Την είσοδο της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό χάρτη της αγοράς PPA, ως μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές της Νότιας Ευρώπης που είχε σημαντική συνεισφορά στο «άνοιγμα» του βηματισμού του κλάδου φέτος σε σχέση με το 2023 καταγράφει έκθεση του think tank ICIS για την πορεία των PPA στην Ευρώπη το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου έχουν συναφθεί στην Ευρώπη περί τις 100 συμφωνίες PPA που «κλειδώνουν» συνολική εγκατεστημένη ισχύ άνω των 6 GW, ενώ ολόκληρο το 2022 είχαν συναφθεί 89 συμφωνίες που αντιστοιχούσαν σε εγκατεστημένη ισχύ 7,5 GW.
Στην τριάδα
H Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται μαζί με την Αυστρία και τη Βουλγαρία μεταξύ των χωρών που ανακοίνωσαν τα πρώτα επιχειρηματικά PPA (cPPA) με αποκαλυπτήρια της δεσμευμένης ισχύος μέσα στο 2023.
H μέση μηνιαία ισχύς που «δεσμεύεται» σε PPA για την Ελλάδα ανήλθε σε 27,4 ΜW φέτος από μόλις 7 που ήταν ο μέσος όρος της περιόδου 2016-2022, όταν στη χώρα είχαν υπογραφεί ελάχιστα PPA και αυτά κατά κύριο λόγο ενδο-ομιλικά.
Υπενθυμίζεται ότι ορόσημο για την αγορά PPA στην Ελλάδα αποτέλεσε η υπογραφή στις αρχές Μαΐου 10ετούς συμφωνίας μεταξύ της ΔΕΗ (ως παραγωγού ενέργειας) και του Ομίλου Βιοχάλκο για το σύνολο των αναγκών ηλεκτρισμού της ενεργοβόρου βιομηχανίας, που εκτιμώνται σε 1,2 Τεραβατώρες ετησίως.
ΔΕΗ με RWE
Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023 ανακοινώθηκε και το 10ετές PPA που υπέγραψε η κοινοπραξία της ΔΕΗ Ανανεώσιμες με την RWE Renewables (ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή) με την ιταλική χαρτοβιομηχανία Sofidel μέσω του οποίου η μονάδα της ιταλικής χαρτοβιομηχανίας στην Κατερίνη θα τροφοδοτείται για δέκα χρόνια με «πράσινο» ρεύμα από το φωτοβολταϊκό πάρκο της ΜΕΤΩΝ που αναπτύσσεται στο Αμύνταιο της Δυτικής Μακεδονίας.
H METΩΝ πρωταγωνιστεί και στα PPA που υπέγραψε με τον Ηρωνα (με τον τελευταίο στον ρόλο του offtaker) για προμήθεια 192 «πράσινων» γιγαβατωρών ετησίως μέσω 3 διμερών συμβάσεων αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από αντίστοιχες φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις.
Υπάρχει επίσης το PPA μεταξύ της MYTILINEOS και της πορτογαλικής EDPR για αιολικά πάρκα 78 ΜW της τελευταίας, ενώ η συμφωνία που θεωρείται ότι «σήκωσε την αυλαία» της ελληνικής αγοράς PPA είναι αυτή που υπέγραψε πέρυσι το καλοκαίρι η Cero Generation (όμιλος Macquarie) με τον ελβετικό ενεργειακό όμιλο Axpo Trading για την πώληση της ενέργειας που θα παράγει το φωτοβολταϊκό πάρκα ισχύος 100 MW που κατασκευάζει στην περιοχή της Προσότσανης, μόλις ολοκληρωθεί.
Τι συνέβαλε στην ανάπτυξη
Σύμφωνα με την ICIS, η επιστροφή της κανονικότητας στην αγορά ηλεκτρισμού της ΕΕ, το «σήμα» των Βρυξελλών για άρση των πλαφόν στην χονδρεμπορική αγορά αλλά και η εμπέδωση υψηλότερων τιμών στα συμβόλαια που θεωρούνται πια ως νέα κανονικότητα συνέβαλαν στην ανάπτυξη της αγοράς PPA στην Ευρώπη φέτος. 78 διαφορετικοί αγοραστές (σε σύγκριση με 72 για ολόκληρο το 2022) και 55 διαφορετικοί αγοραστές (49 το 2022) «έδωσαν το παρών». Από αυτούς, 48 αγοραστές και 27 πωλητές εμφανίστηκαν για πρώτη φορά φέτος.
Οι μοναδικές εταιρείες με deals άνω των 200 ΜW είναι η Amazon, η Εquinix, η Vodafone, η LyondellBasel, η Google και η Alcoa από την πλευρά των αγοραστών και οι RWE, Statkraft, Ignis, Engie και EDPR από την πλευρά των πωλητών. Ενδιαφέρον στοιχεία είναι το μέσο μέγεθος των PPA στην Ευρώπη μειώθηκε από 89 MW το 2022 σε 72 MW φέτος, κάτι που υποδεικνύει ότι μικρότεροι «παίκτες» άρχισαν να μπαίνουν στην αγορά, κάτι που ισχύει και για την Ελλάδα.
Εμπόδιο η φερεγγυότητα
Τονίζεται τέλος ότι ένα γνωστό εμπόδιο στην περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς των PPA είναι η φερεγγυότητα των αγοραστών (ιδιαίτερα όταν πρόκειται για μικρομεσαίες επιχειρήσεις) και η πρόσβασή τους σε τραπεζική χρηματοδότηση.
Η Κομισιόν επιχειρεί να άρει το εμπόδιο αυτό, ενθαρρύνοντας τις χώρες-μέλη να θεσπίσουν σχήματα κρατικής στήριξης. Στην κατεύθυνση αυτή η Ελλάδα έχει αποστείλει από τις αρχές Ιουνίου στις Βρυξέλλες προς έγκριση το σχήμα Green Pool που θα έχει ως βασική αποστολή να προσαρμόσει την παραγωγή από τις ΑΠΕ στο προφίλ κατανάλωσης (φορτίο βάσης) των βιομηχανικών καταναλωτών που είναι ενταγμένοι στο σχήμα.
Για αυτό τον σκοπό, οι βιομηχανίες θα εκχωρούν στον διαχειριστή του Green Pool την ηλεκτροπαραγωγή των «πράσινων» μονάδων με τις οποίες έχουν συνάψει PPAs, ώστε εκείνος να προχωρήσει στις κατάλληλες αγοραπωλησίες ηλεκτρικής ενέργειας στην αγορά, για να τις «διαμορφώσει» σε φορτίο βάσης για τους επιλέγοντες πελάτες.