Μενού Ροή
Ο λογαριασμός ενέργειας της Γαλλίας θα ξεπεράσει τα 100 δισ. το 2022

Οι λογαριασμοί ενέργειας αναμένεται να ξεπεράσουν τα όρια σε όλη την Ευρώπη, με τον λογαριασμό της Γαλλίας για την εισαγωγή ορυκτών καυσίμων να αναμένεται να φτάσει το όριο των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2022, δήλωσε η γαλλική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας (SFEN) σε ακρόαση στο Κοινοβούλιο την Τετάρτη (21 Σεπτεμβρίου).

Αυτό συγκρίνεται με ένα λογαριασμό 44,3 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2021, ήδη διπλάσιο από τα 19,1 δισεκατομμύρια ευρώ του 2020, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Υπουργείου Οικολογικής Μετάβασης.

Το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών είχε αποκαλύψει τον Απρίλιο ότι ο γαλλικός ενεργειακός λογαριασμός είχε φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ, αυξάνοντας από τα 27 δισ. ευρώ το δεύτερο εξάμηνο του 2021 σε 48 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2022. Με βάση τα σημερινά δεδομένα των τιμών, «θα κλείσουμε το έτος με έναν ενεργειακό λογαριασμό άνω των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ», δήλωσε η γενική διευθύντρια του SFEN Valérie Faudon στην επιτροπή ακρόασης.

Η έκρηξη του κόστους μπορεί να εξηγηθεί από τη διαφορά μεταξύ προσφοράς και ζήτησης ενέργειας μετά την κρίση Covid-19, η οποία οδήγησε σε αύξηση των τιμών των ορυκτών καυσίμων και των όγκων εισαγωγών.

Πιο συγκεκριμένα, οι λογαριασμοί εισαγωγής πετρελαίου, διυλισμένων προϊόντων και βιοκαυσίμων αυξήθηκαν απότομα. Ο λογαριασμός για το φυσικό αέριο έχει σχεδόν τριπλασιαστεί, από 5,2 δισ. ευρώ το 2020 σε 13,3 δισ. ευρώ το 2021.

Ταυτόχρονα, οι εισαγωγές άνθρακα αυξήθηκαν ελάχιστα, ενώ το θετικό ισοζύγιο εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας μείωσε τον λογαριασμό κατά 2,6 δισ. ευρώ, έναντι 1,2 δισ. ευρώ το 2020.

Η σωτήρια της Γαλλίας χάρη της πυρηνικής ενέργειας

Η ιστορία είναι παρόμοια, αν όχι χειρότερη, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το ενεργειακό μείγμα της Γερμανίας αποτελείται κατά 78% από ορυκτά καύσιμα, έναντι 46% στη Γαλλία. Η Γαλλία είναι επίσης λιγότερο εξαρτημένη από το ρωσικό φυσικό αέριο σε σχέση με τους ευρωπαίους εταίρους της, καθώς αντιπροσωπεύει μόνο το 20% των ενεργειακών εισαγωγών της, σε σύγκριση με το 38% στο σύνολο της ΕΕ.

Τούτου λεχθέντος, η εξάρτηση της Γαλλίας και της ΕΕ συνολικά από το ρωσικό φυσικό αέριο αυξάνεται σταθερά κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών, με 13% και 20% το 2019 αντίστοιχα.

Η Γαλλία, τελικά, και περισσότερο από οποιονδήποτε από τους ευρωπαίους γείτονές της, μπορεί να βασίζεται στην πυρηνική ενέργεια. Παραμένει αρκετά προσιτή ώστε να μην αποτελεί στρατηγική ανησυχία και αντιπροσωπεύει λιγότερο από 1 δισεκατομμύριο ευρώ για το έτος, εξήγησε η Faudon.

Σύμφωνα με το υπουργείο οικολογικής μετάβασης, η πυρηνική ενέργεια αντιπροσωπεύει το 40% του συνόλου της πρωτογενούς κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

«Μπορούμε να δούμε τα αποτελέσματα ενός καλού ενεργειακού μείγματος σε σύγκριση με την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα», σημείωσε η Faudon.

Παρά την πυρηνική ενέργεια, η Γαλλία είναι καθαρός εισαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας

Το 2022, ωστόσο, η Γαλλία παραμένει καθαρός εισαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας. Η χαμηλή διαθεσιμότητα της πυρηνικής ενέργειας λόγω της καθυστερημένης συντήρησης των πυρηνικών σταθμών και η περιορισμένη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από υδροηλεκτρική ενέργεια λόγω της καλοκαιρινής ξηρασίας έχει ωθήσει εκτενώς το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας – παράλληλα με την αύξηση των τιμών και των ποσοτήτων των εισαγόμενων ορυκτών καυσίμων.

Ο συνολικός λογαριασμός των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ θα πρέπει να αντιπροσωπεύει οπουδήποτε μεταξύ 4 και 4,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Γαλλίας το 2022, σύμφωνα με τη γαλλική εθνική στατιστική υπηρεσία INSEE.

Η κατάσταση αυτή έχει κατά συνέπεια οδηγήσει σε απότομη επιδείνωση του γαλλικού εμπορικού ισοζυγίου, από έλλειμμα 51 δισ. ευρώ το δεύτερο εξάμηνο του 2021 σε έλλειμμα 71 δισ. ευρώ για το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Πηγή: Euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας