Η ΕΕ πρέπει να επισπεύσει την επίτευξη μιας «πράσινης» συμφωνίας τονίζουν πάνω από 100 εταιρείες παγκοσμίως, από την Microsoft και την Iberdrola μέχρι την Unilever και την H&M, την ώρα που το ευρωπαϊκό μπλοκ ετοιμάζεται να τερματίσει την εξάρτησή του από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.
«Στο επίκεντρο της τρέχουσας κρίσης στις ενεργειακές τιμές και την ενεργειακή ασφάλεια βρίσκεται η υπερβολική εξάρτηση σε ευμετάβλητα, εισαγόμενα καύσιμα, όπως το ορυκτό αέριο, το πετρέλαιο και τον άνθρακα», αναφέρουν οι επικεφαλής μιας μακράς λίστας εταιρειών σε επιστολή τους με παραλήπτη την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Τώρα είναι η ώρα να φανούμε τολμηροί και να διπλασιάσουμε τις προσπάθειες για την επίτευξη της Πράσινης Συμφωνίας», που συνιστά τη στροφή της Ευρώπης προς την ουδετερότητα άνθρακα έως τα μέσα του αιώνα.
Η ΕΕ μπορεί να επιταχύνει τη στροφή της αυξάνοντας τις επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, βελτιώνοντας τη μόνωση των κτηρίων και ενθαρρύνοντας τις επιχειρήσεις να επιλέγουν τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα, αναφέρουν στην επιστολή τους, την οποία έχει στη διάθεσή του το Bloomberg.
Οι φορολογικές περικοπές και τα μέτρα εισοδηματικής στήριξης θα μπορούσαν να βοηθήσουν σε αυτή την αλλαγή, επισημαίνουν οι επικεφαλής των εταιρειών.
Η εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο ενέτεινε την ενεργειακή κρίση που ήταν ήδη σε εξέλιξη στην Ευρώπη, με τις τιμές των εμπορευμάτων να ανεβαίνουν στα επίπεδα ρεκόρ. Τώρα ολόκληρη η ήπειρος είναι αντιμέτωπη με πιθανές διακοπές στην προμήθεια καυσίμων, καθώς η Ρωσία, που αποτελεί τον μεγαλύτερο προμηθευτή της Ευρώπης, απειλεί να κλείσει τη στρόφιγγα αν οι αγοραστές δεν πληρώσουν σε ρούβλια.
Έκτακτο σχέδιο της Ευρώπης για να αποφευχθεί το μπλακάουτ
Την επόμενη εβδομάδα η ΕΕ αναμένεται να ξεκινήσει το σχέδιό της για μείωση της χρήσης ρωσικού αερίου κατά τα 2/3 φέτος. Θα περιλαμβάνει μέτρα που θα επιταχύνουν τις διαδικασίες αδειοδότησης αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων, ενώ θα δημιουργεί και κίνητρα προς τους καταναλωτές ώστε να χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια.
Η Κομισιόν θα παρουσιάσει στις 18 Μαΐου σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τις δράσεις που πρέπει να αναληφθούν στο επόμενο διάστημα. Μεταξύ αυτών, μάλιστα, περιλαμβάνονται και οι «Κυριακές χωρίς ΙΧ», τηλεργασία έως τρεις φορές την εβδομάδα, κοινή χρήση αυτοκινήτου με άλλους ανθρώπους και μείωση ορίων ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους.
Πριν τον πόλεμο, η Ρωσία ήταν υπεύθυνη για το 40% περίπου των εισαγωγών αερίου από την ΕΕ, ποσοστό που η Ένωση θέλει να εκμηδενίσει εντός της δεκαετίας που διανύουμε. Κι ενώ η Ευρώπη καίει περισσότερο άνθρακα και αναζητά εναλλακτικές πηγές ενέργειας, κάτι που μπορεί να αυξήσει προσωρινά τις εκπομπές άνθρακα, επιθυμεί να επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση μακροπρόθεσμα.
Οι CEOs στη επιστολή τους ζητούν την ενίσχυση των βασικών πυλώνων της Πράσινης Συμφωνίας, με πιο φιλόδοξες δράσεις σε τομείς όπως η αγορά άνθρακα της ΕΕ, παρέχοντας ωστόσο περισσότερη υποστήριξη για την εγχώρια βιομηχανία. Στα αιτήματά τοιυς επίσης είναι η ενίσχυση το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό που απαιτείται για τη μετάβαση σε καθαρότερη ενέργεια.
Ευρωπαϊκές πηγές: Καθυστερεί η συμφωνία για το έκτο πακέτο κυρώσεων
Στο μεταξύ, όπως έκαναν γνωστό ευρωπαϊκές πηγές που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, απομακρύνεται κατά περίπου μία εβδομάδα η επίτευξη συμφωνίας στην ΕΕ για το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που περιλαμβάνει σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο μέχρι το τέλος του χρόνου. Σήμερα το θέμα του ρωσικού πετρελαίου θα συζητηθεί σε επίπεδο πρεσβευτών (Coreper) και στις 16 Μαΐου στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.
Το μεγαλύτερο εμπόδιο στην επίτευξη συμφωνίας είναι η Ουγγαρία, καθώς και η Σλοβακία και η Βουλγαρία που ζητούν εγγυήσεις για την ενεργειακή τους ασφάλεια.
Σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές, οι δυσκολίες δεν αναμένεται να επιλυθούν πριν από τις 18 Μάϊου, όταν η Επιτροπή θα παρουσιάσει το σχέδιό της για τη σταδιακή ενεργειακή απεξάρτηση της ΕΕ – το «REPowerEU». (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)
Το Κίεβο κλείνει από σήμερα στρόφιγγα ρωσικού αερίου
Μια καταλυτική εξέλιξη είναι η ανακοίνωση της διαχειρίστριας εταιρείας του συστήματος μεταφοράς αερίου της Ουκρανίας GTSOU. «Λόγω ανωτέρας βίας θα διακόψει από σήμερα Τετάρτη, 11 Μαΐου, τη μεταφορά ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του σταθμού της Σοχρανίφκα». Η εταιρεία σημειώνει επίσης ότι «ο σταθμός συμπίεσης Νοβοπσκόφ είναι ο πρώτος από τους σταθμούς συμπίεσης του ουκρανικού GTS στην περιοχή Λουγκάνσκ, μέσω του οποίου σχεδόν το ένα τρίτο του φυσικού αερίου (έως 32,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα) διοχετεύεται από τη Ρωσία στην Ευρώπη».
Η εταιρεία πρόσθεσε επίσης ότι επί του παρόντος οι υπάλληλοι της δεν μπορούν «να ασκήσουν λειτουργικό και τεχνολογικό έλεγχο στο Νοβοπσκόφ CS και σε άλλα περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται σε αυτές τις περιοχές». Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom διαμήνυσε τη νύχτα της Τρίτης ότι δεν είναι τεχνικά εφικτό να μεταφερθεί η ροή φυσικού αερίου στην Ουκρανία σε ένα νέο σταθμό εισόδου, όπως πρότεινε η GTSOU, ενώ νωρίτερα σήμερα ο ρωσικός κολοσσός έδωσε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η ροή του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας εμφανίζεται μειωμένη, επισημαίνοντας, πάντως, ότι συνεχίζει την τροφοδοσία.