Με χαιρετισμό που απηύθυνε μέσω Διαδικτύου ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων 'Αδωνις Γεωργιάδης, ολοκληρώθηκε χθες 6/11 η 119η Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, στη Μυτιλήνη. Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην ενεργειακή κρίση και στα εν εξελίξει προγράμματα υποστήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με την εγκατάσταση ηλιακών πάνελ που θα μειώσουν το ενεργειακό κόστος.
Στην κεντρική ομιλία του, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ιωάννης Μασούτης, αναφέρθηκε στην επιχειρηματικότητα σε σχέση με τον πόλεμο στην Ευρώπη. Όπως υποστήριξε, «η κατάσταση στην ελληνική οικονομία γίνεται όλο και πιο δύσκολη, με αποτέλεσμα να ασκούνται ασφυκτικές πιέσεις στην λειτουργία των επιχειρήσεων, από την συνεχή αύξηση του ενεργειακού κόστους, παρότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει θέμα ενεργειακής επάρκειας στη χώρα. Ταυτόχρονα, τόνισε ότι οι επιχειρήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν αύξηση των επιτοκίων και μείωση του τζίρου τους, καθώς τα νοικοκυριά περιορίζουν τις δαπάνες τους.
Σύμφωνα με τον κ. Μασούτη, «για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης τα Επιμελητήρια προτείνουν:
- Επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που προορίζεται για την ηλεκτροπαραγωγή.
- Πλαφόν στην λιανική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος που προορίζεται για βιομηχανίες και ενεργοβόρες επιχειρήσεις.
- Μείωση φόρων στα ενεργειακά τιμολόγια και στα καύσιμα για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις και τις βιομηχανίες με εξαγωγική δραστηριότητα.
- Επίσπευση της έναρξης του προγράμματος "εξοικονομώ" για τις επιχειρήσεις.
- Να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα από τον ΔΕΔΔΗΕ στην σύνδεση φωτοβολταϊκών συστημάτων των επιχειρήσεων, να αρθούν οι γεωγραφικοί περιορισμοί για την εγκατάσταση των συστημάτων, να αρθεί το μέγιστο όριο ισχύος των 3 ΜW, να γίνει αντιστοίχιση μιας παροχής κατανάλωσης με πάνω από ένα σταθμό αυτοπαραγωγής».
Για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης ο κ. Μασούτης έκανε ειδική αναφορά στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ», καθώς και στο πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών, ενώ ανέφερε ότι υπάρχει δέσμευση από πλευράς του υπουργείου Ανάπτυξης για στήριξη των επιχειρήσεων, λόγω ενεργειακής κρίσης.
Τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης άνοιξε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Βαγγέλης Μυρσινιάς, ο οποίος ζήτησε «γενναία μέτρα που να προκαλέσουν αναπτυξιακό σοκ στη Λέσβο και τ' άλλα νησιά του βορείου Αιγαίου, μέσω ενός Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος».
Ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλης Κουτουλάκης, τόνισε ότι για την συνέχιση του προγράμματος του μεταφορικού ισοδύναμου, έχουν εξασφαλιστεί πόροι μέχρι το 2025, ενώ ανέφερε σε ό,τι αφορά το θέμα πληρωμής των επιχειρήσεων των οποίων η πληρωμή έχει καθυστερήσει, ότι μέρος των οφειλών θα έχουν καταβληθεί στους δικαιούχους μέχρι τέλος χρόνου.
Στην τοποθέτηση του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, είπε πως το 52% των επιχειρήσεων έχουν οικονομικά προβλήματα λόγω της ακρίβειας και της οικονομικής κρίσης.
Στη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος στη Μυτιλήνη συμμετείχαν περισσότεροι από 250 σύνεδροι από τα 59 Επιμελητήρια της χώρας, που αντιπροσωπεύουν περισσότερες από 8.000 επιχειρήσεις.