της Αθανασίας Ακρίβου
Νέα "βόμβα¨ στο εγχείρημα εξορύξεων υδρογονανθράκων στην χώρα μας έριξε με δηλωσή του στο περιθώριο συνεδρίου για το υγροποιημένο φυσικό αέριο ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας.
Σε συνέχεια των αμφίσημων δηλώσεων του πρωθυπουργού στην Πάτρα την προηγούμενη εβδομάδα, ο Κώστας Σκρέκας, απέκλεισε κατηγορηματικά τις εξορύξεις πετρελαίου από τα ελληνικά κοιτάσματα που έχουν ήδη παραχωρηθεί. Όπως είπε "έχει ειπωθεί ξεκάθαρα από τον πρωθυπουργό ότι στόχος μας είναι η εξόρυξη αέριου υδρογονανθράκων, δηλαδή μόνο φυσικού αερίου".
Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, είχε προκαλέσει έκπληξη σε ολόκληρη την αγορά εξορύξεων, η αναφορά του Πρωθυπουργού από την Πάτρα, σε σχετική ερώτηση για την εξόρυξη υδρογονανθράκων στο Κατάκολο εκφράζοντας επιφυλάξεις για την εξόρυξή πετρελαίου γιατί, όπως είχε πει θέτει εν δυνάμει σε κίνδυνο την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Αυτό που δεν είχε απαντήσει και αναρωτιόνταν ολόκληρη η ενεργειακή αγορά, είναι τι θα γίνει εάν στις έρευνες για υδρογονάνθρακες βρεθεί και πετρέλαιο; Θα το θάψουμε; Απάντηση που είναι ξεκάθαρο ότι ήρθε από τα πλέον επίσημα χείλη του υπουργού Ενέργειας.
Επιμονή για το πλαφόν
Δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να πετύχουμε την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο ώστε να συγκρατηθούν οι τιμές για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις», δήλωσε σήμερα (30/11) ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας σε ομιλία του στο περιθώριο του διεθνούς συνεδρίου για το LNG.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Σκρέκας επανέφερε την πρόταση για δημιουργία κεντρικού μηχανισμού οικονομικής στήριξης των κρατών-μελών, των πολιτών και των επιχειρήσεων από την ΕΕ.
«Η ευρωπαϊκή βιομηχανία χάνει ανταγωνιστικότητα, πολλές επιχειρήσεις μειώνουν την παραγωγή τους ή κλείνουν, έχουμε απώλεια θέσεων εργασίας», ανέφερε ο κ. Σκρέκας.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο υπουργός παρουσίασε τη στρατηγική της κυβέρνησης για ανάδειξη της Ελλάδας σε κόμβο εξαγωγής φυσικού αερίου αλλά και πράσινης ενέργειας. Ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε ότι ήδη οι εξαγωγές φυσικού αερίου από τη χώρα μας έχουν φτάσει φέτος στα 2,5 δισεκ. κυβικά μέτρα έναντι 0,7 πέρυσι ενώ οι δυνατότητες πολλαπλασιάζονται με την προσθήκη της νέας πλωτής δεξαμενής στη Ρεβυθούσα που αυξάνει τη δυναμικότητα του σταθμού 65 %.
«Η δυναμικότητα των σταθμών Υγροποιημένου Φυσικού αερίου της χώρας μας μπορεί να φτάσει στα 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως τα επόμενα δύο χρόνια», ανέφερε ο υπουργός, ενώ υπογράμμισε ότι η διασύνδεση με τη Βουλγαρία μπορεί να επεκτείνει τον εφοδιασμό με Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο μέσω Ελλάδας μέχρι και της Μολδαβίας και της Ουκρανίας.
«Στόχος είναι να μειωθεί η εξάρτηση από ένα και μοναδικό προμηθευτή» σημείωσε ο κ. Σκρέκας.