Μενού Ροή
Ενεργειακές ανακατατάξεις
Ενεργειακές ανακατατάξεις 2023: Το πυρηνικό ζήτημα

Καθώς η υπερθέρμανση του πλανήτη συνεχίζει να σπάει νέα ρεκόρ, οι αναγνώστες του Euractiv διψούσαν για καλά νέα στο μέτωπο της ενέργειας και του περιβάλλοντος. Ακολουθεί η σύνοψη των θεμάτων που διαβάστηκαν περισσότερο το 2023.

Τα δύο πιο πολυδιαβασμένα άρθρα μας για το 2023 ήταν: η ανακάλυψη τεράστιων κοιτασμάτων φωσφορικών πετρωμάτων στη Νορβηγία και οι δυνητικά άπειρες πηγές καθαρού υδρογόνου στη Γαλλία.

Η νορβηγική ανακάλυψη διασφαλίζει ότι η Ευρώπη δεν θα ξεμείνει από λίπασμα – η κύρια χρήση των φωσφορικών πετρωμάτων – και θα είναι σε θέση να προμηθεύει τις μικρές ποσότητες που είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή ηλιακών συλλεκτών και μπαταριών ιόντων λιθίου. Διαβάστε τα πάντα παρακάτω.

Εν τω μεταξύ, τα φυσικά αποθέματα υδρογόνου της Γαλλίας, τα οποία εκτιμώνται σε περίπου τρία εκατομμύρια τόνους ετησίως, προκύπτουν με φυσικό τρόπο λόγω υπόγειων χημικών διεργασιών και γεωθερμικής θερμότητας.

Θα μπορούσε απλώς να είναι το φθηνότερο και πιο φιλικό προς το κλίμα αέριο που είναι διαθέσιμο στην Ευρώπη.

Το κατά πόσον οι εταιρείες θα καταφέρουν να καρπωθούν αυτή τη γενναιοδωρία μένει να φανεί. Αλλά τα καλά νέα διαρκούν λίγο, οπότε αξίζει να τα απολαύσουμε όσο υφίστανται.

Η Γαλλία κερδίζει τη μάχη για τα πυρηνικά

Ως επί το πλείστον, ωστόσο, το 2023 κυριαρχήθηκε από τις συνήθεις πολιτικές διαμάχες για την ενεργειακή πολιτική.

Πιθανότατα η πιο προβεβλημένη μάχη έφερε αντιμέτωπες τις μεγάλες δυνάμεις Γαλλία και Γερμανία -που συχνά αναφέρονται ως η (ολοένα και πιο ασθμαίνουσα) μηχανή της ΕΕ- για τον ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίσει η πυρηνική ενέργεια στους στόχους απαλλαγής της Ένωσης από τις εκπομπές άνθρακα.

Η φετινή χρονιά ξεκίνησε με μια νίκη για τους υποστηρικτές της πυρηνικής ενέργειας, όταν το Παρίσι κέρδισε στην μάχη αναγνώρισης του υδρογόνου χαμηλών εκπομπών άνθρακα που παράγεται από πυρηνική ηλεκτρική ενέργεια ως μέρος των νέων κανόνων της ΕΕ για το πράσινο υδρογόνο.

Ήταν ένα από τα πιο τεχνικά κείμενα της χρονιάς, ωστόσο γίνεται πιο κατανοητό στο παρακάτω άρθρο.

Τον Μάρτιο, η Γαλλία έκανε κάτι έξυπνο και ξεκίνησε μια ομάδα συμφωνούντων χωρών για την υποστήριξη της πυρηνικής ενέργειας σε όλη τη νομοθεσία της ΕΕ – μια κίνηση που όπως αποδείχθηκε θα είχε εκτεταμένες συνέπειες.

Όμως, ο Μάρτιος έφερε επίσης απογοήτευση για τους Γάλλους, όταν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen – η ίδια Γερμανίδα – αρνήθηκε στην πυρηνική ενέργεια την ένδειξη «στρατηγικής» τεχνολογίας στο πλαίσιο της πρότασης της Επιτροπής για μια πράξη για τη βιομηχανία καθαρού μηδενός.

Το Παρίσι αντέδρασε γρήγορα και προετοίμασε αντιπρόταση ενόψει της συνόδου των υπουργών ενέργειας της ΕΕ τον Μάρτιο.

Η διαμάχη κορυφώθηκε τον Μάιο, όταν η Γαλλία μπλόκαρε την τελευταία στιγμή την έγκριση της οδηγίας της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, υποστηρίζοντας ότι χρειάζονται περαιτέρω «εγγυήσεις» για να διασφαλιστεί η παραγωγή υδρογόνου χαμηλών εκπομπών άνθρακα που προέρχεται από την πυρηνική ενέργεια.

Σύμφωνα με το Παρίσι, ο κίνδυνος ήταν ότι οι στόχοι σε επίπεδο ΕΕ για την παραγωγή υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές θα συγκρούονταν με την παραγωγή υδρογόνου χαμηλών εκπομπών άνθρακα από πυρηνική ενέργεια- μια κόκκινη γραμμή για τη Γαλλία.

Αυτή αποτέλεσε μια επική στιγμή στη χάραξη πολιτικής για διάφορους λόγους, παρόλο που το θέμα διευθετήθηκε ένα μήνα αργότερα. Διαβάστε την παρακάτω ιστορία μας για να φρεσκάρετε τη μνήμη σας σχετικά με το πώς εκτυλίχθηκε η διαμάχη αυτή φέτος-  ήταν μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες μας.

Γερμανία: Ο χαμένος

Εκτός από τη χαμένη σύγκρουση με τη Γαλλία για την πυρηνική ενέργεια, η Γερμανία είχε μια δύσκολη χρονιά όσον αφορά την ενεργειακή πολιτική (και σε πολλά άλλα μέτωπα επίσης).

Ο Economist την αποκάλεσε ο «άρρωστος της Ευρώπης» και οι υποστηρικτές της ατομικής ενέργειας συχνά απολαμβάνουν την Schadenfreude όταν τα πράγματα πάνε στραβά, αφού η χώρα έκλεισε τον τελευταίο πυρηνικό σταθμό της τον Απρίλιο.

Για παράδειγμα, οι αναγνώστες μας λάτρεψαν όταν ένας από τους κορυφαίους οικονομολόγους της χώρας δήλωσε στο Euractiv ότι ορισμένες βιομηχανίες έντασης ενέργειας μπορεί να μην έχουν πλέον μέλλον στη Γερμανία.

Η Energiewende δεν είναι σίγουρα μια εύκολη υπόθεση και πολλοί από εσάς εντυπωσιάστηκαν όταν τον Νοέμβριο κυκλοφόρησε το άρθρο για τη Γερμανία που εξέταζε το ενδεχόμενο να περιορίσει τους φορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων και τις αντλίες θερμότητας ώστε να διασφαλίσει τη σταθερότητα του δικτύου και να αποτρέψει τις διακοπές ρεύματος.

Παράλληλα, μεγάλη επιτυχία είχαν επίσης και οι εσωτερικές διαμάχες της κυβέρνησης σχετικά με την απαγόρευση των λεβήτων ορυκτών καυσίμων, ένα ζήτημα που έφερε τον τρικομματικό συνασπισμό της Γερμανίας στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

 Σε άλλα νέα

Το 2023 ήταν επίσης το έτος κατά το οποίο κατέστη σαφές ότι η αναθεώρηση του REACH, του κανονισμού της ΕΕ για τα χημικά προϊόντα-ορόσημο, δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί κατά τη διάρκεια της θητείας της παρούσας Επιτροπής.

«Game over» για την αναθεώρηση του REACH, γράψαμε τον Φεβρουάριο, μια κίνηση που επιβεβαιώθηκε τον Οκτώβριο, όταν ο νέος επικεφαλής της ΕΕ για την Πράσινη Συμφωνία, Maroš Šefčovič, διορίστηκε.

Καθώς οι παγκόσμιες θερμοκρασίες συνεχίζουν να σπάνε νέα ρεκόρ, το Euractiv δημοσίευσε ειδική έκθεση για το πώς το λιώσιμο των παγετώνων επηρεάζει την καθημερινή ζωή των Ευρωπαίων.

Η σειρά που δημοσιεύτηκε στα μέσα του καλοκαιριού, τράβηξε την προσοχή των αναγνωστών μας, με ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα ρεπορτάζ της χρονιάς να διερευνά πώς οι λιωμένοι παγετώνες επανασχεδιάζουν τα σύνορα μεταξύ Ελβετίας και Ιταλίας.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας