Την μονιμοποίηση των προσωρινών και έκτακτων μηχανισμών ανάκτησης των «υπερεσόδων» των ηλεκτροπαραγωγών και την ενοποίησή τους σε ένα μηχανισμό πανευρωπαϊκής εφαρμογής ζητούν οι βιομήχανοι στο πλαίσιο μεταρρύθμισης των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ.
Όπως αναφέρουν στο κείμενο που κατέθεσαν στην Κομισιόν (ως συνεισφορά τους στη δημόσια διαβούλευση για το λεγόμενο “electricity market design” που έληξε χθες), «Η προτεραιότητα της μεταρρύθμισης είναι η επαναφορά στο επίκεντρο της προσφοράς ηλεκτρισμού σε προσιτές τιμές και η διασπορά των οφελών από την πράσινη ενέργεια στους καταναλωτές και την ενεργοβόρο βιομηχανία…..Εάν οι μηχανισμοί ανάκτησης των υπερκερδών διατηρηθούν στο αναθεωρημένο πλαίσιο, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι τα υπερκέρδη επιστρέφουν στους τελικούς καταναλωτές και ιδίως στις ενεργοβόρες βιομηχανίες που είναι εκτεθειμένες στον διεθνή ανταγωνισμό».
Ναι στο Ιβηρικό μοντέλο
Στο πολυσέλιδό υπόμνημά τους, οι βιομήχανοι τάσσονται επίσης υπέρ -υπό προϋποθέσεις- των συμβάσεων επί διαφορών (CfDs) ως εργαλείο για ταχύτερη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα και τονίζουν ότι χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και μελέτης η πρόταση που κατέθεσε πρόσφατα η ισπανική κυβέρνηση για εθελοντικά CfDs με κρατική στήριξη για παραγωγούς αιολικής και ηλιακής ενέργειας και για υποχρεωτικά CfDs για τις υδροηλεκτρικές και πυρηνικές μονάδες. Η ενεργοβόρος βιομηχανία θεωρεί επίσης ότι αξίζει τον κόπο να εξεταστεί η εφαρμογή σε πανευρωπαϊκό επίπεδο του «Ιβηρικού μοντέλου» (επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται στην ηλεκτροπαραγωγή), αν και οι Βρυξέλλες φαίνεται να απορρίπτουν το σενάριο αυτό.
Υπέρ των "πράσινων" PPA
Κατά τα άλλα, η ενεργοβόρος βιομηχανία τάσσεται αναφανδόν υπέρ της άρσης των εμποδίων για τη σύναψη μακροπρόθεσμων συμβολαίων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας από παραγωγούς ΑΠΕ («πράσινα» PPA), τόσο χρηματοοικονομικών όσο και φυσικής παράδοσης. Οι εκπρόσωποί της εκτιμούν ότι απαιτούνται ρυθμίσεις που να κινητροδοτούν τη σύναψη PPΑ (φορολογικά κίνητρα, μειωμένα επιτόκια, επιδοτήσεις κ.α.) και να αμβλύνουν τα κόστη που συνεπάγεται το «ματσάρισμα» του προφίλ της παραγωγής των σταθμών ΑΠΕ και της κατανάλωσης των βιομηχανιών. Η βιομηχανία αξιολογεί επίσης θετικά τον συνδυασμό διαγωνιστικών διαδικασιών για λήψη λειτουργικής ενίσχυσης από το Δημόσιο με PPA, ενώ διάκειται αρνητικά στο ενδεχόμενο «συγκέντρωσης» της ζήτησης για PPA ώστε να έχουν πρόσβαση σε αυτά οι μικρότεροι καταναλωτές καθώς και στην τυποποίηση των σχετικών συμβάσεων.
Στο ερώτημα της Κομισιόν αν η δημιουργία εικονικών hubs θα συνέβαλε στην πτώση των τιμών ηλεκτρισμού, η απάντηση που δίνεται είναι ότι προτεραιότητα θα έπρεπε να δοθεί στην επίλυση του προβλήματος σπανιότητας ηλεκτροπαραγωγής που αντιμετωπίζει η ΕΕ. Μια πιθανή λύση θα ήταν να αυξηθεί η διάρκεια των δικαιωμάτων μεταφορικής ικανότητας στις διασυνοριακές διασυνδέσεις, με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή δεν επιτρέπεται η δέσμευση δυναμικότητας για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους. Αυτό -όπως λέει η βιομηχανία- καθιστά αδύνατη τη σύναψη διασυνοριακών PPA φυσικής παράδοσης που συνήθως έχουν πολύ μεγαλύτερη χρονική διάρκεια.
Τέλος, σχολιάζοντας το θέμα των CfDs επισημαίνεται ότι από την πλευρά της ενεργοβόρου βιομηχανίας, τα CFDs διπλής κατεύθυνσης επιβάλλεται να δίνουν μεγαλύτερη προβλεψιμότητα στις επενδύσεις για ΑΠΕ, να προωθούν τον ανταγωνισμό και να προσφέρουν στις κυβερνήσεις πρόσθετα έσοδα σε περιπτώσεις ανόδου των χονδρεμπορικών τιμών. Ωστόσο, η επιτυχημένη εφαρμογή τους -ιδίως όσον αφορά στις νέες τεχνολογίες ΑΠΕ- απαιτεί ταχύτερες και απλούστερες αδειοδοτικές διαδικασίες για τα έργα.