Η Ιταλία θα παρουσιάσει λεπτομερώς την Τρίτη ένα νέο πακέτο μέτρων ύψους σχεδόν 5 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη μείωση των δαπανηρών λογαριασμών ενέργειας που πληρώνουν οικογένειες και επιχειρήσεις, δήλωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.
Η Ρώμη διέθεσε πάνω από 21 δισεκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό της για το 2023 με στόχο να αμβλύνει τον αντίκτυπο του ενεργειακού κόστους στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, για το πρώτο τρίμηνο του έτους.
Η Μελόνι στοχεύει στο να ανανεώσει αυτά τα μέτρα χρησιμοποιώντας μέρος της χρηματοδότησης που αρχικά είχε τεθεί στην άκρη αλλά δεν δαπανήθηκε ακόμη λόγω της πρόσφατης πτώσης των τιμών της ενέργειας, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.
Το συμβόλαιο αναφοράς φυσικού αερίου στον ολλανδικό κόμβο TTF TRNLTTFMc1 κυμαίνεται περίπου στα 42 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) επί του παρόντος, από 73 ευρώ στις αρχές του 2023.
Η κυβέρνηση θα παρατείνει έως τον Ιούνιο ένα υφιστάμενο μπόνους με στόχο τη μείωση των λογαριασμών ενέργειας που πληρώνουν νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος, το οποίο ωφελεί άτομα με ετήσιο εισόδημα έως 15.000 ευρώ.
Τα χωριστά φορολογικά μπόνους θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις των οποίων οι δαπάνες για προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου το πρώτο τρίμηνο του 2023 αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 30% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019.
Από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο θα τεθεί σε ισχύ ένα επίδομα κατ' αποκοπή για την αποζημίωση του κόστους φυσικού αερίου για οικογένειες.
Η Ρώμη σκοπεύει επίσης να αμβλύνει έναν απροσδόκητο φόρο που επιβαρύνει τις ενεργειακές εταιρείες που επωφελήθηκαν πέρυσι από τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.
Η δεξιά κυβέρνηση σχεδιάζει να εφαρμόσει εφάπαξ εισφορά 50% στο μέρος του εταιρικού εισοδήματος το 2022, το οποίο είναι τουλάχιστον 10% υψηλότερο από το μέσο εισόδημα που αναφέρθηκε μεταξύ 2018 και 2021. Η Ιταλία δήλωσε τον περασμένο Νοέμβριο ότι περίμενε να αντλήσει περίπου 2,565 δισεκατομμύρια ευρώ από το πρόγραμμα, αλλά τώρα το υπουργείο Οικονομικών θέλει να αποκλείσει μέρος των αποθεματικών των εταιρειών από τα έσοδα του 2022 που απαιτούνται για την εκτίμηση του οφειλόμενου φόρου, σύμφωνα με το προσχέδιο.