Μενού Ροή
Ανάσα για τους ιταλικούς ενεργειακούς ομίλους τα πράσινα κονδύλια της ΕΕ

Η Eni, η Enel και άλλοι κρατικά ελεγχόμενοι ιταλικοί ενεργειακοί όμιλοι πρόκειται να επωφεληθούν από τη μερική χρηματοδότηση των κονδυλίων του REPowerEU της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε τη Δευτέρα (24 Ιουλίου) ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας DBRS.

Σε έκθεση που αναλύει τις προκλήσεις της Ιταλίας να δαπανήσει 191,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τα κονδύλια της ΕΕ για την μετά-COVID εποχή μέχρι το 2026, η DBRS σημειώνει ότι η ιταλική κυβέρνηση προσπαθεί να μεταφέρει μέρος των χρημάτων αυτών στην πρωτοβουλία για την πράσινη ενέργεια REPowerEU.

«Πιστεύουμε ότι αυτή η μεταφορά, μαζί με μια περαιτέρω παράταση της προθεσμίας, εάν είναι επιτυχής, θα οδηγήσει σε περισσότερες επενδύσεις που θα περάσουν στις ιταλικές εταιρείες στις οποίες η κυβέρνηση έχει σημαντικό μερίδιο, όπως οι Eni, Enel, Snam και Terna, και θα επιτρέψει έναν πιο γρήγορο και αποτελεσματικό επενδυτικό κύκλο», δήλωσε ο οίκος αξιολόγησης.

Μέχρι στιγμής, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και οι ενεργειακοί όμιλοι έχουν λάβει σχετικά μικρά ποσά από τα κονδύλια για την μετά-covid εποχή που συνολικά έχει λάβει η Ιταλία, δήλωσε ο οίκος DBRS, αναφέροντας το 1 δισ. ευρώ και τα 3,5 δισ. ευρώ αντίστοιχα που χορηγήθηκαν στον διαχειριστή του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας Terna και στη μεγαλύτερη επιχείρηση κοινής ωφέλειας της χώρας Enel.

«Τα κονδύλια της ΕΕ που χορηγούνται στις μεγάλες ιταλικές εταιρείες ενέργειας και κοινής ωφέλειας, οι οποίες διαθέτουν την απαιτούμενη τεχνογνωσία για την αποτελεσματική επένδυση των κεφαλαίων αυτών, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση των εσόδων και του EBITDA των εταιρειών αυτών, με συνακόλουθες θετικές πιστωτικές επιπτώσεις», δήλωσε ο Edoardo Danieli, Assistant Vice President, European Corporate Credits της DBRS Morningstar.

Η Ιταλία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα κονδύλια του REPowerEU για να απεξαρτηθεί πλήρως από το ρωσικό φυσικό αέριο και να μετατρέψει τη χώρα σε ενεργειακό κόμβο για το μπλοκ, δήλωσε πρωτύτερα φέτος η Ιταλίδα πρωθυπουργός.

Με συνολικούς πόρους κοντά στα 300 δισεκατομμύρια ευρώ, το σχέδιο REPowerEU αποσκοπεί στον τερματισμό της εξάρτησης της ΕΕ από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Περιλαμβάνει περίπου 225 δισ. ευρώ από αναξιοποίητα δάνεια που διατίθενται στο πλαίσιο του σχεδίου NextGenerationEU για την ανάκαμψη από την πανδημία που ξεκίνησε το 2021.

Η Ιταλία ελπίζει να αντλήσει περίπου 6 δισεκατομμύρια ευρώ από το πρόγραμμα REPowerEU και θέλει να το συμπληρώσει με 3 δισεκατομμύρια ευρώ από εθνικά κονδύλια. Το ποσό αυτό ωστόσο, δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί καθώς υπάρχουν επιφυλάξεις αν θα εγκριθεί από τις Βρυξέλλες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολογεί επί του παρόντος το αίτημα της Ιταλίας για την αποδέσμευση των κονδυλίων, αλλά οι αρμόδιοι αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν μέχρι τώρα αντισταθεί στις πολιτικές πιέσεις για να δώσουν στην ιταλική κυβέρνηση πλήρη θετικό βαθμό σε όλους τους στόχους που πρέπει να εκπληρώσει.

Η Ιταλία είναι μακράν ο μεγαλύτερος αποδέκτης του ταμείου της ΕΕ για την αποκατάσταση της πανδημίας και έχει ήδη λάβει 67 δισεκατομμύρια ευρώ από τις Βρυξέλλες σε δύο δόσεις. Η τρίτη πληρωμή έχει προς το παρόν ανασταλεί, καθώς η Ιταλία δεν έχει εκπληρώσει μια σειρά στόχων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να την ξεκλειδώσει.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας