Σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου του Surrey αποτελεσματικές και φθηνές μπαταρίες που μπορούν επίσης να δεσμεύσουν τις επιβλαβείς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα μπορούσαν να κατασκευαστούν στο άμεσο μέλλον, χάρη σε ένα νέο σύστημα που επιταχύνει την ανάπτυξη καταλυτών για μπαταρίες λιθίου και διοξειδίου του άνθρακα CO2 (Li-CO2).
Η τεχνολογία αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο του Surrey, το Imperial College του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου για την αντιμετώπιση των αργών και αναποτελεσματικών μεθόδων που χρησιμοποιούνται επί του παρόντος για την παραγωγή καταλυτών για μπαταρίες Li-CO2.
Στη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το εργαλείο τους για να δοκιμάσουν και να ελέγξουν υλικά όπως η πλατίνα, ο χρυσός, το ασήμι, ο χαλκός, ο σίδηρος και το νικέλιο για να διερευνήσουν εάν θα ήταν κατάλληλοι υποψήφιοι για την ανάπτυξη μπαταριών Li-CO2 υψηλής απόδοσης. Ο Δρ Kai Yang, συγγραφέας αυτής της εργασίας, συνεπικεφαλής του έργου και Λέκτορας από το Ινστιτούτο Προηγμένης Τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο του Surrey, εξήγησε: «Δημιουργήσαμε μια πρωτοποριακή πλατφόρμα ηλεκτροχημικών δοκιμών εργαστηρίου σε τσιπ που μπορεί να κάνει πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Βοηθά στην αξιολόγηση των ηλεκτροκαταλυτών, στη βελτιστοποίηση των συνθηκών λειτουργίας και στη μελέτη της μετατροπής CO2 σε μπαταρίες λιθίου-CO2 υψηλής απόδοσης. Αυτή η νέα μέθοδος είναι πιο οικονομική, αποδοτική και ελεγχόμενη από τους παραδοσιακούς τρόπους κατασκευής αυτών των υλικών».
Μπαταρίες από το ... μέλλον
Οι μπαταρίες Li-CO2 είναι ένας πολλά υποσχόμενος νέος τύπος μπαταριών που λειτουργούν συνδυάζοντας λίθιο και διοξείδιο του άνθρακα. Όχι μόνο αποθηκεύουν ενέργεια αποτελεσματικά, αλλά προσφέρουν επίσης έναν τρόπο δέσμευσης CO2, συμβάλλοντας δυνητικά διπλά στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Ο Δρ Yunlong Zhao, ο βασικός συγγραφέας αυτής της μελέτης και ανώτερος λέκτορας στο Imperial College London, το Εθνικό Εργαστήριο Φυσικής, και ακαδημαϊκός από το Πανεπιστήμιο του Surrey, εξήγησε: «Είναι ζωτικής σημασίας να αναπτύξουμε νέες τεχνολογίες αρνητικών εκπομπών. Η πλατφόρμα μας lab-on-a-chip θα παίξει κρίσιμο ρόλο στην προώθηση αυτού του στόχου. Δεν θα βελτιώσει μόνο την κατανόησή μας για τις νέες μπαταρίες, αλλά μπορεί επίσης να εφαρμοστεί σε άλλα συστήματα όπως μπαταρίες μετάλλου-αέρα, κυψέλες καυσίμου και φωτοηλεκτροχημικές κυψέλες. Αυτό το νέο εργαλείο θα επιτρέψει τον γρήγορο έλεγχο των καταλυτών, τη μελέτη μηχανισμών αντίδρασης και πρακτικές εφαρμογές, από τη νανοεπιστήμη έως τις τεχνολογίες αιχμής αφαίρεσης άνθρακα».