Δυο σημαντικές αλλαγές που είχε υποστηρίξει η ελληνική πλευρά περιέχει η τελευταία εκδοχή του προσχεδίου Κανονισμού για την νέα αρχιτεκτονική των αγορών ηλεκτρισμού της ΕΕ (Electricity Market Design).
H πρώτη -που υποστηρίχθηκε από χώρες όπως η Ισπανία και η Ρουμανία, μεταξύ άλλων- αφορά στην παράταση έως τις 30 Ιουνίου 2024 του μηχανισμού ανάκτησης των υπερεσόδων (πλαφόν) στις χονδρεμπορικές αγορές ηλεκτρισμού, που με τα σημερινά δεδομένα εκπνέει στην περίπτωση της Ελλάδας στις 30 Σεπτεμβρίου. Ο μηχανισμός -αν χρειασθεί σε περίπτωση νέας κρίσης- προβλέπει συλλογή υπερεσόδων από τη χονδρική αγορά για τη χρηματοδότηση επιδοτήσεων των τιμών καταναλωτή.
Και η δεύτερη που είναι πολύ σημαντική για τους μελλοντικούς όρους λειτουργίας των σύγχρονων μονάδων φυσικού αερίου που κατασκευάστηκαν πρόσφατα ή βρίσκονται σε φάση κατασκευής (CCGT Αγίου Νικολάου της MYTILINEOS, Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Motor Oil, μονάδα της Αλεξανδρούπολης των ΔΕΗ, ΔΕΠΑ και Ομίλου Κοπελούζου) αφορά στην περίληψη ρητής διάταξης στο πλαίσιο των μηχανισμών αποζημίωσης διαθεσιμότητας ισχύος, που επιτρέπει την αμοιβή διαθεσιμότητας μονάδων φυσικού αερίου εφόσον ικανοποιούν τις τεχνικές προδιαγραφές που θα απαιτηθούν. «Διάταξη με την οποία θα μπορεί να εφαρμοσθεί ο μηχανισμός για την αποζημίωση υπηρεσιών ευελιξίας όπως ανέφερε ρητά και η Επίτροπος Ενέργειας», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε προ ολίγου το ΥΠΕΝ.
Οι δυο αυτές αλλαγές προέκυψαν από την διαπραγμάτευση που διεξήχθη στο πλαίσιο του χθεσινού Συμβουλίου των Υπουργών Ενέργειας στο Λουξεμβούργο, με στόχο την συμφωνία μεταξύ των «27» για όλες τις ρυθμίσεις του Κανονισμού και την υιοθέτηση κοινής γραμμής ενόψει της διαπραγμάτευσης με το Ευρωκοινοβούλιο για το τελικό κείμενο. Ο στόχος αυτός δεν επετεύχθη, καθώς υπήρξαν σημεία στα οποία δεν βρέθηκε η χρυσή τομή: Το προσχέδιο του Κανονισμού για το Electricity Market Design εστάλη για περαιτέρω επεξεργασία στους Μόνιμους Αντιπροσώπους των «27» (COREPER), με τη σουηδική προεδρία της ΕΕ (που ολοκληρώνεται στο τέλος του μήνα) να επιδιώκει να επιτευχθεί συμφωνία σε όλα τα σημεία πριν μπει ο Ιούλιος και να παραδώσει τη σκυτάλη στην ισπανική προεδρία για την επισφράγισή της από τους Υπουργούς.
Οι Υπουργοί Ενέργειας συγκρούστηκαν -μεταξύ άλλων- - για το αν η Πολωνία πρέπει να εξασφαλίσει ειδικό καθεστώς για την αποζημίωση των λιγνιτικών της μονάδων, για λόγους επάρκειας του ηλεκτρικού της συστήματός της που είναι διασυνδεδεμένο με αυτό της Ουκρανίας, όπως υπογράμμισε η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον χθες το βράδυ. Άλλο σημείο τριβής τριβής αποτέλεσε το αν η κρατική επιδότηση των «καθαρών» μονάδων ηλεκτροπαραγωγής μέσω των συμβολαίων οικονομικών διαφορών (Contracts for Difference- CfDs) πρέπει να αφορά μόνο σε νέα «καθαρά» projects ή και υφιστάμενα, όπως επιθυμεί η Γαλλία που θέλει να στηρίξει τον στόλο των πυρηνικών της μονάδων. Προοπτική που βρίσκει όμως αντίθετες χώρες όπως τη Γερμανία, που αντέτεινε ότι στρεβλώνει τον ανταγωνισμό.