Μενού Ροή
ΕΣΠΕΝ για τα νέα τιμολόγια ρεύματος: Να αναθεωρηθεί ο κώδικας προμήθειας - "σήμα" για τη λειτουργία του ανταγωνισμού

Σήμα κινδύνου” για το πώς θα διαμορφωθεί ο ανταγωνισμός στην λιανική αγορά ρεύματος εκπέμπουν οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας παρεμβαίνοντας στη συζήτηση που άνοιξε η ΡΑΑΕΥ για την εικόνα, που θα έχει η αγορά μετά τη λήξη των έκτακτων μέτρων.

Συγκεκριμένα, με αφορμή τα νέα τιμολόγια ρεύματος, όπως αναμένονται τον Οκτώβριο οι προμηθευτές κάνουν λόγο για υπερ ρύθμιση της αγοράς και εκφράζουν επιφυλάξεις σε συγκεκριμένα μέτρα.

Έτσι, σε επιστολή που έστειλε ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) στη ΡΑΑΕΥ στο πλαίσιο της σχετικής διαβούλευσης, αφού χαρακτηρίζει θετική την πρωτοβουλία της Αρχής τόσο για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, όσο και για τη διασφάλιση συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού, σημειώνει ότι συγκεκριμένες προβλέψεις ενδέχεται να αξιοποιηθούν προς όφελος του δεσπόζοντος «παίκτη» στην λιανική αγορά ρεύματος, δηλαδή τη ΔΕΗ.

Ο ΕΣΠΕΝ σημειώνει ότι σε σχέση με την πρόταση για τα κυμαινόμενα τιμολόγια και τις ανακοινώσεις τιμών την 1η κάθε μήνα, δημιουργείται συνθήκη κυριαρχίας της ΔΕΗ. Συγκεκριμένα ο ΕΣΠΕΝ θεωρεί ότι σε αυτού του είδους τα τιμολόγια η ΔΕΗ λόγω της δυνατότητας της να διαχειρίζεται και να εσωτερικοποιεί (internalize) τα κόστη και τους κινδύνους έχει συγκριτικό πλεονέκτημα και για το λόγο αυτό θα πρέπει να προβλεφθεί μηχανισμός ελέγχου της κοστοστρέφειας των τιμολογίων ώστε να μην παραβιάζονται οι όροι του υγιούς ανταγωνισμού.

Παράλληλα διατηρεί επιφυλάξεις ως προς τις προβλέψεις για την ενημέρωση των καταναλωτών. Θεωρεί ότι οι προβλέψεις για την ενημέρωση των καταναλωτών στην περίπτωση τροποποίησης όρων της Σύμβασης Προμήθειας θα πρέπει να επανεξεταστούν, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι υποχρεώσεις των προμηθευτών δεν θα είναι υπερβολικά τόσο για τους συμμετέχοντες στην αγορά, όσο και για τους καταναλωτές. Συγκεκριμένα:

- Αναφορικά με την υπαγωγή Πελάτη σε τροποποιημένους όρους προγράμματος ΕΣΠΕΝ θεωρεί ότι πρέπει να επαναξιολογηθεί η πρόβλεψη για την πραγματοποίηση ατομικής ενημέρωσης με επιστολή, καθώς υπάρχουν πλέον εναλλακτικοί τρόποι ενημέρωσης.

- Αναφορικά με τη μετάπτωση Πελάτη σε καινούργιο/ διαφορετικό πρόγραμμα τιμολόγησης, ο ΕΣΠΕΝ υποστηρίζει ότι θα πρέπει να επαναξιολογηθεί η υποχρέωση που τίθεται όσον αφορά στη σύναψη νέας Σύμβασης Προμήθειας, καθώς η μεταβολή του τιμολόγιου δεν συνιστά λύση της υφιστάμενης Σύμβασης. Υποστηρίζει δε ότι η υποχρέωση εκ νέου υπογραφής Σύμβασης Προμήθειας -εκτός από το τεράστιο διαχειριστικό κόστος- μπορεί κάλλιστα να εκληφθεί από τον καταναλωτή και ως μέσο αμφισβήτησης των υποχρεώσεων εξόφλησης των τιμολογίων που έχουν εκδοθεί κατά την περίοδο των έκτακτων μέτρων, εντείνοντας τα δυσμενή αποτελέσματα που έχει δημιουργήσει μέχρι σήμερα η απουσία διατάξεων αντιμετώπισης του «ενεργειακού τουρισμού».

Ο ΕΣΠΕΝ επισημαίνει ότι η εφαρμογή αυτών των προβλέψεων απαιτεί τη σχεδόν ταυτόχρονη αποστολή εκατομμυρίων επιστολών ή/και συμβάσεων, με συνεπακόλουθο διαχειριστικό κόστος και αβέβαιη αποτελεσματικότητα ως προς την ουσιαστική ενημέρωση των καταναλωτών μέσω της εν λόγω διαδικασίας.

Κλείνοντας την επιστολή του ο Σύνδεσμος τονίζει για μια ακόμη φορά την ανάγκη δημιουργίας ασφάλειας δικαίου και υπενθυμίζει την πάγια θέση του περί ανάγκης αναθεώρησης των σχετικών διατάξεων του Κώδικα Προμήθειας ώστε οι υποχρεώσεις των εμπλεκόμενων μερών να επανακαθοριστούν με σαφήνεια και κατά τρόπο που θα εναρμονίζεται με τις τρέχουσες εξελίξεις και τις σύγχρονες τεχνολογικές δυνατότητες, ενισχύοντας την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και του ανταγωνισμού, προς όφελος των καταναλωτών.

Τέλος σημειώνει και πάλι την ανάγκη άμεσης τροποποίησης του άρθ. 42 ΚΠΗΕ, για την ολοκλήρωση του πλαισίου αλλαγής Προμηθευτή και την ευθυγράμμιση του με την Απόφαση1888/2020 του ΣτΕ, ώστε να ανασχεθεί τόσο η διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών εξαιτίας του «ενεργειακού τουρισμού» όσο και η συνεπακόλουθη αύξηση του κόστους προμήθειας που αυτός συνεπάγεται για το σύνολο των καταναλωτών.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας