους καταναλωτές.
Στο μεταξύ ο κ. Μιχ. Στασινόπουλος, Πρόεδρος της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Ελληνική Παραγωγή – Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη», μιλώντας στην ημερίδα του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων με θέμα « Εξαγωγές: Δύναμη Ανάπτυξης και Προοπτικής για την Ελλάδα» αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στους κινδύνους για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων από την εκτόξευση των διεθνών τιμών πρώτων υλών, του μεταφορικού κόστους και κυρίως του κόστους ενέργειας. « Ειδικά σε ό,τι αφορά το ενεργειακό κόστος, η σημερινή κατάσταση είναι πρωτοφανής», τόνισε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι «η εγχώρια μεταποιητική βιομηχανία και ιδιαίτερα η βιομηχανία της Μέσης Τάσης επιβαρύνεται δυσανάλογα από την τρέχουσα ενεργειακή κρίση, λόγω υψηλής εξάρτησης από το φυσικό αέριο, αλλά και επειδή οι ευρωπαϊκές ομοειδείς επιχειρήσεις καλύπτονται ταυτόχρονα και με διμερή συμβόλαια σε σταθερές ανταγωνιστικές τιμές, τα οποία δεν εφαρμόζονται ακόμα στην Ελλάδα. Στη δική μας περίπτωση, το κόστος παραγωγής εκτοξεύεται με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κίνδυνοι περιορισμού της παραγωγής ή και αναστολής λειτουργίας κάποιων επιχειρήσεων. Τα προβλήματα αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν επειγόντως, μελετώντας και αντίστοιχα μέτρα που έχουν υιοθετήσει άλλες ευρωπαϊκές χώρες».
Μιλώντας, επίσης, σε σχετική πρόσφατη εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας ο πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας Αντώνης Κοντολέων, τόνισε ότι η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας για τη βιομηχανία έχει τετραπλασιαστεί, ενώ η τιμή του φυσικού αερίου πενταπλασιάστηκε με αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους παραγωγής κατά 20 έως 40 % ανάλογα με τον κλάδο.
Τροπολογία
Στο μεταξύ, πέρα από τις παρεμβάσεις για την αύξηση των ορίων για τις διαδικασίες ενεργειακού συμψηφισμού η κυβέρνηση με τροπολογία που κατατέθηκε την Πέμπτη, όπως είχε ήδη ανακοινωθεί, επέκτεινε τα μέτρα προστασίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης.
Ειδικότερα, από την 1 Νοεμβρίου 2021 έως και τις 31 Μαρτίου 2022, αναστέλλεται η καταβολή χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για τις αγροτικές επιχειρήσεις με τα εξής βασικά χαρακτηριστικά κατανάλωσης:
• Αγροτικής χρήσης Μέσης Τάσης.
• Αγροτικής χρήσης Μέσης Τάσης, για τις τριφασικές παροχές ισχύος μεγαλύτερης ή ίσης των 85 kVA.
Η νομοθετική ρύθμιση προβλέπει επίσης ότι η καταβολή χρεώσεων ΥΚΩ αναστέλλεται για τις επιχειρήσεις με τα εξής χαρακτηριστικά κατανάλωσης:
• Βιομηχανικής χρήσης Μέσης Τάσης > 13GWh.
• Βιομηχανικής χρήσης Μέσης Τάσης.
• Γενικής χρήσης Μέσης Τάσης.
• Βιομηχανικής χρήσης Μέσης Τάσης, για τις τριφασικές παροχές ισχύος μεγαλύτερης ή ίσης των 85 kVA.
Σε εφαρμογή του μέτρου, οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας δεν θα περιλαμβάνουν τη σχετική χρέωση ΥΚΩ στους λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας των αντίστοιχων πελατών. Το ποσό το οποίο δεν χρεώνεται καταχωρίζεται σε ειδικό πεδίο του λογαριασμού με σημείωση περί της αναστολής καταβολής χρεώσεων.
Οι χρεώσεις ΥΚΩ που αντιστοιχούν στην περίοδο Νοεμβρίου – Μαρτίου αναμένεται να εξοφληθούν όταν θα αποκλιμακωθούν οι τιμές στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και αξιολογώντας τις ανάγκες του σχετικού ειδικού λογαριασμού. Ο χρόνος και ο τρόπος εξόφλησης θα καθοριστούν με Απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.