Η Ιαπωνία θα επανεκκινήσει περισσότερα αδρανή πυρηνικά εργοστάσια και θα εξετάσει την ανάπτυξη αντιδραστήρων επόμενης γενιάς, σύμφωνα με όσα δήλωσε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα και μετέδωσε το Reuters, θέτοντας τις βάσεις για μια σημαντική αλλαγή πολιτικής όσον αφορά την πυρηνική ενέργεια, μια δεκαετία μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα.
Τα σχόλια του Κισίντα - ο οποίος δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει την παράταση της διάρκειας ζωής των υφιστάμενων αντιδραστήρων - υπογραμμίζουν πώς η κρίση στην Ουκρανία και η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους ανάγκασαν τόσο την αλλαγή της κοινής γνώμης όσο και την επανεξέταση της πολιτικής απέναντι στην πυρηνική ενέργεια.
Η Ιαπωνία έχει κρατήσει τα περισσότερα πυρηνικά εργοστάσιά της σε αδράνεια κατά τη δεκαετία που πέρασε από τον ισχυρό σεισμό και το τσουνάμι του 2011, που προκάλεσαν πυρηνική καταστροφή στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα Νταϊίτσι.
Ο Κισίντα δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι έδωσε εντολή στους αξιωματούχους να παρουσιάσουν συγκεκριμένα μέτρα έως το τέλος του έτους, μεταξύ άλλων για την "κατανόηση του κοινού" σχετικά με τη βιώσιμη ενέργεια και την πυρηνική ενέργεια.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν την Τετάρτη για να καταρτίσουν ένα σχέδιο για τον λεγόμενο "πράσινο μετασχηματισμό" που αποσκοπεί στην αναμόρφωση της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου ώστε να επιτύχει περιβαλλοντικούς στόχους. Η πυρηνική ενέργεια, στην οποία αντιτάχθηκε σθεναρά το κοινό μετά την κρίση της Φουκουσίμα, θεωρείται τώρα από ορισμένους στην κυβέρνηση ως συστατικό στοιχείο αυτού του πράσινου μετασχηματισμού.
Η κοινή γνώμη έχει επίσης μετατοπιστεί, καθώς οι τιμές των καυσίμων έχουν αυξηθεί και ένα πρώιμο και ζεστό καλοκαίρι ώθησε τις εκκλήσεις για εξοικονόμηση ενέργειας.
Τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση δήλωσε ότι ελπίζει να επανεκκινήσει περισσότερους πυρηνικούς αντιδραστήρες εγκαίρως ώστε να αποτραπεί οποιαδήποτε κρίση ενέργειας κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Στα τέλη Ιουλίου, η Ιαπωνία διέθετε επτά αντιδραστήρες σε λειτουργία, ενώ άλλοι τρεις ήταν εκτός λειτουργίας λόγω συντήρησης. Πολλοί άλλοι εξακολουθούν να περνούν από διαδικασία αδειοδότησης βάσει αυστηρότερων προτύπων ασφαλείας που επιβλήθηκαν μετά τη Φουκουσίμα.
Πηγή: energypress.gr