Η Γαλλίδα υπουργός Ενέργειας Agnès Pannier-Runacher βρίσκεται σε διήμερη επίσκεψη στην Πράγα για να εδραιώσει την πρόοδο στη γαλλο-τσεχική πυρηνική συνεργασία, ιδίως όσον αφορά την κατασκευή νέων αντιδραστήρων.
Η Τσεχία, της οποίας οι έξι πυρηνικοί αντιδραστήρες αντιπροσώπευαν το 37% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας το 2022, εξετάζει το ενδεχόμενο επέκτασης του στόλου της. Η κυβέρνηση έχει ήδη δώσει το πράσινο φως για την ανάπτυξη ενός νέου αντιδραστήρα νερού υπό πίεση (PWR) ισχύος 1.200 μεγαβάτ και σκοπεύει να δώσει το πράσινο φως για την κατασκευή τριών ακόμη.
Στα τέλη Οκτωβρίου, η τσεχική κυβέρνηση επέλεξε τις προσφορές των αμερικανικών εταιρειών πυρηνικής ενέργειας Westinghouse, της νοτιοκορεατικής KHNP και της γαλλικής κρατικής EDF.
Για να υπερασπιστεί την προσφορά της χώρας της, η Γαλλίδα Pannier-Runacher επισκέφθηκε την Πράγα τη Δευτέρα, μαζί με τον διευθύνοντα σύμβουλο της EDF Luc Rémont, ο οποίος, σύμφωνα με το υπουργείο, συναντήθηκε επίσης με Γάλλους και Τσέχους βιομηχάνους του τομέα για να «κάνει απολογισμό των έργων κατασκευής EPR στην Τσεχική Δημοκρατία».
Ωστόσο, οι τρεις προσφορές εξετάζονται τώρα πριν από «ενδεχομένως μια δεύτερη φάση εξέτασης για τους άλλους αντιδραστήρες», πρόσθεσε το γραφείο της Pannier-Runacher. Η σύμβαση για τον πρώτο αντιδραστήρα αναμένεται να υπογραφεί το 2024, με την κατασκευή να ξεκινά το 2029 και πιθανές πρώτες δοκιμές το 2036.
Την Τρίτη, η Pannier-Runnacher θα παραστεί επίσης στην υπογραφή ερευνητικής συμφωνίας μεταξύ του Γαλλικού Εθνικού Οργανισμού Έρευνας (ANR) και του Τσεχικού Οργανισμού Τεχνολογίας (TACR), με την οποία αναμένεται να χρηματοδοτηθούν κοινά έργα στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας.
Συμμαχία για το 2040
Για την Τσεχία, η Γαλλία αποτελεί βασικό εταίρο όχι μόνο όσον αφορά την πιθανή προμήθεια πυρηνικών τεχνολογιών, αλλά και όσον αφορά το μέλλον της πυρηνικής ενέργειας στην ΕΕ. Το εν λόγω ζήτημα θα αποτελέσει κορυφαίο θέμα στην ατζέντα της συνάντησης της Pannier-Runacher με τον Τσέχο ομόλογό της, Jozef Sikela.
Οι δύο υπουργοί πρόκειται επίσης να συζητήσουν «τον απολογισμό του οράματός μας για την επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσον αφορά την ενέργεια», δήλωσε η Pannier-Runacher στο Franceinfo το πρωί της Δευτέρας, σημειώνοντας ότι οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στους στόχους του 2040, τους οποίους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να παρουσιάσει στις 6 Φεβρουαρίου.
Η Γαλλία και η Τσεχική Δημοκρατία είναι μέλη της «πυρηνικής συμμαχίας», τα μέλη της οποίας πρότειναν οι στόχοι της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να ονομάζονται μάλλον στόχοι χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ή «στόχοι εξόδου από τα ορυκτά καύσιμα», εξήγησε το γραφείο της Γαλλίδας υπουργού.
«Βασιζόμαστε σε μεγάλο βαθμό στο Βέλγιο», το οποίο ασκεί την προεδρία της ΕΕ έως τις 30 Ιουνίου, πρόσθεσε το γραφείο της Γαλλίδας υπουργού, αναφερόμενο στη συνεχή πίεση της συμμαχίας για μεγαλύτερη «τεχνολογική ουδετερότητα», ιδίως για την ίση μεταχείριση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της πυρηνικής ενέργειας στην ενεργειακή πολιτική της ΕΕ.
Το γραφείο του Pannier-Runacher επεσήμανε επίσης ότι η πυρηνική συμμαχία, την οποία το Βέλγιο παρακολουθεί τακτικά, περιλαμβάνει πλέον 14 κράτη και μπορεί να αποτελέσει «μια πολύ ισχυρή μειοψηφία αποκλεισμού» στις Βρυξέλλες για κάποια νομοθεσία της ΕΕ.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Euractiv Τσεχίας, οι υπουργοί της Τσεχίας και της Γαλλίας θα συμφωνήσουν επίσης την Τρίτη για την ανάγκη ανάπτυξης κατάλληλων χρηματοδοτικών μέσων για την υλοποίηση νέων πυρηνικών έργων στην ΕΕ και για την ανάγκη διασφάλισης ανταγωνιστικών τιμών για την ηλεκτρική ενέργεια από πυρηνικούς σταθμούς.
Η Τσεχία χαιρετίζει επίσης την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία μιας νέας «βιομηχανικής συμμαχίας» σε όλη την Ένωση, αφιερωμένης στην ανάπτυξη και την εγκατάσταση μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων.