Την άμεση αντίδραση της Σόφιας προκάλεσε μια τοποθέτηση που έκανε από το Κίεβο ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ περί επιβολής κυρώσεων κατά χωρών που χρησιμοποιούν ρωσικά πυρηνικά καύσιμα, με τον Βούλγαρο υπουργό Ενέργειας να μιλά για μια «απολύτως απαράδεκτη» τοποθέτηση του Γερμανού πολιτικού των Πρασίνων.
Ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας έφθασε στο Κίεβο για επίσημη επίσκεψη η οποία δεν είχε ανακοινωθεί εκ των προτέρων για λόγους ασφαλείας, συνοδευόμενος από ολιγομελή αντιπροσωπεία Γερμανών επιχειρηματιών. Η επίσκεψη αναμένεται να επικεντρωθεί στην ανοικοδόμηση του ενεργειακού τομέα και στη διμερή συνεργασία στο πεδίο αυτό.
«Χώρες που λαμβάνουν ουράνιο από τη Ρωσία για τους πυρηνικούς τους σταθμούς θα πρέπει να υπόκεινται σε κυρώσεις», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός, μετά τις συνομιλίες που είχε στο Κίεβο, σημειώνοντας πως θα πρέπει να εισαχθούν περιορισμοί, «ακόμα και αν αυτό σημαίνει μια προσαρμογή για τις χώρες που εξακολουθούν να τροφοδοτούν τους πυρηνικούς σταθμούς τους με ρωσικό ουράνιο».
Στην περίπτωση που επιβληθούν κυρώσεις εναντίον χωρών που χρησιμοποιούν ρωσικά πυρηνικά καύσιμα, τότε πρέπει παράλληλα να επιβληθούν κυρώσεις εις βάρος εκείνων που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου από τη Ρωσία, και σε χώρες οι εταιρείες των οποίων δραστηριοποιούνται στη ρωσική επικράτεια και έχουν ωφεληθεί ποικιλοτρόπως από τις σχέσεις τους με τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα το απόγευμα ο Βούλγαρος υπηρεσιακός υπουργός Ενέργειας Ρόσεν Χριστόφ, σχολιάζοντας την τοποθέτηση του Γερμανού «πράσινου» αντικαγκελάριου.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Βουλγαρικού Πρακτορείου Ειδήσεων (BTA) ο Χριστόφ τόνισε πως η δήλωση Χάμπεκ είναι πολιτικού χαρακτήρα και απολύτως απαράδεκτη για τη Σόφια.
«Είναι δικαίωμα κάθε υπουργού (σ.σ. να εκφράζει την άποψή του), αλλά αν λάβουμε υπόψη τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Βουλγαρίας-Ρωσίας και μεταξύ Γερμανίας-Ρωσίας, θα δείτε ότι η διαφορά είναι πολλαπλάσια», δήλωσε ο Χριστόφ. Όπως ανέφερε, σύμφωνα με το BTA, όταν αφορά τα έσοδα της Ρωσίας από άλλες χώρες, σίγουρα η Γερμανία έχει πληρώσει πολύ περισσότερα. Επιπλέον, γερμανικές εταιρείες που παρέμειναν στο έδαφος της Ρωσίας είναι μερικές από τις τελευταίες που εξακολουθούν να λειτουργούν εκεί.
«Αν μιλάμε για κυρώσεις, μπορούμε να μιλήσουμε για ένα πολύ ευρύτερο φάσμα και η κύρια χώρα που θα επηρεαστεί θα είναι η Γερμανία», είπε ο Ρόσεν Χριστόφ.
Με αφορμή τη συνάντηση με τη γαλλική εταιρεία ενέργειας EDF, που πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη, ο Βούλγαρος υπουργός Ενέργειας σημείωσε ότι οι συνομιλίες ήταν πολύ εποικοδομητικές. Συζητήθηκαν επιλογές για ευρεία αλληλεπίδραση στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, καθώς και ανταλλαγή τεχνογνωσίας. Συζητήθηκε επίσης η δυνατότητα της EDF να βοηθήσει στις αναλύσεις της τοποθεσίας Μπελένε και να κάνει μια μελέτη σκοπιμότητας, παρόμοια με αυτή που κάνει η Westinghouse για την έβδομη και την όγδοη μονάδα στο Κοζλοντούι. Ο υπουργός Ενέργειας σημείωσε ότι αυτές οι μελέτες θα πρέπει να γίνουν ταυτόχρονα, ώστε η Εθνοσυνέλευση να έχει ολόκληρο το πακέτο δεδομένων πριν αποφασίσει για αυτά τα έργα.
Νωρίτερα, ο Χριστόφ παρευρέθηκε στην υπογραφή σύμβασης για την επέκταση της αποθήκης φυσικού αερίου στο Τσίρεν μεταξύ της Bulgartransgaz και της εργολάβου UGS Chiren.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ