Ρυθμό… πολυβόλου έχουν πάρει πλέον οι ειδήσεις, ανακοινώσεις, εξελίξεις, εξαγορές και επιχειρηματικές διεργασίες κάθε είδους στον ευρύτερο κλάδο της ενέργειας και των υποδομών, επιβεβαιώνοντας ότι βρίσκεται στην αιχμή του επενδυτικού ενδιαφέροντος, έχοντας ήδη δώσει τα περισσότερα deals τόσο το 2021 όσο και το 2022, αλλά και ελκύοντας τα περισσότερα κεφάλαια αυτή τη διετία.
Σύσσωμος ο κλάδος βρίσκεται σε γενικευμένο ανασκούμπωμα εν μέσω placements, εξαγορές ποσοστών, αποσχίσεις θυγατρικών, επενδύσεις στο εξωτερικό και πολλών άλλων διαδικασιών που πιστοποιούν ότι ο ενεργειακός τομέας θα συνεχίσει να δεσπόζει για πολλά χρόνια ακόμη. Ο χρόνος που ολοκληρώνεται σε δύο εβδομάδες έχει δώσει πολλά deals, μικρότερα ή μεγαλύτερα, όμως και το 2023 όπως φαίνεται, μας προϊδεάζει επίσης για τεράστιες κινήσεις (ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος κ.α.).
Το σίγουρο είναι ότι ο κλάδος θα δώσει και τα επόμενα deal της ελληνικής αγοράς, καθώς αυτός νομοτελειακά θα δεσπόσει και τα προσεχή χρόνια, οπότε μεγάλοι παίκτες και ισχυρά χαρτοφυλάκια σπεύδουν να «διαβάσουν» τις εξελίξεις και αναλόγως να τοποθετηθούν.
Μυτιληναίος, ΔΕΗ, Motor Oil, Helleniq Energy, Τέρνα Ενεργειακή, Intrakat, Viohalco και AVAX βρίσκονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στο προσκήνιο, είτε λόγω ανακοινωμένων deals, είτε λόγω επικείμενων κινήσεων που θα περιλαμβάνουν κινήσεις πώλησης πακέτων έως και πλήρη πώληση θυγατρικών.
Οι εξελίξεις με τις τεκτονικές αλλαγές που έφερε η αποκοπή της Ρωσίας από τα διεθνή ενεργειακά δρώμενα αλλά και το ντόμινο αλλαγών που αυτή η τεράστια διαδικασία φέρνει στο εσωτερικό των χωρών, είναι κάτι που επηρεάζει και τον ενεργειακό κλάδο στην Ελλάδα. Παλιοί και νέοι «παίκτες» είναι στα… όπλα, είτε δραστηριοποιούνται σε παραδοσιακές μορφές ενέργειας, είτε ανήκουν στη νέα φουρνιά των λεγόμενων «καθαρών» μορφών ενέργειας.
Ευκολότερη χρηματοδότηση πράσινων επενδύσεων
Οι «πράσινες» επενδύσεις και γενικώς οι κινήσεις των εταιρειών στις καθαρές μορφές ενέργειας, της κυκλικής οικονομίας και της βιωσιμότητας, βρίσκουν πολύ πιο εύκολα χρηματοδοτήσεις, καθώς η διεθνής επενδυτική βιομηχανία γνωρίζει ότι εκεί είναι το μέλλον. Οι επενδύσεις λοιπόν, οι εξαγορές, οι εκδόσεις ομολόγων, ακσόμη και οι αυξήσεις κεφαλαίου που έχουν πράσινο πρόσημο, βρίσκονται σε απολύτως προνομιακή φάση συγκριτικά με τις «παραδοσιακές» επενδύσεις και αυτό είναι μια πραγματικότητα που εύλογα, κατευθύνει και ολόκληρους ομίλους που αναθεωρούν τις προτεραιότητές τους.
Παράλληλα, τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης λειτουργούν ως επιταχυντής των εξελίξεων σε μια συγκυρία που τα ίδια τα γεγονότα επισπεύδουν τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν, προξενώντας έναν δημιουργικό αναβρασμό σε όλο το οικοσύστημα του ενεργειακού κλάδου, αλλά και των υποδομών.
Αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος που οδήγησε χθες την εταιρεία Μυτιληναίος να ανακοινώσει το μεγαλύτερο μετασχηματισμό της ιστορίας του, με την απόσχιση κατασκευών και παραχωρήσεων και το ξεχώρισμα – με στόχο την πλήρη «φώτιση» - του τομέα ενέργειας που πλέον αποκτά νέα ισχύ.
Η ΔΕΗ στη Ρουμανία
Αυτός είναι και ο λόγος που χθες η ΔΕΗ γνωστοποίησε πως ξεκινά αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την Enel για την απόκτηση όλων των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία, υπογράφοντας Σύμβαση Αποκλειστικότητας (Exclusivity Agreement) με την Enel S.p.A. για την πιθανή απόκτηση όλων των συμμετοχών του Ομίλου Enel στην εν λόγω χώρα.
Όπως έγινε γνωστό, έως το τέλος Ιανουαρίου 2023, τα μέρη θα διαπραγματευθούν τα έγγραφα της συναλλαγής και η ΔΕΗ θα διεξάγει τον απαιτούμενο έλεγχο (due diligence) σε σχέση με τα Target Assets, και με την ολοκλήρωση του ελέγχου, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ θα καθορίσει αν η Επιχείρηση θα υποβάλει δεσμευτική προσφορά προς την Enel.
Σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία και κριθεί συμφέρουσα η κίνηση από τη διοίκηση της ελληνικής εταιρείας, τότε η ΔΕΗ, θα αποκτήσει το 70% της θυγατρικής της Enel στη Ρουμανία, μια σημαντική κίνηση για την επέκτασή της στην ενεργειακή αγορά των Βαλκανίων, καθώς όχι μόνο θα αυξήσει κατά 623 MW το δυναμικό της σε ΑΠΕ αλλά θα αποκτήσει και σημαντικό μερίδιο στην ενεργειακή αγορά προμήθειας σε μια χώρα με γοργά αναπτυσσόμενη οικονομία όπως η Ρουμανία.
Υπάρχουν συζητήσεις και διαπραγματεύσεις εδώ και λίγους μήνες, όμως τώρα αποφασίστηκε να επισημοποιηθεί περαιτέρω το ενδεχόμενο να υπάρξει… γάμος. Σύμφωνα με αναλυτές, η συνολική αξία της Enel Ρουμανίας (το 100% των μετοχών της) είναι 1,8 δισ. ευρώ, οπότε για το 70% θα απαιτηθούν κεφάλαια 1,3 δισ. ευρώ.
Θυμίζουμε πως η ΔΕΗ είχε προχωρήσει σε μεγάλη αύξηση κεφαλαίου κατά 1,35 δισ. ευρώ πέρυσι, με στόχο να χρηματοδοτήσει τη μεγάλη μεταστροφή της Επιχείρησης από την παλαιά ενέργεια η οποία δέχεται πολεμική, στην «πράσινη» μετάβαση και σε πιο βιώσιμο ενεργειακό χαρτοφυλάκιο.
Φαίνεται πως από το management της ΔΕΗ έχει κριθεί ότι είναι πιο συμφέρουσα διαδικασία η εξαγορά έτοιμων projects και μιας μεγάλης εταιρείας σε μια μεγάλη οικονομία, παρά το «χτίσιμο» από το μηδέν ενός πράσινου χαρτοφυλακίου που για να αποδώσει και να ωριμάσει θα απαιτηθεί αρκετός χρόνος.
Η Enel έχει ισχυρή παρουσία στην ενεργειακή αγορά της Ρουμανίας, ενώ έχει περιέλθει σε δυσχερή θέση το τελευταίο διάστημα, καθώς η μεγάλη αύξηση των τιμών χονδρικής του ρεύματος είχε αυξήσει κατακόρυφα τις ανάγκες για κεφάλαιο κίνησης του τομέα προμήθειας ρεύματος. Ο ιταλικός όμιλος κατέχει αιολικά πάρκα δυναμικότητα 498 MW και φωτοβολταϊκά δυναμικότητας 36 MW, ενώ ελέγχει τρεις εταιρείες διανομής ρεύματος και δύο εταιρείες προμήθειας, με μεγάλα μερίδια αγοράς.
Ο μεγάλος μετασχηματισμός της Μυτιληναίος
Στόχος του μετασχηματισμού της Μυτιληναίος, πέρα από την καλύτερη διαχείριση των projects και την πιο αποτελεσματική λειτουργία, είναι η αποτελεσματικότερη διεκδίκηση και υλοποίηση έργων, με την ισχυροποίηση των επιμέρους brands.
«Στόχος είναι να ξεκλειδώσουμε περαιτέρω την αξία μας και να βγούμε κι άλλο μπροστά. Δεν προετοιμάζουμε το μέλλον. Το δημιουργούμε», τόνισε χθες στο Μαρούσι ο πρόεδρος του ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίος, στην παρουσίαση στην οποία παρευρέθηκε πλήθος δημοσιογράφων του οικονομικού και επιχειρηματικού ρεπορτάζ, αλλά και η αφρόκρεμα των Ελλήνων αναλυτών.
Παράλληλα τόνισε πως αυτό το ξεκαθάρισμα του ομίλου όπου η βασική (μητρική) εταιρεία θα κρατήσει Ενέργεια και Μέταλλα, ενώ θα αποσχιστούν Κατασκευές και Παραχωρήσεις (ΣΔΙΤ), είναι πιο κατανοητή στους επενδυτές, στους οποίους άλλωστε στοχεύει ο όμιλος.
Ο κλάδος των Κατασκευών και Παραχωρήσεων θα ξεκινήσει με «προίκα» ρεστότητα 1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 300 εκατ. ευρώ σε κατατεθειμένο μετοχικό κεφάλαιο και τα 700 εκατ. ευρώ σε εγγυητικές. Σε αυτές τις δύο εταιρείες θα εισφερθούν και τα εκάστοτε έργα που έχει ο όμιλος ανά τομέα, αλλά και αυτά που θα αναλάβει από τούδε και στο εξής.
Θυμίζουμε πως η εταιρεία θα συμμετέχει για πρώτη φορά στους Δείκτες Βιωσιμότητας Dow Jones (Dow Jones Sustainability Indices), που χαρακτηρίζονται διεθνώς ως το σημείο αναφοράς για τις επιδόσεις των εταιρειών σε θέματα βιωσιμότητας, ως μέλος του δείκτη DJSI Emerging Markets (με ημέρα εισαγωγής την 19η Δεκεμβρίου 2022).
Η ένταξη της Mytilineos στο δείκτη, σε συνέχεια και της εισαγωγής στον MSCI Standard Greece από το Μάιο του 2022, αναμένεται να αυξήσει σημαντικά την αναγνωρισιμότητά της ανάμεσα σε ένα πλήθος επενδυτικών κεφαλαίων που δίνουν ιδιαίτερο βάρος στις επιδόσεις ESG.