Μενού Ροή
Καταιγισμό συμμετοχών για τον πρώτο διαγωνισμό για μονάδες αποθήκευσης με μπαταρίες - Έως τα μεσάνυχτα οι προσφορές

«Ηγγικεν η ώρα» για την υποβολή προσφορών στον τον πρώτο διαγωνισμό για λειτουργική και επενδυτική ενίσχυση αυτόνομων μονάδων αποθήκευσης με μπαταρίες συνολικής ισχύος 400 MW.

Παράγοντες του κλάδου εκτιμούν ότι το ενδιαφέρον θα είναι τεράστιο, με τις συμμετοχές να είναι εκατοντάδες έως τα μεσάνυχτα, οπότε και εκπνέει η σχετική προθεσμία που έχει θέσει η ΡΑΑΕΥ, που «τρέχει» τον διαγωνισμό.

Σε ένα μήνα, δηλαδή έως τις 10 Αυγούστου, ο Ρυθμιστής θα αξιολογήσει τις προσφορές και θα ανακοινώσει τον κατάλογο των προκριθέντων έργων.

Ο πρώτος από τους τρεις

Ο σημερινός διαγωνισμός που αποτελεί ορόσημο για την ανάπτυξη μονάδων αποθήκευσης στην Ελλάδα είναι ο πρώτος από τους τρεις που έχουν προδιαγραφεί για φέτος, στο πλαίσιο του σχήματος στήριξης έργων 1.000 MW που έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αναμένεται να δηλώσουν παρών πλήθος μεγάλων ελληνικών και ξένων ενεργειακών ομίλων (ΔΕΗΑΝ, MYTILINEOS, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, MORE, Helleniq Energy, Enel, Voltalia, BaywaRe, EDPR κ.α.). Πιθανολογείται ότι οι προσφορές μπορεί να ξεπεράσουν τις 300, αποτυπώνοντας το τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον για τον κλάδο, που θεωρείται κομβικός για την ενεργειακή μετάβαση.

Για υψηλή συμμετοχή στον διαγωνισμό προϊδεάζει άλλωστε το πλήθος των υποψήφιων επενδύσεων που έχουν ολοκληρώσει το πρώτο βήμα της αδειοδοτικής διαδικασίας και μπορούν να λάβουν μέρος στη διαδικασία. Στο σχετικό μητρώο της ΡΑΑΕΥ είναι εγγεγραμμένα  524 υποψήφια έργα, με συνολική ισχύ που αγγίζει τα 27 GW.

Λειτουργική ενίσχυση

Τα έργα που θα προκριθούν θα «κλειδώσουν» λειτουργική ενίσχυση, στη βάση των προσφορών που θα υποβάλουν στη διαδικασία. Η τιμή αφετηρίας έχει καθοριστεί στις 115.000 ευρώ ανά MW και οι μονάδες που θα «περάσουν» είναι αυτές για τις οποίες οι κάτοχοί τους θα ζητήσουν τη μικρότερη λειτουργική ενίσχυση.

Τα ίδια έργα θα λάβουν και επενδυτική ενίσχυση, ύψους 200.000 ευρώ ανά MW, για την υλοποίησή τους. Η χρηματοδότηση προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης, και για αυτό οι προθεσμίες είναι απαιτητικές, με τον σχεδιασμό να προβλέπει ότι τα έργα που θα λάβουν στήριξη θα πρέπει να είναι έτοιμα να τεθούν σε λειτουργία έως τα τέλη του Δεκεμβρίου 2025.

Με τα σημερινά δεδομένα στον κλάδο ηλεκτρισμού, οι επενδύσεις σε μονάδες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας  δεν είναι οικονομικά βιώσιμες στο άμεσο μέλλον, βασιζόμενες αποκλειστικά τα έσοδά τους από τη συμμετοχή στις χονδρεμπορικές αγορές.

Η επενδυτική και λειτουργική ενίσχυση εκτιμάται ότι θα δώσει την απαραίτητη ώθηση για την εκκίνηση του κλάδου.  Το σχήμα στήριξης «μεταφράζεται» για τις ενεργειακές εταιρείες και τα fund σε επενδύσεις με εγγυημένα έσοδα. Επιπροσθέτως,  η συμμετοχή στον τομέα της αποθήκευσης από την εκκίνησή του, θα δώσει την ευκαιρία στους «παίκτες» της αγοράς να αναλύσουν στην πράξη τα οικονομικά δεδομένα λειτουργίας των μπαταριών, σε  «προστατευμένο»  περιβάλλον, αποκτώντας πολύτιμη εμπειρία για την εποχή όπου οι μπαταρίες θα είναι οικονομικά βιώσιμες αποκλειστικά με όρους αγοράς.

Η δεύτερη δημοπρασία

Η  δεύτερη δημοπρασία προβλέπεται να διεξαχθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου, για έργα ισχύος 300 MW, στην οποία θα προστεθεί και ποσοστό ισχύος της πρώτης δημοπρασίας που τυχόν θα μείνει αδιάθετο. Ο τρίτος διαγωνισμός θα γίνει προς το τέλος Δεκεμβρίου, για μονάδες 300 MW που προορίζονται για τις πρώην λιγνιτικές περιοχές (Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και Περιφερειακή Ενότητα Μεγαλόπολης στην Πελοπόννησο).

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας