Τα κόστη της προσαρμογής στην κλιματική κρίση δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν χωρίς αλληλεγγύη, διαμήνυσε, σήμερα (15/1), ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, κατά τη συμμετοχή του στην Άτυπη Σύνοδο Υπουργών Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες (15-16/1). Τον κ. Σκυλακάκη συνοδεύει ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, κ. Πέτρος Βαρελίδης.
Ο Υπουργός επισήμανε πως τα κόστη της προσαρμογής στις περισσότερο ευάλωτες περιοχές θα είναι πολύ μεγάλα και δεν προέρχονται από φυσικά φαινόμενα, είναι ανθρωπογενή, δημιουργώντας αυξημένες ευθύνες αλληλεγγύης (εθνικής και ευρωπαϊκής) στις λιγότερο ευάλωτες περιοχές.
Μόνο τον τελευταίο χρόνο -όπως σημείωσε ο Υπουργός- το κόστος για να αντεπεξέλθουμε στις ζημίες που προκάλεσαν οι πλημμύρες αντιστοιχεί στο 1,5% του ΑΕΠ. Επιπλέον, θα πρέπει σε κάποιες περιπτώσεις να γίνει μετεγκατάσταση ολόκληρων χωριών και να υπάρξει μέριμνα για τους αγρότες των παρακάρλιων χωριών, που η γη τους έχει μετατραπεί σε λίμνη, καθώς 180.000 στρέμματα είναι πλημμυρισμένα. Γι’ αυτό, δεν είναι μόνο αναγκαίο να συμμετέχει και ο ιδιωτικός τομέας -ιδίως μεγαλύτερες επιχειρήσεις- μέσω της ασφάλισης για κλιματικούς κινδύνους, αλλά απαιτείται να ευρεθούν πανευρωπαϊκά λύσεις, ώστε να μπορεί να λειτουργεί η ασφαλιστική αγορά και στις ευάλωτες περιοχές, όπου το υψηλό κόστος μπορεί να την καθιστά απαγορευτική.
Ο κ. Σκυλακάκης υπογράμμισε, πως υπάρχει σοβαρός κίνδυνος (αν όχι βεβαιότητα) τα διαθέσιμα κονδύλια (ευρωπαϊκοί και εθνικοί πόροι) για προσαρμογή στα νέα κλιματικά δεδομένα, τα οποία αφορούν σε περισσότερο ευάλωτες περιοχές, να είναι ανεπαρκή. «Γι’ αυτό το λόγο, θα απαιτηθεί δραστική επαναξιολόγηση των κοινοτικών και των εθνικών προϋπολογισμών και κατά συνέπεια των δημοσιονομικών στόχων», τόνισε, για να προσθέσει: «Είμαστε, ήδη, στο νέο κλίμα. Δεν θα έχουμε κλιματική αλλαγή. Το κλίμα έχει, ήδη, αλλάξει». Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στις κακοκαιρίες «Daniel» και «Elias», που έπληξαν τη χώρα μας το φθινόπωρο του 2023. Επισήμανε πως συνέβη μία πλημμύρα, η οποία με βάση το παλιό κλίμα, θα συνέβαινε μία φορά στα 1.000 χρόνια και την ακολούθησε -τον ίδιο μήνα στην ίδια περιοχή- ακόμη μία κακοκαιρία, που θα συνέβαινε μία φορά στα 200 χρόνια.
Ο Υπουργός σημείωσε πως οι Χάρτες Επικινδυνότητας Πλημμύρας -βασισμένοι σε όσα συνέβησαν τα τελευταία 30 χρόνια- ήταν και είναι ανεπαρκείς για να μας προετοιμάσουν απέναντι σε φαινόμενα όπως η κακοκαιρία «Daniel».
Τέλος, δήλωσε πως, δυστυχώς, δεν μπορεί κανείς να κάνει αξιόπιστες προβλέψεις, σε σχέση με τις επιπτώσεις του νέου κλίματος και γι’ αυτό είναι αναγκαίο να αναπτυχθούν ακριβέστερα κλιματικά προγνωστικά μοντέλα, με βελτιωμένη χωρική ανάλυση. «Δεν ξέρουμε αν θα έρθει μέσα στον επόμενο χρόνο ή σε 5 χρόνια ή σε 10 χρόνια μία ακόμη πλημμύρα, η οποία με βάση το παλιό κλίμα θα συνέβαινε 1 φορά στα 1.000 χρόνια» εξήγησε.