Μενού Ροή
Όλο το "πολεμικό" σχέδιο ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας - Τα φορτία LNG οι αγωγοί και η χρήση ντήζελ

Το μήνυμα ότι η ενεργειακή επάρκεια και η τροφοδοσία της χώρας με φυσικό αέριο δεν απειλείται από τις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία εκπέμπουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το βάρος έχει πέσει τις τελευταίες μέρες στην εξασφάλιση φορτίων LNG, σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν τα πιο δυσμενή σενάρια και διακοπεί η παροχή από τη Ρωσία που αποτελεί διαχρονικά το σημαντικότερο ποσοστό της συνολικής ποσότητας που εισάγεται στην Ελλάδα.

Το ρωσικό αέριο

Το 2021 το ρωσικό αέριο ανήλθε στο 45,5% της ετήσιας κατανάλωσης, η οποία διαμορφώθηκε σε περίπου 7 δισ. κυβικά μέτρα.

Το ποσοστό αυτό έχει υποχωρήσει στο 33% το 2022, με το φυσικό αέριο που στέλνει η Gazprom στην Ελλάδα μέσω του αγωγού TurkStream 2 να αποτελεί πλέον τη δεύτερη σημαντικότερη πηγή τροφοδοσίας μετά το LNG, το οποίο τους δύο πρώτους μήνες του έτους αντιπροσωπεύει το 47% των συνολικών εισαγωγών.

Τα φορτία LNG

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι η ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει εξασφαλίσει δύο επιπλέον φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες που θα παρουσιαστούν σε περίπτωση τυχόν προβλημάτων με την παροχή από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τον ετήσιο προγραμματισμό του ΔΕΣΦΑ:

  • τον Μάρτιο αναμένονται πέντε φορτία LNG στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας,
  • ενώ την Πέμπτη κατέπλευσε στον τερματικό σταθμό το πλοίο LNG Adventure για λογαριασμό της ΔΕΗ, μεταφέροντας 108.715 κυβικά μέτρα LNG.
  • Στις 7 Μαρτίου έχει προγραμματιστεί η άφιξη του πλοίου Vivit Americas LNG με 147.710 κυβικά μέτρα, τα οποία προορίζονται για τη Mytilineos και την Elpedison.
  • Στις 11 Μαρτίου θα καταπλεύσει στη Ρεβυθούσα το πλοίο Cheikh El Mokrani για λογαριασμό της ΔΕΠΑ Εμπορίας, με 73.855 κυβικά μέτρα LNG και
  • στις 13 Μαρτίου το SK Resolute θα αποθηκεύσει 39.882 κυβικά μέτρα για την Elpedison.
  • Οι παραδόσεις του Μαρτίου θα ολοκληρωθούν στις 25 του μηνός με το πλοίο BW Tulip το οποίο θα μεταφέρει 37.313 κυβικά μέτρα για τη Mytilineos.

Χώρες προέλευσης

Οι ΗΠΑ αποτελούν τον μεγαλύτερο εξαγωγέα LNG στην Ελλάδα, καθώς το 2021 προμήθευσαν την ελληνική αγορά με 12,29 TWh.

Ακολούθησε η Αλγερία με 5,4 TWh, το Κατάρ με 4,74 TWh, η Αίγυπτος με 1,12 TWh και η Ανγκόλα με 0,94 TWh. Συνολικά, το 2021 κατέπλευσαν στη Ρεβυθούσα 35 πλοία μεταφέροντας 24,51 TWh.

Η ποσότητα υγροποιημένου αερίου το περασμένο έτος σημείωσε αισθητή μείωση σε σχέση με το 2020, όταν 49 πλοία μετέφεραν 33,3 TWh στη χώρα μας.

Εναλλακτικές

Σε περίπτωση έλλειψης φυσικού αερίου, το σχέδιο προληπτικής δράσης που έχει εκπονήσει η ΡΑΕ προβλέπει την εναλλαγή καυσίμου σε πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που τώρα λειτουργούν με φυσικό αέριο.

Το σχέδιο βασίζεται στη μελέτη εκτίμησης επικινδυνότητας που έχει εκπονήσει η Αρχή τον Σεπτέμβριο του 2017, για την περίοδο 2017 – 2020.

Συγκεκριμένα, πρόκειται:

  • Για τις μονάδες της ΔΕΗ Λαύριο 4 και Κομοτηνή, με ισχύ 560 MW και 485 MW αντίστοιχα, οι οποίες μπορούν να λειτουργήσουν και με diesel, δίχως μεταβολές ισχύος.
  • Με diesel μπορούν επίσης να λειτουργήσουν οι μονάδες της Elpedison στη Θεσσαλονίκη και τη Θίσβη, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 408 MW και 421 MW. Σε περίπτωση μετατροπής, η διαθέσιμη ισχύς των δύο μονάδων περιορίζεται σε 355 MW και 288 MW αντίστοιχα.
  • Δυνατότητα εναλλαγής σε diesel έχει και η μονάδα ΗΡΩΝ Θερμοηλεκτρική, με εγκατεστημένη ισχύ 148,5 ΜW και διαθέσιμη ισχύ με diesel 137,7 MW.
Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας