Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ θα πρέπει να ισορροπήσει όταν συναντηθεί με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο την επόμενη εβδομάδα, καθώς αναμένεται να αντιμετωπίσει το Πεκίνο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την Ταϊβάν, επιδιώκοντας παράλληλα να διατηρήσει τους εμπορικούς δεσμούς.
«Θα συζητήσουμε τις παγκόσμιες προκλήσεις καθώς και θέματα κοινού ενδιαφέροντος», έγραψε ο Μισέλ στο Twitter την Πέμπτη (24 Νοεμβρίου), ανακοινώνοντας το ταξίδι, το οποίο ανέφεραν για πρώτη φορά οι Financial Times.
Ο Μισέλ θα επισκεφθεί το Πεκίνο την 1η Δεκεμβρίου και θα συναντηθεί με τον Σι και άλλους δύο ανώτερους Κινέζους αξιωματούχους, τον Λι Κετσιάνγκ και τον Λι Ζανσού.
«Στο πλαίσιο ενός τεταμένου γεωπολιτικού και οικονομικού περιβάλλοντος, η επίσκεψη είναι μια επίκαιρη ευκαιρία για την ΕΕ και την Κίνα να συνεργαστούν», πρόσθεσε ο εκπρόσωπός του Barend Leyts.
Ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι ο Μισέλ είχε ένα «μακροχρόνιο αίτημα να μεταβεί στην Κίνα», το οποίο δεν μπορούσε να ικανοποιηθεί λόγω της πανδημίας του COVID-19 και των lockdowns.
Η επίσκεψη θα διαρκέσει μόνο μία ημέρα για να αποφευχθούν οι απαιτήσεις καραντίνας.
Αλλά ενώ είχε «προβλεφθεί» διμερής συνάντηση μεταξύ του Μισέλ και του Σι στο Μπαλί, αποφασίστηκε ότι θα ήταν καλύτερη μια προσωπική επίσκεψη στην Κίνα.
Σύμφωνα με τον ανώτερο αξιωματούχο της ΕΕ, ο Μισέλ αναμένεται να πει στον Σι ότι στην Ταϊβάν, την οποία η Κίνα θεωρεί ανένδοτα ως μέρος της επικράτειάς της, «η χρήση βίας δεν δικαιολογείται και ότι η ΕΕ δεν έχει κανένα συμφέρον σε συγκρούσεις».
Αναμένεται επίσης να τονίσει ότι χρειάζεται «ένας κόσμος με τα Ηνωμένα Έθνη στο επίκεντρο», ενώ θα θέσει και το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δεν έκανε κανένα άμεσο σχόλιο σχετικά με το ταξίδι του Μισέλ την επόμενη εβδομάδα.
Βαθιές διαιρέσεις
Το ταξίδι έρχεται εν μέσω μιας αναζωπυρωμένης συζήτησης μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ σχετικά με το πώς θα χειριστούν τις σχέσεις με την Κίνα στο μέλλον, την οποία η ΕΕ βλέπει όλο και περισσότερο ως ανταγωνιστή ή ακόμη και ως «στρατηγικό αντίπαλο».
Η άσκηση ενδοσκόπησης έρχεται εν μέσω ανησυχιών για το ιστορικό του Πεκίνου όσον αφορά τα δικαιώματα, τις απειλές προς την Ταϊβάν, την εμπορική πίεση σε ορισμένες χώρες της ΕΕ και την υποστήριξη προς τη Ρωσία.
Οι ηγέτες της ΕΕ εξέφρασαν τον περασμένο μήνα αυξανόμενη ανησυχία για τις οικονομικές εξαρτήσεις με την Κίνα και δήλωσαν ότι χρειάζονται μια ενιαία στάση απέναντι στο Πεκίνο, χωρίς να υπάρχει συμφωνία μεταξύ των πρωτευουσών για το πώς θα μπορούσε να μοιάζει αυτή.
Η συζήτηση ήρθε μετά από ένα εσωτερικό υπόμνημα της διπλωματικής υπηρεσίας της ΕΕ, το οποίο είδε η EURACTIV, το οποίο καλούσε την ΕΕ να δει την Κίνα κυρίως ως ανταγωνιστή με περιορισμένους τομείς πιθανής δέσμευσης.
Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες πιέζουν τους δυτικούς συμμάχους τους να υιοθετήσουν μια πιο επιθετική στάση απέναντι στην Κίνα.
Ωστόσο, ορισμένα μέλη της ΕΕ με σημαντικούς εμπορικούς δεσμούς διστάζουν να λάβουν σαφή θέση έναντι του Πεκίνου.
Ο Μισέλ αναμένεται να βαδίσει σε μια λεπτή γραμμή μεταξύ της Γερμανίας, με τα σημαντικά οικονομικά συμφέροντά της στην Κίνα, και μελών της ΕΕ όπως η Λιθουανία, η οποία έχει προσελκύσει την οργή του Πεκίνου οικοδομώντας στενότερους δεσμούς με την Ταϊβάν.
Η επίσκεψη του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς στην Κίνα νωρίτερα αυτό το μήνα, με σκοπό να προωθήσει μεγαλύτερη οικονομική συνεργασία και πιο ισότιμους εμπορικούς δεσμούς, είχε εγείρει φρύδια.
Πολλές πρωτεύουσες της ΕΕ την είδαν ως αντίφαση των προσπαθειών να μην επαναληφθεί το ίδιο λάθος εξάρτησης όπως με τη Ρωσία.
Ορισμένοι διπλωμάτες της ΕΕ έθεσαν το ερώτημα γιατί ο Μισέλ πηγαίνει μόνος του και όχι με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ή τον επικεφαλής διπλωμάτη της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.
«Είναι λίγο περίεργο ότι αφού ο Σολτς έκαψε τα δάχτυλά του με το πρόσφατο ταξίδι του και ο Μακρόν δεν αποφάσισε ακόμη να πάει στην Κίνα, ο Μισέλ αποφάσισε τώρα να πάει μόνος του», δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ.
Ωστόσο, ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ επισημαίνουν ότι ο κύριος σκοπός της επίσκεψης είναι να συνεχίσει να ασχολείται με την Κίνα, σε ορισμένα θέματα ως εταίρος, και όχι να διακόψει τους δεσμούς
Ο ρωσικός ελέφαντας στο δωμάτιο
Την ίδια στιγμή, οι Ευρωπαίοι ανησυχούν επίσης για τους δεσμούς του Πεκίνου με τη Μόσχα, ακόμη και μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, σε ένα περιστατικό που υπογράμμισε τις εντάσεις μεταξύ Βρυξελλών και Πεκίνου, μια ομιλία που είχε προγραμματιστεί να μεταδώσει ο Μισέλ σε κινεζική εμπορική έκθεση ακυρώθηκε.
Οι κινεζικές αρχές φέρεται να ήθελαν να λογοκρίνουν όλα τα μέρη της ομιλίας του Μισέλ σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ένα ευαίσθητο θέμα για το Πεκίνο, το οποίο επιδιώκει να τοποθετείται ως ουδέτερο, αλλά έχει προσφέρει διπλωματική υποστήριξη στον στρατηγικό σύμμαχό του, τη Ρωσία.
Στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής της ASEAN στην Πνομ Πενχ, λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής της G20, όπου ο Σι συναντήθηκε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο Μισέλ προέτρεψε το Πεκίνο να πιέσει τη Ρωσία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο.
Όσον αφορά τη Ρωσία, ο Μισέλ δεν θα ζητήσει από την Κίνα να γίνει διαμεσολαβητής, όπως ορισμένοι έχουν προτείνει, αλλά «κάθε προσπάθεια για την επίλυση αυτού του πολέμου θα ήταν ευπρόσδεκτη και αν μια χώρα έχει επιρροή στη Ρωσία, αυτή είναι η Κίνα», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ.
Πηγή: euractiv.gr