‘Ένα ακόμα επεισόδιο στη δύσκολη σχέση που έχει η ΡΑΕ με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τους Διαχειριστές των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, αποτέλεσε η συνέντευξη τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της ολομέλειας της Ανεξάρτητης Αρχής, Θανάσης Δαγούμας.
Οι αναφορές του κ. Δαγούμα στον ΑΔΜΗΕ και κυρίως στη νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΕΝ με την οποία επιλέγεται ο νομικός και λειτουργικός διαχωρισμός στις εταιρείες διανομής φυσικού αερίου και όχι και ο ιδιοκτησιακός που ισχύει τώρα, ενόχλησε ιδιαίτερα την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές.
Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η αντίδραση του προέδρου της Αρχής ήταν υπερβολική, δεδομένου ότι η ΡΑΕ θα συνεχίσει να εποπτεύει τις αγορές ενέργειας και να έχει τον τελευταίο λόγο σε αλλαγές στη μετοχική σύνθεση εταιρειών.
Η τροπολογία
Η τροπολογία που κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο σχέδιο νόμου για την απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας νέων έργων ΑΠΕ, προβλέπει ότι ο Διαχειριστής δικτύου διανομής, όπως η ΔΕΠΑ Υποδομών, μπορεί να έχει στη μετοχική του σύνθεση και εταιρείες προμήθειας φυσικού αερίου, εφόσον αποτελεί μέρος κάθετα ολοκληρωμένης επιχείρησης.
Προβλέπεται, επίσης, ότι για τη συμμετοχή στη μετοχική σύνθεση Διαχειριστή δικτύου διανομής φυσικού αερίου θα πρέπει να ενημερωθεί πρώτα η ΡΑΕ, σε διαφορετική περίπτωση παύει αυτοδικαίως να έχει αποτέλεσμα η άσκηση των δικαιωμάτων ψήφου που απορρέουν από τη συμμετοχή του προσώπου.
Το ΥΠΕΝ απάντησε το βράδυ της Δευτέρας στα όσα είπε ο πρόεδρος της ΡΑΕ, δίχως να τον κατονομάσει, με μια λιτή ανακοίνωση. Στην ανακοίνωση υποστηρίζει ότι ο νομικός και λειτουργικός διαχωρισμός προβλέπεται από ευρωπαϊκή οδηγία και ότι η νομοθετική παρέμβαση προς την κατεύθυνση αυτή δεν υπονομεύει την ανεξαρτησία της Αρχής.
Η ενόχληση Δαγούμα
Σύμφωνα με πληροφορίες, η σχέση μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ και του προέδρου της ΡΑΕ δεν ήταν ποτέ εγκάρδια. Ο κ. Δαγούμας είχε ενοχληθεί ιδιαίτερα από την επιστολή που του είχε στείλει ο Κώστας Σκρέκας τον περασμένο Σεπτέμβριο, με την οποία ζητούσε να μην προχωρήσει στην έκδοση αδειών για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας και να ανακαλέσει εκείνες που είχαν εκδοθεί εκείνη την περίοδο.
Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι αυτό που ενόχλησε τον πρόεδρο της ΡΑΕ περισσότερο ήταν το γεγονός ότι το ΥΠΕΝ επέλεξε να δημοσιοποιήσει την επιστολή δίχως να ειδοποιήσει πρώτα τον ίδιο στον οποίον άλλωστε απευθυνόταν.
Διαφωνίες προέκυψαν και στον διαγωνισμό για την παραχώρηση της υποθαλάσσιας αποθήκης φυσικού αερίου στην Καβάλα. Αφορούσαν στο ποσοστό κοινωνικοποίησης του έργου, με τη ΡΑΕ να προκρίνει χρηματοδότηση του κόστους παραχώρησης και συντήρησης από τους καταναλωτές σε ποσοστό 50%, ενώ η εκτίμηση του ΥΠΕΝ και της αγοράς να υποστηρίζει ένα πολύ πιο γενναίο σχήμα στήριξης κοντά στο 80%.
Στη χθεσινή συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της ΡΑΕ άφησε αιχμές κατά του ΥΠΕΝ και για το γεγονός ότι δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική ενέργεια για την επιστροφή στους καταναλωτές μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης ή στις εταιρείες προμήθειας που δραστηριοποιούνται στη λιανική αγορά ποσά συνολικού ύψους 67 εκατ. ευρώ τα οποία εισέπραξαν οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας στην αγορά εξισορρόπησης από τον Νοέμβριο του 2020 έως τον Φεβρουάριο 2021.
Τα ΥΚΩ της ΔΕΗ
Επίσης εξέφρασε την αντίθεσή του για τη νομοθετική ρύθμιση που συμπεριελήφθη στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ με την οποία επιστρέφονται στη ΔΕΗ περίπου 300 εκατ ευρώ από χρεώσεις ΥΚΩ παλαιότερων ετών (από το 2004) που δεν τις είχαν αποδοθεί. Όπως είπε ο πρόεδρος της ΡΑΕ δεν υποβλήθηκε ποτέ στην Αρχή τέτοιο αίτημα ενώ σημείωσε ότι με τη νομοθετική ρύθμιση αναθεωρούνται παλαιότερες αποφάσεις της ΡΑΕ που εκκαθάριζαν τις παλαιές ΥΚΩ.
Σε σχέση με τον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας που έχει τη μορφή υπουργικής απόφασης και όχι απόφασης της ΡΑΕ σε αντιθέση με όλους τους υπόλοιπους Κώδικες ο επικεφαλής της Αρχής δεν έκρυψε τη δυσφορία του καθώς, όπως, είπε, ο συγκεκριμένος Κώδικας πρέπει να είναι υπό την ευθύνη της ΡΑΕ σημειώνοντας ότι οι όποιες προτάσεις της Αρχής για αλλαγή του Κώδικα με στόχο την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς λιανικής απορρίπτονται από το υπουργείο.