Μενού Ροή
Σε πληθωριστικό κλοιό η παραγωγή: Πονοκέφαλος “πετρελαίου” και κόστους ενέργειας στη βιομηχανία

Στις 10 Οκτωβρίου αναμένεται να δώσει το στίγμα της για την πορεία του πληθωρισμού για το Σεπτέμβριο η ΕΛΣΤΑΤ, με τις ενδείξεις, ειδικά στο μέτωπο των φρέσκων προϊόντων, οπωρολαχανικών και φρούτων, να είναι δυσοίωνες. Να σημειωθεί ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία της Eurostat στο 3,5% παρέμεινε τελικά ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Αύγουστο (αρχική εκτίμηση 3,4%) και στο 5,2% (κι όχι 5,3%) στο σύνολο της Ευρωζώνης.

Βασικός, παράγοντας ανησυχίας για αναστροφή της τάσης μείωσης του πληθωρισμού, τουλάχιστον του Γενικού Δείκτη είναι η πορεία των τιμών των καυσίμων. Ουσιαστικά, με μια άνοδο της τάξης του 25%, σε σχέση με τον περασμένο Μάιο, και 10,94% σε μηνιαία βάση, οι διεθνείς τιμές του μπρεντ τροφοδοτούν περαιτέρω τον πληθωρισμό. Στην αντλία, η μέση τιμή της βενζίνης έχει ξεπεράσει το “ψυχολογικό” φράγμα των 2 ευρώ, έχοντας, ήδη, μέσα στο καλοκαίρι σταδιακά γράψει μια αργή αλλά σταθερή πορεία ανόδου. Βέβαια, πέρα, από την per se επιβάρυνση των οδηγών, στο φόντο των τιμών αυτών, η άνοδος των καυσίμων κίνησης και δη του ντίζελ αναμένεται να τροφοδοτήσει το φαύλο κύκλο των ανατιμήσεων στην εφοδιαστική αλυσίδα. Χωρίς, να προσμετρήσει κανείς, βέβαια και τις “μαύρες προβλέψεις” για την πορεία του πετρελαίου θέρμανσης, που ναι, μεν, δεν αφορά την παραγωγή, αλλά διαμορφώνει “κλίμα”

Η βιομηχανία

Πέρα από τα καύσιμα, στο μέτωπο του ενεργειακού κόστους και δη της ηλεκτρικής ενέργειας, στη Βιομηχανία, “τα μαντάτα” δεν ήταν καλά. Τα ενεργειακά κόστη, συγκεκριμένα, ανέβηκαν στη βιομηχανία και τον Ιούλιο με βάση το Δελτίο εξελίξεων στη Βιομηχανία του ΙΟΒΕ, κάτι που αναμένεται να αποτελέσει δυσμενή παράγοντα για τη διαμόρφωση των τιμών το επόμενο διάστημα, έστω κι αν οι τιμές παραγωγού έχουν τάση αποκλιμάκωσης.

Συγκεκριμένα, η χονδρική τιμή φορτίου βάσης ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 26,6% τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο και μάλιστα η ελληνική είναι η μόνη αγορά της Ευρώπης που σημειώνεται αύξηση. Είναι ενδεικτικό ότι τον Ιούλιο, η τιμή χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στα 114,53 ευρώ/MWh και ήταν σε υψηλότερα επίπεδα κατά 35% έως και 60% από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές και κατά 226% υψηλότερη από την τιμή στο χρηματιστήριο Nord Pool ( Μηνιαία τιμή (day-ahead) συστήματος NordPool που προκύπτει από το σύνολο των ενεργειακών αγορών της Νορβηγίας, Σουηδίας, Φινλανδίας, Δανίας, Εσθονίας, Λετονίας, Λιθουανίας. ⱡ Μηνιαίες τιμές (day-ahead) από Nordpool για τις αγορές Αυστρίας, Βελγίου, Γερμανίας-Λουξεμβούργου, Γαλλίας και Ολλανδίας που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ενέργειας), όπου διαμορφώθηκε στα 35,10 ευρώ/MWh.

Πάντως καλύτερη εικόνα δίνει για τον Ιούνιο, το φυσικό αέριο. Συγκεκριμένα, η μεσοσταθμική τιμή εισαγωγής φυσικού αερίου στην Ελλάδα διαμορφώθηκε σε 28,17 ευρώ/MWh και ήταν 18,1% χαμηλότερη από το μηνιαίο δείκτη τιμής στην αγορά EGIX-THE της Γερμανίας που ήταν στα 34,41 ευρώ/MWh και κατά 13,8% χαμηλότερη από την μηνιαία τιμή στην αγορά TTF Ολλανδίας που ήταν στα 32,69 ευρώ/MWh.

Όσο για τις τιμές CO2 τον Αύγουστο, που και αυτές αποτελούν παράγοντα λειτουργικού κόστους, με βάση πάντα το Δελτίο του ΙΟΒΕ, η μέση τιμή των δικαιωμάτων εκπομπών CO2 μειώθηκε κατά 2,1%σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και διαμορφώθηκε στα 84,42 ευρώ/tCΟ2.

Στο μεταξύ στα 102,83 ευρώ/MWh διαμορφώθηκε η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για σήμερα 21/9/2023.

Η υψηλότερη τιμή στη διάρκεια του 24ώρου διαμορφώθηκε στα 246,91 ευρώ/MWh ενώ το χαμηλό του 24ωρου διαμορφώθηκε στα 51,53 ευρώ/MWh. Η τιμή μειώθηκε 6% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα.

Η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 297,10 GWh. Στο ενεργειακό μείγμα ο λιγνίτης 7,2%, το φυσικό αέριο 43,5% τα υδροηλεκτρικά 7,3%, οι εισαγωγές 15,7% και οι ανανεώσιμες 21,9%.

Οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν στις 15,123 MWh και οι εισαγωγές στις 23,305 MWh.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας