Μενού Ροή
Η άγνωστη τύχη τoυ Saudi Arabia Interconnector

Η Σαουδική Αραβία αποτελεί ένα από τα κεντρικά κομμάτια στο παζλ του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Ο κύριος λόγος της τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ με τη παρότρυνση του Ιράν, ήταν ακριβώς για να ακυρώσει την προωθούμενη προσέγγιση του Τελ Αβίβ με το Ριάντ, με τη στήριξη των ΗΠΑ, γεγονός που εκ των πραγμάτων θα περιθωριοποιούσε και τη Χαμάς και τη Τεχεράνη στην σκακιέρα της περιοχής. 

Την ίδια στιγμή λοιπόν που ο πόλεμος απειλεί να αποδυναμώσει τα σχέδια της Σ. Αραβίας για να αναβαθμίσουν την παρουσία τους στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και θέτει εν αμφιβόλω σημαντικά για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής, ενεργειακά projects της Αν.Μεσογείου, όπως η διασύνδεση Ελλάδας- Σ. Αραβίας, ο υφυπ. Εξωτερικών Κ. Φραγκογιάννης βρίσκεται στο Ριάντ για να συμμετάσχει σε δύο επενδυτικά φόρουμ.

Στο 1ο Επενδυτικό Φόρουμ Ε.Ε. – Σαουδικής Αραβίας που γίνεται σήμερα και στο 7ο επιχειρηματικό και επενδυτικό φόρουμ Future Investment Initiative που θα διεξαχθεί στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας μεταξύ 24-26 Οκτωβρίου. Ειδικά το φόρουμ Future Investment Initiative που διοργανώνεται φέτος για 7η συνεχή χρονιά, με συμμετοχή αρχηγών κρατών και μελών κυβερνήσεων, υψηλόβαθμων κρατικών αξιωματούχων, στελεχών επιχειρήσεων και επενδυτικών κεφαλαίων, φέρει φέτος τον τίτλο «The New Compass» και η θεματολογία του επικεντρώνεται σε τομείς αιχμής, όπως η ενεργειακή μετάβαση, η τεχνητή νοημοσύνη, η κλιματική αλλαγή, η βιοτεχνολογία.

Η παρουσία του Έλληνα υφυπουργού των Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία γίνεται σε μια λίαν κρίσιμη στιγμή για τις εξελίξεις στην περιοχή και για μεγάλα ενεργειακά σχέδια, όπως η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Σ.Αραβίας, ενώ βρίσκεται πλέον στον αέρα η δρομολόγηση της ομαλοποίησης των σχέσεων του Ισραήλ με τον αραβικό κόσμο και κυρίως με το Ριάντ, γεγονός που θα άφηνε ένα παράθυρο ανοικτό για αναζήτηση λύσης στο Παλαιστινιακό και συγχρόνως θα αποτελούσε ένα ανάχωμα στη διείσδυση της Κίνας.

Έχει πιθανότητες το ταξίδι του κ. Φραγκογιάννη να κρατήσει ζωντανά τα μεγάλα ενεργειακά σχέδια και να ενισχύσει τη θέση της Ελλάδας στην περιοχή μετά και την προδιαγεγραμμένη κατάληξη της Διάσκεψης του Καΐρου, όπου δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει κοινό ανακοινωθέν ή τουλάχιστον μια κοινή ανακοίνωση; 

Ασφαλώς και ο κ. Φραγκογιάννης θα συναντήσει στο Ριάντ και στο πλαίσιο του φόρουμ Future Investment Initiative πλήθος από υψηλόβαθμους κρατικούς αξιωματούχους, στελέχη επιχειρήσεων και επενδυτικών κεφαλαίων, τα οποία βλέπουν και εκείνα την χαμένη ευκαιρία που συνεπάγεται για κρίσιμα επιχειρηματικά σχέδια η διακοπή της προσέγγισης με το Τελ Αβίβ.

Η Σαουδική Αραβία, η οποία παρά τις εκλεκτικές σχέσεις με την Κίνα και τη Ρωσία, είχε βάλει σαν στόχο να ενταχθεί σε ένα διεθνές οικονομικό και εμπορικό σύστημα, μέσω και του διαδρόμου India - Middle East - Europe Economic Corridor (IMEC), που είχε συμφωνηθεί στο περιθώριο της συνεδρίασης των G20 στο Νέο Δελχί, βλέπει τα σχέδιά της να πηγαίνουν πίσω.

Έχοντας μάλιστα βάλει ως στόχο τη δημιουργία ενός προγράμματος πυρηνικής ενέργειας για το οποίο είχε πάρει τη σιωπηρή ανοχή του Μπ. Νετανιάχου, ο πρίγκηπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν είχε εξουσιοδοτήσει τους αμερικανούς διαμεσολαβητές να προχωρήσουν για την ολοκλήρωση της συμφωνίας με το Ισραήλ.

Τώρα όλα αυτά πάνε προς τα πίσω, αν δεν ακυρώνονται, και μαζί τους περικλείονται από αβεβαιότητα και σημαντικά για την σταθερότητα της περιοχής, έργα, όπως η δημιουργία του Saudi Greek Interconnection, που είχε αποφασιστεί τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα, με τη σύσταση μάλιστα κοινής εταιρείας, κάτι που δεν συνηθίζουν να κάνουν οι Σαουδάραβες. Επρόκειτο για την εταιρεία Saudi Greek Interconnection, με μετόχους 50% - 50% τον ΑΔΜΗΕ και την κρατική σαουδαραβική εταιρεία National Grid S.A, κάνοντας το πρώτο βήμα για την ωρίμανση της ηλεκτρικής διασύνδεσης ανάμεσα στις δύο χώρες. Το ενδεχόμενο αυτό τώρα απομακρύνεται αν δεν μπαίνει οριστικά στον πάγο, καθώς μια από τις προτεινόμενες διαδρομές ήταν αυτή μέσω Ισραήλ, γεγονός που μεταφράζονταν στη συμμετοχή από το σουνιτικό βασίλειο στον Euroasia.

Η μόνη πιθανότητα είναι να επιλεγεί μια μακρύτερη διαδρομή, δηλαδή η χάραξη Σ. Αραβία – Αίγυπτο – Ελλάδα. Τη διαδρομή αυτή μέσω Σουέζ, αφήνοντας εκτός το Ισραήλ, προέβλεπε και η αρχική περυσινή συμφωνία με το Ριάντ. Το κατά πόσο η ατζέντα των συναντήσεων του κ. Φραγκογιάννη αφορά και συζητήσεις πάνω σε αυτό το project μένει να φανεί, ωστόσο το σίγουρο είναι ότι θα επιχειρήσει να βολιδοσκοπήσει τις διαθέσεις των συνομιλητών του και να κρατήσει ανοικτό όσο περισσότερο γίνεται το όποιο παράθυρο για το σύντομο μέλλον.

Τα γεγονότα πάνε προφανώς πίσω και το παγκόσμιας σημασίας γεωπολιτικό, οικονομικό, ενεργειακό σχέδιο του διαδρόμου Ινδίας - Σ. Αραβίας - Ιορδανίας και Ισραήλ (India - Middle East - Europe Economic Corridor - IMEC), που είχε συμφωνηθεί στο περιθώριο της συνεδρίασης των G20 στο Νέο Δελχί και για το οποίο είχαν δώσει τις ευλογίες τους και οι ΗΠΑ.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας