Οι τιμές της ενέργειας ίσως εκτοξευτούν ξανά αυτό το χειμώνα, εξαναγκάζοντας τις κυβερνήσεις να μετακυλήσουν το κόστος στους λογαριασμούς των πολιτών, προειδοποίησε σήμερα ο εκτελεστικός διευθυντής της Διεθνούς Οργάνωσης Ενέργειας (ΙΕΑ).
Ο επικεφαλής της ΙΕΑ, Φατίχ Μπιρόλ, με συνεντευξή του στο BBC, αναφέρει ότι οι τιμές της ενέργειας θα μπορούσαν να εκτοξευθούν αυτόν τον χειμώνα αναγκάζοντας τις κυβερνήσεις να παρέμβουν και να επιδοτήσουν ξανά τους λογαριασμούς ρεύματος.
Ο κ. Μπιρόλ αναφέρει ότι αν η κινεζική οικονομία αναπτυχθεί ταχύτερα και υπάρξει ένας σκληρός χειμώνας, οι τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσαν να αυξηθούν, ασκώντας πίεση στους καταναλωτές. Πρόσθεσε παράλληλα ότι, οι κυβερνήσεις πρέπει να πιέσουν για εξοικονόμηση ενέργειας και να ενισχύσουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Οι τιμές του φυσικού αερίου εκτοξεύτηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αυξάνοντας τους λογαριασμούς ενέργειας σε όλο τον κόσμο. Στη συνέχεια, η πλειοψηφία των κυβερνήσεων παρενέβησαν για την υποστήριξη των νοικοκυριών, επιβαρύνοντας προϋπολογισμούς, και αυξάνοντας το δημόσιο χρέος τους.
Στρατηγικά λάθη
Σύμφωνα με τον Μπιρόλ, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν κάνει «στρατηγικά λάθη», μεταξύ αυτών και η υπερβολική τους εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια, ενώ η διεθνής πολιτική έχει «τα χέρια δεμένα» λόγω των βραχυπρόθεσμων εμπορικών αποφάσεων.
Οι χώρες έχουν κάνει προσπάθειες βελτίωσης του ενεργειακού εφοδιασμού τους από άλλες, πλην της Ρωσίας, χώρες, ωστόσο υπάρχουν φόβοι ότι η Ρωσία ενδέχεται να αποφασίσει να διακόψει τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυτόν τον χειμώνα.
«Δεν αποκλείω μπλακάουτ αυτό το χειμώνα στο πλαίσιο αυτού του παιχνιδιού» σημείωσε ο Μπιρόλ.
Σημειώνεται πως πέρυσι, η Ρωσία μείωσε τις ενεργειακές προμήθειες στην Ευρώπη, προκαλώντας φόβους για διακοπές ρεύματος, αλλά και τεράστια προσπάθεια για περιορισμό της κατανάλωσης στη Γηραιά Ήπειρο.
Φρενήρεις αγορές από την Κίνα
Παρά το γεγονός ότι η παγκόσμια ενεργειακή κρίση φαίνεται ότι εκτονώνεται, η Κίνα συνεχίζει να αγοράζει φυσικό αέριο με φρενήρεις ρυθμούς.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, το Πεκίνο συνεχίζει να υποστηρίζει τις προσπάθειες κρατικών αγοραστών να υπογράψουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια και ακόμη και να επενδύσουν σε εξαγωγικές εγκαταστάσεις, προκειμένου να ενισχυθεί η ενεργειακή ασφάλεια μέχρι τα μέσα του αιώνα.
Εκτιμάται ότι η φέτος η χώρα θα γίνει ο κορυφαίος εισαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο το 2023. Σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από Bloomberg News, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, οι κινεζικές εταιρείες αυξάνουν τις αγορές τους επενδύοντας σε μακροπρόθεσμα συμβόλαια.
Τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια LNG είναι ελκυστικά επειδή υπόσχονται αποστολές σε σχετικά σταθερή τιμή σε σύγκριση με την αγορά spot, εκεί όπου το φυσικό αέριο εκτινάχθηκε σε ιστορικά επίπεδα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.