Σε ένα επικίνδυνο σπιράλ που απειλεί να απομακρύνει μέχρι και να ακυρώσει σημαντικά ενεργειακά projects της Αν. Μεσογείου, με εμπλοκή και τρίτων περιφερειακών δυνάμεων και τα οποία είναι άκρως σημαντικά για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής, έχει οδηγήσει ο πόλεμος στη Μ. Ανατολή.
Η φωτιά που άναψε στη γειτονιά μας έχει σημάνει συναγερμό σε Αθήνα και Λευκωσία ώστε να υπάρξει αποτελεσματική διαχείριση των όποιων προκλήσεων βρεθούν αντιμέτωπα τα μεγάλης οικονομικής και γεωπολιτικής σημασίας έργα που σχεδιάζονται, κυρίως αυτά στον ηλεκτρισμό, τα οποία ήταν ούτως ή άλλως υψηλού βαθμού δυσκολίας.
Saudi Greek Interconnection
Στην πρώτη γραμμή επικινδυνότητας η συμφωνία του Σεπτεμβρίου για σύσφιξη της συνεργασίας Αθήνας - Ριάντ μεταξύ των υπουργείων Ενέργειας των δύο χωρών, με στόχο τη δημιουργία του Saudi Greek Interconnection, με τη σύσταση μάλιστα κοινής εταιρείας, κάτι που δεν συνηθίζουν να κάνουν οι Σαουδάραβες. Επρόκειτο για την εταιρεία Saudi Greek Interconnection, με μετόχους 50% - 50% τον ΑΔΜΗΕ και την κρατική σαουδαραβική εταιρεία National Grid S.A, κάνοντας το πρώτο βήμα για την ωρίμανση της ηλεκτρικής διασύνδεσης ανάμεσα στις δύο χώρες. Το ενδεχόμενο αυτό τώρα απομακρύνεται αν δεν μπαίνει οριστικά στον πάγο, καθώς μια από τις προτεινόμενες διαδρομές ήταν αυτή μέσω Ισραήλ, γεγονός που μεταφράζονταν στη συμμετοχή από το σουνιτικό βασίλειο στον Euroasia.
India - Middle East - Europe Economic Corridor
Τα γεγονότα πάνε προφανώς πίσω και το παγκόσμιας σημασίας γεωπολιτικό, οικονομικό, ενεργειακό σχέδιο του διαδρόμου Ινδίας - Σ. Αραβίας - Ιορδανίας και Ισραήλ (India - Middle East - Europe Economic Corridor - IMEC), που είχε συμφωνηθεί στο περιθώριο της συνεδρίασης των G20 στο Ν.Δελχί και για το οποίο είχαν δώσει τις ευλογίες τους και οι ΗΠΑ.
Τώρα, ποια αραβική χώρα θα βγει να συνάψει με το Ισραήλ συμφωνίες και να κάνει μαζί του μακροπρόθεσμη σχέδια; Εάν το project τελικά δεν περπατήσει, τότε μετατίθεται προς τα πίσω και ο στόχος της Ελλάδας να μπει στο παγκόσμιας σημασίας γεωπολιτικό, οικονομικό και ενεργειακό χάρτη, κάτι που θα είχε όχι μόνο στρατηγική υπεραξία, αλλά και τεράστια οικονομική σημασία για τη χώρα.
EastMed
Στον αντίποδα βέβαια, ο πόλεμος στο Ισραήλ αναδεικνύει και τη σημασία όλων αυτών των σχεδίων, τα οποία όταν υλοποιηθούν θα συμβάλουν στην σταθερότητα, αφού θα δημιουργήσουν έναν ευρύτατο άξονα ασφαλείας στην εκτεταμένη ζώνη από την Αν. Μεσόγειο και τη Μ. Ανατολή μέχρι την Ασία. Σε αυτό τον κανόνα εντάσσεται η διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, με project promoter πλέον τον ΑΔΜΗΕ, έργο στρατηγικής σημασίας, όχι μόνο για την ασφάλεια εφοδιασμού των τριών χωρών, αλλά και για όλη την ΕΕ, αφού θα μεταφέρει την πράσινη ενέργεια της Μ. Ανατολής στις ευρωπαϊκές αγορές.
Το ίδιο θα μπορούσε να πει κανείς για το σχέδιο του EastMed, του αγωγού μεταφοράς ισραηλινού και κυπριακού φυσικού αερίου αλλά και υδρογόνου προς τη Δύση, εφόσον κατορθώσει να πάρει τα κονδύλια από το Connect Europe Facility. Είναι η τελευταία ευκαιρία που υπάρχει για να δοθούν ευρωπαϊκοί πόροι σε έργα κατασκευής φυσικού αερίου, γι' αυτό και το συγκεκριμένο προωθείται ως project μεταφοράς υδρογόνου.