Η αιολική ενέργεια παρείχε το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώθηκε στην Ευρώπη πέρυσι, αλλά η ήπειρος δεν κατασκευάζει αρκετά νέα αιολικά πάρκα για να επιτύχει τους ενεργειακούς της στόχους για το 2030, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της WindEurope.
Η αιολική ενέργεια αποτελεί αυξανόμενο μέρος της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη για περισσότερα από 20 χρόνια και η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να αυξηθεί πολύ περισσότερο για να επιτευχθούν οι στόχοι για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και καθώς μειώνεται η εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.
Η Ευρώπη κατασκεύασε 15 γιγαβάτ (GW) νέας αιολικής ενέργειας πέρυσι, συμπεριλαμβανομένων 13 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας και 2,3 GW χερσαίας αιολικής ενέργειας, σύμφωνα με τα στοιχεία της WindEurope για το 2024.
Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιπροσώπευαν τα 13 GW από αυτά, αλλά για να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους του 2030 το μπλοκ των 27 χωρών θα πρέπει να κατασκευάζει 30 GW ετησίως νέων αιολικών πάρκων.
Η ΕΕ επιθυμεί η αιολική ενέργεια να αντιπροσωπεύει το 34% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται έως το 2030 και περισσότερο από 50% έως το 2050.
Ειδικά η παγκόσμια υπεράκτια αιολική βιομηχανία αντιμετώπισε μερικά δύσκολα χρόνια λόγω των υποδομών, της σύνδεσης με το δίκτυο και των προβλημάτων εφοδιαστικής, των καθυστερήσεων στις αδειοδοτήσεις και του υψηλότερου κόστους των εξαρτημάτων.
Οι επενδύσεις σε υπεράκτια αιολική ενέργεια στην Ευρώπη έχουν μειωθεί και παραμένει πρόκληση για τις εταιρείες να λάβουν τις τελικές επενδυτικές αποφάσεις, δήλωσε η WindEurope.
Η Γερμανία αποτελεί παράδειγμα χώρας που έχει εφαρμόσει τους νέους κανόνες αδειοδότησης και έχει επιτρέψει αντίστοιχα σχεδόν 15GW νέων χερσαίων αιολικών εγκαταστάσεων, διαπίστωσε ο οργανισμός.
Οι κυβερνήσεις πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Γερμανίας, εάν ενδιαφέρονται σοβαρά για την ενεργειακή ασφάλεια και τη βιομηχανική ανταγωνιστικότητα, υποστήριξε η WindEurope.
Ο διευθύνων σύμβουλος της WindEurope, Giles Dickson, επισήμανε τρεις κύριους λόγους για την υστέρηση των νέων κατασκευών: την ανάγκη για νέους κανόνες αδειοδότησης, τις καθυστερήσεις στο δίκτυο και την αργή ηλεκτροδότηση της οικονομίας. Ο κ Giles Dickson δήλωσε ότι :«Περισσότερη αιολική ενέργεια σημαίνει φθηνότερη ενέργεια που σημαίνει αυξημένη ανταγωνιστικότητα».